Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αναζήτηση κοινής στάσης σε κρίσιμο σταυροδρόμι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζήτηση κοινής στάσης σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Υπό το καθεστώς του παρατηρητή παίρνει μέρος στη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., που θα γίνει σήμερα στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών στην οποία προσκαλείται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι ο μόνος πρωθυπουργός χώρας της Ε.Ε. από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Στη συνάντηση συμμετέχουν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων - μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος οι οποίοι ηγούνται κυβερνήσεων ή συμμετέχουν σε αυτές, όπως επίσης και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αναφορά στο ΕΣΚ. Λόγω του φονικού σεισμού στην Ιταλία δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει ο Ματέο Ρέντζι.

Ανάπτυξη, κοινωνία, προσφυγικό θα τεθούν από τον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, αντικείμενο της μεθαυριανής συνάντησης είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στην σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου στις 16 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. (άτυπη διότι δεν θα συμμετέχει η Βρετανία) με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη έπειτα από αυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση του Παρισιού “Η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες ενιαίες θέσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ αλλά και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς”. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας “θα θέσει το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου για όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.”.

Μεγάλης σημασίας η διάσκεψη των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα

Πάντως, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η επιρροή της Ελλάδας είναι σχετικά περιορισμένη, καθώς συμμετέχει με το καθεστώς του παρατηρητή. Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι δεν έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές την ίδια αποφασιστικότητα να αντιπαρατεθούν πολιτικά στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, όπως για παράδειγμα έχουν οι Πορτογάλοι ή οι Σουηδοί σοσιαλιστές.

Μεγαλύτερη σημασία δίνεται από την ελληνική κυβέρνηση στη διάσκεψη των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL