Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Η κυβέρνηση προχωρά τη διαπραγμάτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση προχωρά τη διαπραγμάτευση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡ. ΣΙΜΟΣ - Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Με σημαντικό κοινωνικού χαρακτήρα νομοθετικό έργο να έχει ήδη εγκριθεί ή να βρίσκεται σε διαβούλευση και επεξεργασία για το αμέσως προσεχές διάστημα και με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που ξεδίπλωσε με δυναμικό χαρακτήρα από την αρχή να φτάνουν τώρα σε κομβικό σημείο εν όψει του επικείμενου Eurogroup, ολοκληρώνει η κυβέρνηση τους δύο αυτούς κρίσιμους πρώτους μήνες της πολιτικής της.

Επιβεβαιώνει έτσι την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τον στόχο που έθεσε εξαρχής για τη διαμόρφωση των όρων της μεταμνημονιακής εποχής μέσα από την ταυτόχρονη εφαρμογή των σχεδιασμών της στο εσωτερικό και το εξωτερικό μέτωπο. Σε αυτή τη συγκυρία, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Brussels Group, όπου έγινε η πρώτη συζήτηση επί της λίστας μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και εν όψει της σύγκλησης του Eurogroup εντός της εβδομάδας, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ίδια ημέρα προγραμματιζόταν συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αμοιβαία επωφελή συμφωνία...

Με τις πρώτες συνομιλίες να έχουν ήδη προηγηθεί, χτες στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση προχωρά με κεντρική επιδίωξη την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και βιώσιμης λύσης, εντείνοντας τη διαπραγμάτευση εν όψει του Eurogroup, ώστε να "ξεκλειδώσει" η κατάσταση πιστωτικής ασφυξίας. Δεδομένων και των δυσκολιών, το Μαξίμου εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στη βάση της δικής της κοστολογημένης λίστας μεταρρυθμίσεων, που δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, αλλά που θα οδηγήσει στα ταμεία όχι τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά τους έχοντες και κατέχοντες.

Αυτό συνιστά την κατάργηση στην πράξη των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης μέσω του περιβόητου "e-mail Χαρδούβελη" που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, περικοπές μισθών και συντάξεων και αποτελεί πολιτική απάντηση στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ περί "παράτασης Μνημονίου". Όπως τονίζει στην "Αυγή" της Κυριακής (βλ. σελ. 9) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης βρίσκονται στον αντίποδα της μνημονιακής λογικής και στοχεύουν σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, πάταξη διαφθοράς και διαπλοκής, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της δυσλειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

...αλλά όχι όπως - όπως

Με την ολοκλήρωση της λίστας μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή, η κυβέρνηση διαμήνυε τον στόχο και τη διάθεσή της για αμοιβαία επωφελή λύση, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει αποδεκτή μια στάση των εταίρων που θα παρέβλεπε ότι η νέα κυβέρνηση έχει εκλεγεί με νωπή λαϊκή εντολή και συγκεκριμένο πρόγραμμα και αδιαπραγμάτευτα σημεία.

Σε συνέχεια σχετικών δηλώσεων του Γιάνη Βαρουφάκη στις οποίες και παρέπεμψε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε την Παρασκευή ότι "αν δεν έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους" και πως πρώτο μέλημα είναι το καλό σενάριο. Σε νεότερη δήλωσή του αργότερα επισήμανε ότι όλες αυτές τις ημέρες εργάζεται εντατικά για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς και βιώσιμης λύσης με τους εταίρους, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι αυτή η λύση είναι πιο κοντά από ποτέ, ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την επίσκεψη στο Βερολίνο.

Στο πλαίσιο ενός απολογισμού για την έως τώρα πορεία τής διαπραγμάτευσης, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν μεταξύ άλλων ότι η χώρα εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, ενώ έχει να εισπράξει δόση από την Κομισιόν ή το ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014. Στο ίδιο πλαίσιο υπενθύμιζαν ότι η κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της Ευρωζώνης και τον ΔΝΤ ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Παράλληλα, απέρριπταν ως "σενάρια φαντασίας" αιτιάσεις ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με χτεσινή συνέντευξή του (εφ. "Κεφάλαιο") με πρωτοσέλιδο τίτλο "Να πάμε σε σύγκρουση με τη γερμανική Ευρώπη", υποστηρίζει σχετικά με το δίλημμα "ρήξη ή έντιμος συμβιβασμός" ότι το δίλημμα των πιστωτών "είναι υποταγή ή οικονομική ασφυξία" και πως "γι' αυτό το απορρίπτουμε απολύτως", υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χαθεί με οικονομικό στραγγαλισμό αλλά ότι έχει πολλούς βιώσιμους και ρεαλιστικούς εναλλακτικούς δρόμους. Αναφορικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων τόνισε ότι "δεν πρέπει να βρίσκεται σε αντίθεση με το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας, ούτε να το βάζει στο 'ψυγείο'" και πως "καμία 'λίστα' δεν μπορεί να τεθεί και δεν θα τεθεί, υπεράνω της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL