Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
NO PASARAN
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

NO PASARAN

Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε πρόσφατα η δημοκρατία στον Βύρωνα των δημοκρατικών και αντιφασιστικών αγώνων. Ματαιώθηκε βίαια εκδήλωση - συζήτηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη. Μικρή ομάδα υποτιθέμενων αντιεξουσιαστών, συνεπικουρούμενοι από πρώην μέλη του κόμματός μας (που σήμερα ανήκουν σε άλλο κόμμα), προχώρησαν στην κατάληψη του δημοτικού κινηματογράφου «Νέα Ελβετία» (πρώην Λουίζα), όπου επρόκειτο να γίνει η ανοιχτή εκδήλωση.

Κατεβλήθη προσπάθεια εκ μέρους μας διά της πειθούς και όχι διά της πρόσκλησης των ΜΑΤ, να λυθεί η κατάληψη και να γίνει η εκδήλωση. Ζητήθηκε από τη μικρή ομάδα των καταληψιών να προσέλθουν στην εκδήλωση, να θέσουν τα ερωτήματά τους ελεύθερα, να πάρουν και τον λόγο διατυπώνοντας την κριτική τους στην κυβέρνηση και στον συγκεκριμένο υπουργό. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά, προφανώς διότι ο στόχος τους δεν ήταν να διαμαρτυρηθούν, αλλά να τρομοκρατήσουν. Προέβησαν και σε προπηλακισμούς τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο συντονιστής της Ο.Μ. σ. Γιώργος Βελεσιώτης. Έφθασαν στο σημείο να κάνουν επιδρομή και στο Δημαρχείο, όταν πληροφορήθηκαν ότι η εκδήλωση επρόκειτο να μεταφερθεί στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου, με άδεια του δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη. Αρνήθηκαν, εμποδίζοντας την είσοδο των προσερχομένων στον νέο χώρο της εκδήλωσης, μεταξύ των οποίων κομματικά ανένταχτοι πολίτες, που ήθελαν να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για την πολιτική της κυβέρνησης.

Ένας ηλικιωμένος δέχθηκε γονατιά στο στήθος από δήθεν αγανακτισμένο, ενώ άλλοι υπέστησαν χουλιγκάνικου τύπου επιθέσεις με ύβρεις, αυγά και γιαούρτια. Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Βύρωνα, σ. Κατωπόδη, διότι με προστάτευσε από παρόμοια δοκιμασία, δεδομένου ότι έχω γίνει πολύ ευέξαπτος εσχάτως, ενώ έχω μικρό κινητικό πρόβλημα. Αυτή είναι, εν συντομία, η θλιβερή ιστορία της βίαιης ματαίωσης μιας ανοιχτής εκδήλωσης - συζήτησης στην πόλη του Μπάιρον.

Δεν έχει τόση σημασία αν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου δημοκρατικού κόμματος. Και επειδή κάποιοι λένε «τα ίδια κάνατε και εσείς», απαντώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα, τον οποίο ξέρω καλά και ζω από κοντά, ουδέποτε οργάνωσε ή υποστήριξε τέτοιες αντιδημοκρατικές δράσεις. Οι κινητοποιήσεις μας ήταν πάντοτε ειρηνικές και όταν επρόκειτο να αντιδράσουμε σε ακροδεξιές παρουσίες ή συνάξεις, ενημερώναμε την τοπική κοινωνία και δεν διανοηθήκαμε ούτε σε τέτοιες περιπτώσεις να ασκήσουμε βία. Ποτέ δεν οργανώσαμε κάτι ύπουλα και στα μουλωχτά ούτε δράσαμε στο σκοτάδι, ποτέ δεν γίναμε ουραγοί εξτρεμιστικών μορφωμάτων για τη ματαίωση ανοιχτών δημοκρατικών εκδηλώσεων.

Θλίβομαι για τη συμπεριφορά νέων ανθρώπων, που εξαντλούν την επαναστατικότητά τους επιτιθέμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα με ακλόνητα δημοκρατικά διαπιστευτήρια και διαρκείς αγώνες υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών και γενικότερα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Εκτός αν οι εξ αριστερών πολέμιοι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τα δικαιώματα αυτά, στον βαθμό που σήμερα μπορούμε να τα ασκήσουμε, μας χαρίστηκαν και δεν κατακτήθηκαν με θυσίες και αίμα σύμπασας της Αριστεράς. Επειδή δεν είμαστε αυτής της άποψης, τους διαβεβαιώνουμε ότι τα δικαιώματα αυτά θα τα υπερασπιστούμε, με πρώτο εκείνο της διακίνησης των ιδεών και της ελεύθερης πληροφόρησης, ενάντια σε κάθε αυθαιρεσία και τραμπουκισμό, είτε προέρχεται από την άκρα δεξιά είτε από δήθεν αντεξουσιαστές. Με προσωπική θλίψη προσθέτω κάτι που ειπώθηκε από έμπειρο σύντροφο σε πρόσφατη συνέλευση της Ο.Μ. Βύρωνα: «Τι περιμένει κανείς από τα οργισμένα νιάτα, όταν πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επί δεκαετίες ευρωβουλευτής του χώρου χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση χειρότερη από τη χούντα!».

Τέλος, υπενθυμίζω ότι στη διαδρομή μας, πολλοί εξ ημών έχουμε κάνει καταλήψεις υπέρ της δημοκρατίας, π.χ. στα χρόνια της χούντας, ποτέ εναντίον της. Έχουμε πάρει μέρος ή πρωταγωνιστήσει σε καταλήψεις εκτάσεων και ελεύθερων χώρων (π.χ. στα νταμάρια του Βύρωνα και στο Σκοπευτήριο Καισαριανής) για να τους αποδώσουμε στους Δήμους και τους δημότες και όχι να τους αφαιρέσουμε από αυτούς, «υπερεπαναστατικώ δικαίω». Και γι’ αυτό μας εμπιστεύτηκε ο λαός τη διακυβέρνηση του τόπου.

ΥΓ.: Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα σχεδόν ομόφωνα καταδίκασε το αντιδημοκρατικό περιστατικό με τον επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών να ψηφίζει «παρών». Τέτοια επαναστατικότητα!

Πάνος Τριγάζης (πρώην δημοτικός σύμβουλος και είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL