Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.3°C25.2°C
6 BF 23%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.2°C
5 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.0°C24.7°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.9°C22.9°C
4 BF 25%
Μιχάλης Παπαγιαννάκης: "Απρόβλεπτος στις ειδικές προτάσεις, προβλέψιμος στις γενικές αρχές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιχάλης Παπαγιαννάκης: "Απρόβλεπτος στις ειδικές προτάσεις, προβλέψιμος στις γενικές αρχές"

Ρεπορτάζ: Φοίβος Κλαυδιανός

Κατάμεστη ήταν τη Δευτέρα το βράδυ η αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη στην εκδήλωση των φίλων των ΑΣΚΙ για τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τον θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών ήταν ότι ο Μ. Παπαγιαννάκης άνοιξε νέους δρόμους για τον χώρο της Αριστεράς, καθώς χαρακτηριζόταν από την εναντίωση σε πάσης φύσεως δογματισμούς και από την επιμονή στην επιστημονική συγκρότηση θέσεων. Κοινή ήταν και η επισήμανση για την απόλυτη πίστη του στην ιστορική αναγκαιότητα της Αριστεράς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης του για σειρά ετών, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κυρτάτας, "ήταν απρόβλεπτος στις ειδικές προτάσεις, αλλά απολύτως προβλέψιμος στις γενικές αρχές".

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Βούτσης από την κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, ο Κώστας Πουλάκης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, η Άννα Καραμάνου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Φώτης Κουβέλης και άλλα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ.

Ηλ. Νικολακόπουλος: Καθαρή φωνή, που έδινε χρώμα

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, προχώρησε σε μια ανασκόπηση της πορείας του Μ. Παπαγιαννάκη στην Αριστερά ξεκινώντας από το γεγονός της εκτέλεσης του πατέρα του (στελέχους του ΕΑΜ Σπάρτης) στα χρόνια της Κατοχής, περνώντας από τη δραστηριοποίησή του στη νεολαία της ΕΔΑ και στη συντακτική επιτροπή της "Πανσπουδαστικής", την ιδιαίτερη σχέση που είχε αργότερα με το ΚΚΕ Εσωτερικού (υποψήφιος ευρωβουλευτής, ομιλητής στα φεστιβάλ της "Αυγής") και καταλήγοντας στον Συνασπισμό, στον οποίο "έδωσε χρώμα με την καθαρή φωνή του".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε Ηλ. Νικολακόπουλος στη βαθιά εκτίμηση και φιλία που είχε ο Μ. Παπαγιαννάκης με τον Άγγελο Ελεφάντη, φιλία που εγκόλπωνε "τις δύο ψυχές της ανανεωτικής Αριστεράς». Και για τους δύο "δεν μπορούν να γίνουν εικασίες για το τι θα έλεγαν" στη σημερινή συγκυρία, υποστήριξε χαρακτηριστικά. Ο Ηλ. Νικολακόπουλος υποστήριξε, επίσης, ότι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα το 2006 αποτέλεσε τραυματική εμπειρία για τον Μ. Παπαγιαννάκη. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι θεωρεί υπεύθυνο τον τότε πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο και το συγκρουσιακό κλίμα που καλλιέργησε.

Δ. Παπαδημούλης: Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι η πιο αριστερή πρόταση

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υπενθύμισε τη θέση του Μιχάλη Παπαγιαννάκη ότι «η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης είναι η πιο αριστερή πρόταση που γνωρίζω» και σημείωσε ότι ο ίδιος συνάντησε επανειλημμένα τα ίχνη του έργου του στο Ευρωκοινοβούλιο και όχι μόνο στους χώρους της Αριστεράς και των Πρασίνων. Ακόμη, αναφέρθηκε στην εκτίμηση του Μ. Παπαγιαννάκη ότι η προβληματική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης θα οδηγούσε στην ανάγκη περαιτέρω οικονομικής ένωσης και πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης.

Σ. Κουρουζίδης: Έκανε την προστασία του περιβάλλοντος πολιτικό αίτημα

Ο Σάκης Κουρουζίδης, διευθυντής της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης, αναφέρθηκε στην οικολογική ευαισθησία, σκέψη και δράση του επισημαίνοντας ότι ήταν από τους πρώτους που είχε αντιληφθεί τη σημασία του να γίνει η προστασία του περιβάλλοντος πολιτικό αίτημα. Υπενθύμισε την άποψή του ότι η "φθηνή ανάπτυξη" είναι μακροπρόθεσμα "ακριβή ανάπτυξη", καθώς δεν λαμβάνει υπόψη της το εξωτερικό περιβαλλοντικό κόστος που υπονομεύει τη βιωσιμότητα και την αειφορία.

Ανοιχτό το προσωπικό αρχείο του στο κοινό

Η Αμαλία Παππά, αναπληρώτρια διευθύντρια ΓΑΚ, η οποία έχει αναλάβει με την Ιωάννα Παπαθανασίου (μέλος του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ) την επιμέλεια και την ψηφιοποίηση του προσωπικού αρχείου του Μ. Παπαγιαννάκη, επισήμανε ότι στα 26 χρόνια της επαγγελματικής της ενασχόλησης με τα αρχεία έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με μια "τόσο συστηματική και άρτια συγκρότηση αρχείων", η οποία αποδεικνύει την επιμονή του Μ. Παπαγιαννάκη στην πλήρη και σφαιρική συγκρότηση θέσης. Την εκδήλωση συντόνισε ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Βαφέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL