Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Φτηνή "μονταζιέρα" για την τροπολογία περί κυβερνητικών αποστολών στο εξωτερικό / Ασύστολα ψεύδη και λαϊκισμός από στελέχη της Ν.Δ. για την "κουστωδία" της Πάρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φτηνή "μονταζιέρα" για την τροπολογία περί κυβερνητικών αποστολών στο εξωτερικό / Ασύστολα ψεύδη και λαϊκισμός από στελέχη της Ν.Δ. για την "κουστωδία" της Πάρου

“Οι Γκέμπελς της Ν.Δ. χρειάζονται μόνιμες διακοπές” υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την γκάφα στελεχών της να μιλήσουν για διακοπές 3 ημερών και 54μελή κυβερνητική αποστολή στην Πάρο για τα σημερινά εγκαίνια του νέου αεροδρομίου του νησιού. Επιπλέον, συνέδεσαν το ζήτημα με την τροπολογία που πέρασε την Τετάρτη το βράδυ και δίνει τη δυνατότητα να διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με τρεις συγκεκριμένους υπουργούς και τον πρωθυπουργό οι σύμβουλοί τους. Ωστόσο, η τροπολογία αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, και όχι σε ελληνικά νησιά, όπως ανοήτως αναφέρθηκε από στελέχη της Ν.Δ.

“Προκειμένου να ξεπεράσει το φιάσκο των 96 ψήφων και τη δεινή πολιτική ήττα που υπέστη στη Βουλή, η Ν.Δ. επιστράτευσε τις ιντερνετικές της εφεδρείες με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη, σε ένα κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού που θα έκανε υπερήφανο τον Γιόζεφ Γκέμπελς, σχετικά με υποτιθέμενη κυβερνητική αποστολή 54 ατόμων και τριήμερη διαμονή στην Πάρο με έξοδα του Δημοσίου” τόνιζαν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι “ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός έχουν όρια”. Εξηγούσαν, δε, ότι η κυβερνητική αντιπροσωπεία: α) είναι ολιγομελής (σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 7 άτομα), β) θα μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν, γ) δεν θα επιβαρύνει τα δημόσια έξοδα, αφού την ειδική πτήση χορηγεί η Aegean.

Απαντώντας σε αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για “πολύ σοβαρό ζήτημα” σχετικά με τη χορηγία του ταξιδιού από την Aegean, ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι δεν πρόκειται για μια προγραμματισμένη εμπορική πτήση της εταιρείας, της οποίας τα εισιτήρια δωρίζονται σε βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης, αλλά είναι μια εξαρχής ειδική πτήση ως μέρος της εκδήλωσης των εγκαινίων, που δεν συνιστά ούτε παροχή, ούτε δώρο.

Στον ίδιο τόνο, καλούσαν τον Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και τον Γιώργο Κουμουτσάκο, που “έσπευσε να υιοθετήσει την γκεμπελική πρακτική”, να “υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος, ασφαλώς, δεν πρόκειται να ανεχθεί δύο ψεύτες και λαϊκιστές σε ανώτατα κομματικά αξιώματα”. Στην επίμαχη ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: “Ο @atsipras πάει στην Πάρο για εγκαίνια και παίρνει μαζί του 54 άτομα, για 3 μέρες δωρεάν. Περνάνε τώρα τροπολογία για να τα πληρώσουμε εμείς”. Παρόμοια ανάρτηση υπήρξε και από τον Γιάννη Βρούτση.

Σε τι αναφέρεται η τροπολογία της Τετάρτης

Σε σχέση με την τροπολογία της Τετάρτης, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό και δεν έχει καμία σχέση με το ταξίδι στην Πάρο. Αντιθέτως, τόνιζαν, “για πρώτη φορά οριοθετούνται και εξορθολογικοποιούνται με συνέπεια οι μετακινήσεις υπαλλήλων” από όλο το φάσμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και ότι “σε αντίθεση με τις σπατάλες που έγιναν κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ελάχιστες εξαιρέσεις προβλέπονται στο αυστηρό πλαίσιο του ισχύοντος νόμου, όπως εκείνες που ανταποκρίνονται εξ ολοκλήρου σε πραγματικές ανάγκες (π.χ. μετακινήσεις ελεγκτών ΕΛΓΑ, Εθνικού Θεάτρου και ΚΘΒΕ και ΙΓΜΕ)”.

Αναφορικά με το θέμα της πιθανής υπέρβασης του ανώτατου ορίου των 60 ημερών ετησίως για τους αστυνομικούς συνοδούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, τόνιζαν πως “οι λόγοι που επιτάσσουν την τροποποίηση είναι αποκλειστικά και μόνο λόγοι ασφαλείας” και πως “το όριο των 60 ημερών παραμένει ως έχει για όλους τους υπόλοιπους” (τα μέλη της ασφάλειας πάνε νωρίτερα στον χώρο).

Τέλος, σε σχέση με τη διαμονή στο ίδιο ξενοδοχείο των μελών αποστολής που συνοδεύουν τους Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών, πηγές της κυβέρνησης τόνιζαν ότι γίνεται για “λόγους που αφορούν την ασφάλεια των συγκεκριμένων προσώπων” και “τη διευκόλυνση και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου κατά την πραγματοποίηση επίσημων ταξιδιών”, σημειώνοντας πως “αυτή είναι και η μόνη πρακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες ανεξαιρέτως”.

Υπενθύμιζαν, δε, ότι με το καθεστώς που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νόμου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 (άρθρο 22 παρ. 2α, νόμος 2685/1999), τα άτομα που συνόδευαν, κατά τη μετακίνηση στο εξωτερικό, όλα τα μέλη της κυβέρνησης, ακόμη και τους βουλευτές, μπορούσαν να διαμένουν χωρίς περιορισμό στο ίδιο ξενοδοχείο 5 αστέρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL