Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Παραιτούμαι από την Κ.Ε. και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραιτούμαι από την Κ.Ε. και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΑΚΗ

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό, λέει το τραγούδι και είναι αλήθεια, αυτό με διδάσκει και η σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Πραγματικότητα η οποία άτομα σαν και εμένα, τα οποία από τα είκοσί τους αγωνίζονται μέσα στον χώρο της Αριστεράς, χωρίς όλα αυτά τα χρόνια να έχουν καμιά απολαβή παρά μόνο τις πολλές εμπειρίες του οργανωμένου αγώνα, αυτή η σκληρή σημερινή πολιτική πραγματικότητα να μπορεί να τα συνθλίψει.

Όχι τόσο γιατί εμπιστεύθηκαν πρόσωπα που φάνηκαν κατώτερα των περιστάσεων, αλλά περισσότερο γιατί έδεσαν τα οράματά τους, που βασικές αξίες είχαν τη συλλογική δράση με στόχο τον σοσιαλισμό μέσα από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο με μεγάλο κόπο δημιούργησαν και στήριξαν.

Το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας διαλόγων, συνθέσεων και συμβιβασμών ανάμεσα σε διαφορετικούς αριστερούς πολιτικούς σχηματισμούς και η απαρχή της ενοποίησής τους σε ένα κόμμα των μελών, αρχικό στόχο είχε την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών, τον κοινωνικό μετασχηματισμό με βαθύτερη προοπτική τον σοσιαλισμό.

Η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είχε τους καλύτερους οιωνούς, ώστε με τα ριζοσπαστικά προστάγματα του συνεδρίου να προετοιμάσει την αναμενόμενη σύγκρουση για την ανατροπή των Μνημονίων και έτσι τουλάχιστον διαβεβαίωνε συνεχώς το κόμμα, αλλά και τον ελληνικό λαό, ότι έχει πολιτικό σχέδιο ανατροπής και όχι συμβιβασμού. Αυτά έως τις 5 Ιουλίου, όταν ο λαός, μετά από πρόσκληση της ηγεσίας, της έδωσε ένα μεγάλο "Όχι" στη συνέχιση των Μνημονίων λιτότητας, κάτι που η ηγεσία μέσα από τον μικρο κλειστό κύκλο που έπαιρνε τις αποφάσεις, απαξιώνοντας το κόμμα, το μετέτρεψε μετά και τη συνεργασία και νεκρανάσταση των παλιών φθαρμένων κομμάτων σε "Ναι" στη συνέχιση των Μνημονίων.

Αυτές οι μονομερείς ενέργειες της ηγεσίας, χωρίς καμία ουσιαστική συλλογική απόφαση των οργάνων του κόμματος, αφού οι τελευταίες αποφάσεις της Κ.Ε., που είναι και το μοναδικό καθοριστικό αποφασιστικό όργανο, είναι το κείμενο των 109 στα 201 μέλη της που καλούσε την Κ.Ο. να καταψηφίσει το Μνημόνιο και να συγκληθεί η Κ.Ε. και η απόφαση μετέπειτα της Κ.Ε. για σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο που θα αποφάσιζε για την απεμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ από τα Μνημόνια, παρ' όλα ταύτα γι' άλλη μια φορά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απαξιώνοντας πλήρως το κόμμα αποφάσισε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές, ώστε να "καθαρίσει" την Κ.Ο. από τους διαφωνούντες που ζητούν την εφαρμογή των συνεδριακών αποφάσεων.

Να καθαρίσει το τοπίο για να εφαρμόσει απρόσκοπτα με κοινοβουλευτικές διαδικασίες και σύμφωνα με τις προσδοκίες των τοκογλυφικών ηγεσιών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ τις μνημονιακές πολιτικές που η ίδια κατήγγελλε συνεχώς, καθάς και αυτούς που τις εφάρμοζαν.

Σύμφωνα λοιπόν με τις αρχές και τις αξίες που γαλουχήθηκα όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορώ να συνεχίσω να υπηρετώ τον χώρο, που γοργά μεταλλάσσεται σε ένα κεντροαριστερό, αρχηγοκεντρικό μόρφωμα διαχείρισης του συστήματος χάνοντας τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του και παραιτούμαι από όλες τις εκλεγμένες θέσεις στο κόμμα (μέλος της Κ.Ε., συντονιστής της Ν.Ε. Εύβοιας) και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σημείο αυτό θέλω πρώτα να υπενθυμίσω ότι όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησα τον χώρο δεν εντάχθηκα σε καμιά τάση ούτε στηρίχθηκα από κάποιον κεντρικό μηχανισμό και ακόμη να ευχαριστήσω τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που με εμπιστεύθηκαν επανειλημμένως τόσα χρόνια από τον ενιαίο ΣΥΝ, από τον ΣΥΝ και από τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες ηγετικές θέσεις, όπου προσπάθησα με τις δυνάμεις μου να ανταποκριθώ και ζητώ να με συγχωρέσουν για τις αδυναμίες μου.

Βέβαια, δεν εγκαταλείπω τον αγώνα και θα συνεχίσω είτε από τον κινηματικό / κοινωνικό στίβο είτε από τον πολιτικό, που στόχο θα έχει πάντα την ανατροπή αυτού του απάνθρωπου συστήματος για μια καλύτερη κοινωνία με δικαιοσύνη, ισότητα και πραγματική ελευθερία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL