Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Στρατηγική μας πρέπει να είναι η συνεχής εμβάθυνση, διεύρυνση και ενοποίηση της Ευρώπης των λαών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατηγική μας πρέπει να είναι η συνεχής εμβάθυνση, διεύρυνση και ενοποίηση της Ευρώπης των λαών

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη ριζοσπαστική, δημοκρατική, οικολογική, ανανεωτική και διαρκώς ανανεούμενη Αριστερά και στο συνέδριο πρέπει να επιβεβαιώσει ότι “ήρθε για να μείνει” ώστε να αποτελεί την ηγεμονική δύναμη του αριστερού - προοδευτικού πόλου στη χώρα μας και κρίσιμο καταλύτη θετικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Μέσα από μια συνεχή πορεία για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, διεκδικώντας και αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση, με αυτοπεποίθηση για το δίκαιο του αγώνα, αλλά και επίγνωση των γενικότερων συσχετισμών και κινδύνων.

Στόχος μας είναι η εμβάθυνση και διεύρυνση της δημοκρατίας μέσω ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής και σε αυτό θα συμβάλει θετικά η συζήτηση για θεσμικά ζητήματα που ανοίγει με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το κόμμα πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα υποστηρίζουν αυτή την προοπτική. Με θεσμοθέτηση ψηφοφοριών των μελών για στρατηγικές επιλογές του κόμματος όπως οι εκλογικές συμμαχίες, θεματικές επιτροπές και συνεχή επεξεργασία θέσεων σε αμφίδρομη σχέση με την κυβέρνηση, περιφερειακή δικτύωση, προσέγγιση νέων και διαμόρφωση όρων ανοίγματος σε αυτούς που μας ψήφισαν πάνω στην ατζέντα των θεσμικών αλλαγών κ.λπ.

Είναι αχαρτογράφητα τα νερά όσον αφορά τη σχέση κόμματος - κυβέρνησης - κοινωνίας, αλλά ας συζητήσουμε κάποιες αλλαγές με επίκεντρο τον ρόλο του μέλους και του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σημαντικό ρόλο στην αφήγηση ενός άλλου υποδείγματος από το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο στην Ευρώπη και αποτελεί σημείο αναφοράς για Αριστερά και προοδευτικά κόμματα, συνδικάτα και συλλογικότητες. Με όρους αυτονομίας, ως ευρωπαϊκή Αριστερά, πρέπει να κινηθούμε στη διαμόρφωση ευρύτερων συμμαχιών με τους Οικολόγους Πράσινους και τη σοσιαλδημοκρατία που αποκόβεται από τις συντηρητικές δυνάμεις.

Η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση στην Ελλάδα επηρέασε καταλυτικά τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία και οι επικείμενες εκλογές στην Ισπανία μπορούν να οδηγήσουν στην ίδια κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε την κρίση υπερεθνική και ότι η αντιμετώπισή της χρειάζεται ευρύτερη αλλαγή συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την αρχή να γίνεται στη χώρα μας.

Η επόμενη περίοδος εντός των συνόρων δεν θα χαρακτηριστεί από την λογική μεταρρύθμιση - λαϊκισμός, που θέλουν κάποιοι έντεχνα να προβάλλουν, αλλά από την αντίθεση των δύο πόλων, αριστερού - προοδευτικού με κύριο εκφραστή τον ΣΥΡΙΖΑ και δεξιού- συντηρητικού με κύριο εκφραστή τη ΝΔ. Και σε αυτή την προοπτική οφείλουν να τοποθετηθούν όσοι προσδιορίζονται στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων και της σοσιαλδημοκρατίας.

Ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και οφείλουμε να δούμε μέσα από αυτή την οπτική τη στρατηγική μας. Ο αγώνας για δημοκρατία, ισότητα, ελευθερία, για πολιτική καθοδήγηση του παγκόσμιου γίγνεσθαι είναι το ζητούμενο και με βάση αυτή την ανάλυση η υπερεθνική οντότητα της Ε.Ε. είναι το ελάχιστο απαραίτητο πεδίο για την άσκηση της πολιτικής ως μια σύγχρονη Αριστερά.

Η αντίθεσή μας στην οικονομική πολιτική καθώς και τα δημοκρατικά και κοινωνικά ελλείμματα της Ε.Ε. δεν πρέπει να μας οδηγούν στην εθνική περιχαράκωση και πολύ περισσότερο τώρα που η αύξηση εθνικιστικών, ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντανακλαστικών σε πολλές χώρες οδηγούν σε μια συντηρητική αναδίπλωση.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής Αριστεράς πρέπει να είναι η συνεχής εμβάθυνση, διεύρυνση και ενοποίηση της Ευρώπης των λαών, της δημοκρατίας, της οικολογίας, της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων ενάντια στον κατακερματισμό, την αποσύνθεση και την επικράτηση ακροδεξιών αντιλήψεων. Παλεύουμε για μια καλύτερη Ευρώπη.

* Ο Χρ. Στάικος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL