Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ο απολογισμός του Δ. Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / "Στην πολιτική τα 'αν' δεν έχουν καμία σημασία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο απολογισμός του Δ. Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / "Στην πολιτική τα 'αν' δεν έχουν καμία σημασία"

Δύο χρόνια πυκνά (από τον Ιούλιο του 2014 ώς τον Ιούλιο του 2016), δύο χρόνια με εξελίξεις που δεν θα μπορούσαν ούτε καν να διανοηθούν γενεές αριστερών, περνούν μέσα από τη ματιά του Δημήτρη Παπαδημούλη στον δικό του απολογισμό. Απολογισμός δημόσιος, κατά την αυριανή εκδήλωση (στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»), αλλά και μέσω του 76σέλιδου εντύπου (με αποσπάσματα από παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεντεύξεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και πρωτοβουλίες τόσο της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ομάδας της Αριστεράς, αλλά και εντυπωσιακά γραφήματα).

Τα γεγονότα τω όντι πολλά για να χωρέσουν έστω και σε 76 σελίδες: η διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα, η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 και ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Αλλά και από τα Luxleaks ώς τα Panama Papers είναι εντυπωσιακός ο απολογισμός της σημερινής κυβέρνησης, σε σύγκριση μάλιστα με την κυβέρνηση Σαμαρά, στα θέματα διαφθοράς (Λαγκάρντ, off shore κ.ά.).

Από τον απολογισμό του μοναδικού Έλληνα αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μοναδικού από την ευρωομάδα της Αριστεράς στο προεδρείο, δεν θα μπορούσε να λείπει ασφαλώς, η μεγάλη πληγή της εποχής μας, το προσφυγικό, με την ταυτόχρονη άνοδο της Ακροδεξιάς. Από εκεί και πέρα, η εξωτερική πολιτική, το Παλαιστινιακό, το Sinn Fein, η συμμαχία του Unidos Podemos. Και, τέλος, η δράση των ΜΚΟ, τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και της κοινότητας των LGBT.

Από το φυλλάδιο ξεχωρίσαμε δύο αποσπάσματα που αφορούν στις αρχικές, ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία και παραθέτουμε. Και πρώτα για τη συμφωνία του Ιουλίου: «Ένας επιπλέον -διδακτικός για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ- λόγος ήταν ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας οφειλόταν και σε υπερβολικές προσδοκίες, υποτίμηση των πραγματικών συσχετισμών δυνάμεων, καθώς και σε λανθασμένες αναλύσεις και επιλογές του οικονομικού επιτελείου τους πρώτους μήνες ανάληψης της διακυβέρνησης. Αναλύσεις και χειρισμοί που κατέστησαν δυσκολότερη και επιβάρυναν τη συμφωνία του Ιουλίου 2015. Ωστόσο στην πολιτική τα 'αν' δεν έχουν καμία απολύτως σημασία.

Και αυτό επιβεβαιώθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου το εκλογικό σώμα κλήθηκε να επιλέξει ποιο κόμμα και ποια κυβέρνηση θα μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα και δικαιότερα την εφαρμογή μιας δύσκολης συμφωνίας. Γεγονός παραμένει, και αποδεικνύεται καθημερινά, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σθεναρά για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση τον Ιούνιο του 2016, έχοντας φέρει στη Βουλή σειρά μεταρρυθμίσεων σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Έπειτα από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων, τώρα προέχουν η επιτάχυνση εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού έργου, η αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση και διοίκηση, το αποτύπωμα των θετικών δημοσιονομικών δεικτών στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και η σταθερή, σταδιακή ανάκαμψη, με πρώτη προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας».

Σε ένα άλλο σημείο ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρει: «...σημαντική ήταν η πρωτοβουλία για την αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας, με επικεφαλής πλέον τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό και παραγωγικό τρόπο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν επεδίωξε ποτέ τη ρήξη κι αυτό έπρεπε να καταστεί σαφές και σε επίπεδο προσώπων».

Τον απολογισμό του Δ. Παπαδημούλη προλογίζουν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν την έκδοση μαζί με τον Ηλία Νικολακόπουλο, ομ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Μιχάλη Σαμπατακάκη, ηγετικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL