Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
...και υλοποιεί το πρόγραμμά της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

...και υλοποιεί το πρόγραμμά της

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελούν ήδη νόμους του ελληνικού κράτους, στο πρώτο δίμηνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης. Μέσα στην ίδια περίοδο, η κυβέρνηση προχώρησε επίσης στην ακύρωση των μειώσεων των συντάξεων, που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά, και σε ρυθμίσεις σχετικά με τη φορολογική πολιτική που ανακουφίζουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Πρόσφατα κατατέθηκε, εγκρίθηκε και έγινε δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για την "Επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και άλλες διατάξεις". Με αυτόν τον νόμο υλοποιήθηκε η βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού προγράμματος έναντι των δοκιμαζόμενων από την οικονομική κρίση πολιτών και τη μνημονιακή λιτότητα.

Επιπλέον, υπερψήφιστηκε το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν σημαντικά φορολογικά θέματα κατά της φοροδιαφυγής και την ταχύτερη είσπραξη των φορολογικών εσόδων κάθε κατηγορίας και είδους. Ο νόμος αυτός εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα κατά το τρέχον οικονομικό έτος, παράλληλα όμως, εξαιτίας της άρσης του συνόλου των μέτρων καταστολής λόγω οφειλών, αναμένεται να συμβάλει άμεσα και αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επίσης, με τη ρύθμιση κατά των εικονικών τριγωνικών συναλλαγών αναμένεται άμεση μείωση τιμών των εισαγόμενων προϊόντων πρώτης ανάγκης και σύλληψη φοροδιαφυγής μέσω της έκδοσης εικονικών τιμολογίων.

Μέσα στο δίμηνο, επίσης, με σειρά αποφάσεων των αρμοδίων υπουργών και τροπολογιών στα ψηφισθέντα νομοσχέδια, λύθηκαν σοβαρά ζητήματα που αφορούν βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αναλυτικότερα, αυτές αφορούν τα παρακάτω:

1. Διατήρηση των κύριων και επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί την 31η.12.2014 ώστε να μη μειωθούν περαιτέρω στο πλαίσιο των μνημονιακών ρυθμίσεων.

2. Απαλλαγή από αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης όσων στερούνται εισόδημα και άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις, για τη φορολογική ελάφρυνση των οικονομικά πολύ αδύναμων.

Προχωράμε με τέσσερα νομοσχέδια

Τέσσερα νομοσχέδια έρχονται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου. Έχοντας ολοκληρώσει την επεξεργασία τους, η κυβέρνηση θα καταθέσει τα νομοσχέδια που αφορούν την επανασύσταση της ΕΡΤ, την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ, την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και την αποκατάσταση των αδικιών σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και, τέλος, την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αναλυτικότερα:

1. Θα καταθέτει νομοσχέδιο για την επανασύσταση και λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε. όπως λειτούργησε μέχρι την ημέρα πραξικοπηματικής διακοπής της λειτουργίας της. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

2. Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο "Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ Τύπου και άλλες διατάξεις", με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος όπως διαμορφώθηκε ιδίως με τις πρόσφατες ρυθμίσεις της απελθούσας κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο αυτό θα γίνει νόμος του κράτους αμέσως μετά το ν/σ της ΕΡΤ Α.Ε.

3. Νομοσχέδιο για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημόσιους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.

4. Νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.

Τη Δευτέρα στη Βουλή η διάσωση της ΕΒΖ

Το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην υπογραφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, προκειμένου να προστατευτούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και καλλιεργητές στα εργοστάσια ζάχαρης. Η ΠΝΠ περιέχει επίσης βελτιωτική ρύθμιση για τις 100 δόσεις, η οποία κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να ενταχθούν σε αυτή χιλιάδες ακόμα πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 30 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση η ΠΝΠ δεν θα έρθει στη Βουλή έπειτα από τρεις μήνες προς κύρωση, αλλά άμεσα, τη Δευτέρα, όπως διευκρινίζουν από το Μαξίμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL