Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Με ομιλία Τσίπρα ανοίγουν οι εργασίες σήμερα στις 10.00 στο Σινέ Κεραμεικός / Τις συλλογικές διαδικασίες αποφασίζει η Κ.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ομιλία Τσίπρα ανοίγουν οι εργασίες σήμερα στις 10.00 στο Σινέ Κεραμεικός / Τις συλλογικές διαδικασίες αποφασίζει η Κ.Ε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ

Στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν στις 10.00 π.μ. με ομιλία του Αλ. Τσίπρα, αναμένεται να αποφασιστούν οι συλλογικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Κεντρικό διακύβευμα αυτών των διαδικασιών είναι ο απολογισμός της εξάμηνης πορείας του κόμματος στη διαπραγμάτευση και την κυβέρνηση, η εξέταση των νέων δεδομένων στην Ευρώπη και η χάραξη μιας νέας στρατηγικής με βάση όλα τα προηγούμενα.

Η πλειοψηφία του κόμματος αναζητά κοινό βηματισμό και προτείνει οι κρίσιμες αποφάσεις να ληφθούν σε έκτακτο συνέδριο στις αρχές του φθινοπώρου, το οποίο θα εμπλέξει το σύνολο της βάσης του κόμματος.

Αντιθέτως, η Αριστερή Πλατφόρμα ζητά το κόμμα να απορρίψει άμεσα, σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής ή διαρκούς συνεδρίου, την καταρχήν συμφωνία στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση και σίγουρα να υπάρξει τοποθέτηση του κόμματος πριν προκύψει η νέα τριετής συμφωνία.

Σε περίπτωση που η Αριστερή Πλατφόρμα επιμείνει σε αυτή την πρόταση, στην πλειοψηφία εξετάζεται και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος όλων των μελών. Αν και ούτε το δημοψήφισμα θεωρείται ότι συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για ουσιαστικό άνοιγμα του διαλόγου και το έκτακτο συνέδριο θα παραμείνει ως πρόταση για τη συνέχεια, τονίζεται ότι μια τόσο σημαντική απόφαση, η οποία πιθανόν να θέσει σε αμφιβολία τον στόχο της αποφυγής της χρεοκοπίας, τουλάχιστον θα πρέπει να ληφθεί με τρόπο τέτοιο που να αντανακλά τις απόψεις όλων των μελών, στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί.

Εν όψη της Κ.Ε., χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις των περισσότερων τάσεων του κόμματος.

Π. Λαφαζάνης: Αποφάσεις στην Κ.Ε. ή διαρκές κατά των Μνημονίων

Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά ο Π. Λαφαζάνης διευκρίνισε: "Δεν έχω ακούσει την συνέντευξη του κ. Τσίπρα, είχα άλλη δουλειά και επομένως δεν θέλω να προβώ σε κανέναν σχολιασμό χωρίς να έχω πλήρη γνώση του περιεχομένου της συνέντευξης". Αναφορικά με τη σημερινή Κ.Ε. τόνισε: "Το κόμμα μας είναι δεσμευμένο με το πρόγραμμά του, είναι δεσμευμένο με δύο λαϊκές εντολές να ακολουθήσει μια αντιμνημονιακή πορεία, να καταργήσει τα Μνημόνια και φυσικά δεν χωράει συζήτηση, δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να φέρει ένα τρίτο Μνημόνιο προς ψήφιση". Επίσης, υπογράμμισε ότι "αυτή την κατεύθυνση καταστατικά και δημοκρατικά οφείλουμε να υπηρετήσουμε και αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υποστηρίξουν όλα τα συλλογικά όργανα του κόμματος, είτε Κ.Ε. είναι αυτή είτε διαρκές συνέδριο".

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπογράμμισε: "Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε όμως την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Να εφαρμόσουμε όλοι μαζί το πρόγραμμα με το οποίο αναδειχθήκαμε σε κυβέρνηση. Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση για να συνομολογεί Μνημόνια και πολύ περισσότερο να εφαρμόζει Μνημόνια". Μάλιστα είπε ότι "τα Μνημόνια θα μας βρουν αντίθετους, οι μνημονιακοί εφαρμοστικοί νόμοι θα μας βρουν αντίθετους, εμείς δεν θεωρούμε ότι ο τόπος έχει καμία προοπτική με ένα νέο Μνημόνιο". Για το "σχέδιο Βαρουφάκη" σημείωσε πως θεωρεί "απαράδεκτο το μνημονιακό κατεστημένο να βρίσκει αφορμή τον Βαρουφάκη προκειμένου να ποινικοποιήσει το Ρlan B".

Σχετικά με τη νέα διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έγκαιρα πρέπει "να προσχωρήσει σε μια εναλλακτική λύση και να διακόψει τις διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν θα οδηγήσουν πουθενά και τα πρώτα μηνύματα και τα πρώτα σημάδια τους είναι πάρα πολύ αρνητικά".

Σ. Παπαδόγιαννη: Επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες

"Η βάση του κόμματος είναι σε μια κατάσταση σοκ και οδύνης. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα ριζοσπαστικό, αντισυστημικό, κινηματικό, ήμασταν πάντα μέσα στους αγώνες. Αυτά τα πέντε χρόνια αγωνιστήκαμε μαζί με τον ελληνικό λαό για να σταματήσουν επιτέλους τα Μνημόνια, όχι για να συνεχιστούν και να εμβαθύνουν", δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Σόφη Παπαδόγιαννη. Απαντώντας στο ερώτημα αν βλέπει διάσπαση υπογράμμισε ότι αυτό είναι "το σχέδιο και η επιθυμία των αντιπάλων μας, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό". "Εγώ θέλω να πιστεύω, και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε αυτή η κυβέρνηση να πετύχει, και κατά τη γνώμη μου μπορεί να πετύχει, αν επιστρέψει στις αντιμνημονιακές προοδευτικές της ρίζες" είπε χαρακτηριστικά.

Δ. Στρατούλης: Ενότητα μέσα στη διαφορετικότητα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης επισήμανε: "Γιατί να υπάρχει περίπτωση διάσπασης; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Λειτουργεί με σεβασμό στην έκφραση διαφορετικών απόψεων μέσα σε αυτό και μπορεί να συνεχίσει με ενότητα μέσα στη διαφορετικότητά του όπως ήταν από τότε που ξεκίνησε και προχώρησε με έναν τρόπο λειτουργίας και πολιτικές προτάσεις που τον έφτασαν από το 4% στο 36%. Γιατί να αλλάξουμε τρόπο λειτουργίας; Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε και ο καλύτερος τρόπος για να μην υπάρχουν τέτοιες σκέψεις από όσους σκέφτονται λειτουργίες διάσπασης είναι να λειτουργούν δημοκρατικά και φερέγγυα τα συλλογικά όργανα του κόμματός μας".

Γ. Μπαλάφας: Προβληματική, πλέον, η συνύπαρξη

Οπωσδήποτε "η συνύπαρξη κάτω από την ίδια στέγη, είναι πλέον προβληματική, για να είμαι προσεκτικός, σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι" δήλωσε στον ρ/σ Βήμα ο Γ. Μπαλάφας. "Το πολιτικό (οι ψηφοφορίες στη Βουλή) ήταν αυτή η επί χάρτου προετοιμασία. Το αν έχει γίνει κάτι άλλο, δεν μπορώ να είμαι εγώ σε θέση, ούτε είμαι σε θέση, να τοποθετηθώ" πρόσθεσε.

Αλ. Τριανταφυλλίδης: Η κοινωνία απαιτεί εδώ και τώρα λύσεις

«Εξαντλούμε τον διάλογο, εξαντλούμε τη διαδικασία, αλλά τελικά, σε τελική ανάλυση, όπως ορίζουν τα καταστατικά, αποφασίζει η πλειοψηφία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλ. Τριανταφυλλίδης. Τόνισε δε: «Η κοινωνία απαιτεί εδώ και τώρα λύσεις. Ασφυκτιά από τα επιπλέον προβλήματα στην οικονομία, τα capital controls, το τραπεζικό σύστημα που πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά του. Μην παίζουμε με τα νεύρα της, με τις αντοχές της". "Τα αποθέματα εμπιστοσύνης που έχει εκχωρήσει ο Έλληνας πολίτης, οι Έλληνες πολίτες στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρό μας, στον Αλέξη Τσίπρα, που στους ώμους του ακουμπούν οι ελπίδες ενός ολόκληρου λαού για να δει μια άσπρη μέρα, αυτά τα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα».

Από την έντυπη έκδοση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL