Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
"Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών" / Αλ. Τσίπρας: Για πρώτη φορά, πρόταση με βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών" / Αλ. Τσίπρας: Για πρώτη φορά, πρόταση με βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη

«Για πρώτη φορά...» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε δύο φορές, και μάλιστα με έμφαση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπονοώντας ότι, παρά τα δυσάρεστα μέτρα που η κυβέρνησή του είναι υποχρεωμένη να πάρει, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση θα κάνει τη διαφορά. Με δικαιότερο μοίρασμα των βαρών, όχι μόνο στα συνήθη υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους. Με προστασία της μέσης, λαϊκής οικογένειας.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, αφού άκουσαν όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους άλλες συμμετέχοντες στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, εξήλθαν λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα για να προβούν στη δήλωση που θα αποκωδικοποιούσε τα αποτελέσματα της ελληνικής διαπραγμάτευσης και δη τις προτάσεις στις οποίες προέβη η κυβερνητική αντιπροσωπεία στην άλλη πλευρά.

Η συνολική και όχι αποσπασματική λύση, η οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη λύση και, επιπλέον, λύση αποδεκτή από τους εταίρους είναι το τριπλό «κλειδί» της συμφωνίας, που θα πρέπει να εμπεριέχει όμως -όπως είχε την ευκαιρία να τονίσει ο πρωθυπουργός- και δύο ακόμη παραμέτρους: την αναπτυξιακή διάσταση και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας στους θεσμούς, μια πρόταση με ισοδύναμα μέτρα, που έχει όμως ως βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη.

Για πρώτη φορά τα βάρη δεν πηγαίνουν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, προστατεύουμε τις συντάξεις και τους μισθούς, προστατεύουμε τη μέση οικογένεια, τη λαϊκή οικογένεια και για πρώτη φορά καλούνται να επωμιστούν βάρη αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να επωμιστούν, προκειμένου να μπορέσουμε να φύγουμε οριστικά από αυτή την κρίση που έχουμε μπει εδώ και πέντε χρόνια.

Η πρότασή μας έχει γίνει αποδεκτή ως βάση συζήτησης από τους θεσμούς, χρειάζεται όμως να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα ακριβώς διότι δεν επιθυμούμε μια αποσπασματική και περιορισμένη χρονικά συμφωνία".

"Θέλουμε" -πρόσθεσε με αποφασιστικότητα- "μια συνολική και βιώσιμη λύση που θα συνοδεύεται από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο και ταυτόχρονα θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία και τη δυνατότητα της χώρας πολύ σύντομα να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια. Πράγμα που σημαίνει ότι στόχος μας είναι να έχουμε εξασφαλίσει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας απολύτως για το επόμενο μεσοπρόθεσμο διάστημα".

"Συνεπώς" -έκλεισε συμπερασματικά- "κριτήριο η κοινωνική δικαιοσύνη, ισοδύναμα μέτρα αποδεκτά από τους θεσμούς, κριτήριο για εμάς η οικονομική βιωσιμότητα, το βιώσιμο χρέος, το ισχυρό εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο.

Μετά από αυτά έχω την αίσθηση ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας...».

Εν τω μεταξύ τα όρια των ελληνικών αντοχών είχε περιγράψει ο πρωθυπουργός σε συνομιλία με συνεργάτες του χθες το πρωί. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται ειπών «Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να περάσω τίποτα παραπάνω από αυτά που έχουμε προτείνει. Και επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει σαφής δέσμευση για λύση στο θέμα του χρέους, αλλά και διευθέτηση της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης».

Ο διάλογος με την Κρ. Λαγκάρντ

Κατά τη διάρκεια των συνεχών επαφών του ο Αλ. Τσίπρας είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν θερμό πλην ειλικρινή διάλογο με την Κριστίν Λαγκάρντ. «Μας θέλετε εδώ;» φέρεται να ρώτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός της απάντησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: «Σας θέλουμε και πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση, παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή. Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει αυτοκριτική, όπως για παράδειγμα με τον πολλαπλασιαστή. Όμως σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο a la carte. Να πείτε και την άποψή σας για το χρέος και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα».

(Στο σημείο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε το κυβερνητικό επιχείρημα ότι, ενώ το ΔΝΤ έχει πιο θετική προσέγγιση στο θέμα του χρέους, αλλά πιο σκληρή σε αυτήν των διαρθρωτικών μέτρων και, την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι είναι ηπιότεροι στα μέτρα, αλλά ανένδοτοι στο χρέος, έφθασαν οι εταίροι να κρατήσουν στην κοινή τους στάση τις πιο σκληρές από τις θέσεις τους).

Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι πεπεισμένη -δήλωσε, τέλος, από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στο τηλεοπτικό δίκτυο Εuronews- ότι οι προτάσεις της θα τερματίσουν το πεντάμηνο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και επέμεινε ότι το ζήτημα του κρατικού χρέους της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL