Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις

Του Ματθαίου Τσιμιτάκη

Συμβιβαστική λύση ως τη Δευτέρα, φέρεται να επιδιώκει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Το πρακτορείο επικαλείται την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η οποία αναφέρεται σε ανεπίσημες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, ο Γιούνκερ πρότεινε -και έγινε αποδεκτό από Ολάντ και Μέρκελ-, να μην γίνουν μειώσεις σε συντάξεις και αντ' αυτού, να γίνουν ισόποσες μειώσεις 400 εκατ. ευρώ στις ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες. Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν συμφώνησε, ενώ η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Σημειώνεται δε, ότι ανάλογη πρόταση με αυτήν του Γιούνκερ υπήρχε και στην φαρέτρα της ελληνικής αποστολής.

"Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα για τις συνομιλίες που άρχισαν χθες το απόγευμα μεταξύ Ελλήνων διαπραγματευτών και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος απουσίαζε χθες, πρόκειται να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες. "Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου", επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται από χθες το πρωί οι Γ. Δραγασάκης, Ν. Παππάς και Ε. Τσακαλώτος, ως εκπρόσωποι του πρωθυπουργού, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι "βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%".

Μόνο εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συμμετείχαν στις πρώτες επαφές τις ελληνικής πλευράς που άρχισαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επτροπής στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα και σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Νίκος Παππάς είχε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν, για τη διευθέτηση διαδικαστικών, αποκλειστικά, θεμάτων.

Μιλώντας στην Αυγή σήμερα ο Ν. Παππάς τονίζει ότι αποστολή της κυβέρνησης είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη. "Οι προηγούμενες συνταγές δεν το πέτυχαν. Η Ελλάδα έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική λύση" τονίζει με νόημα ο Νίκος Παππάς.

Γ. Σταθάκης: Προοπτική μας δεν είναι η ρήξη

"Υποσχεθήκαμε προεκλογικά μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εταίρους της χώρας. Αυτό πράξαμε" τονίζει ο υπουργός οικονομίας, Γ. Σταθάκης. "Υποσχεθήκαμε, επίσης, επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό θα συμβεί μέσα από την προοπτική που θα ανοίξει η συμφωνία απελευθερώνοντας την δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Η προοπτική της ρήξης είναι εκτός της εντολής που λάβαμε από τον ελληνικό λαό και αποτελεί αχαρτογράφητα νερά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL