Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Ρούντι Κάσκε: / Ρούντι Κάσκε: H Ελλάδα να γίνει το εφαλτήριο για μια νέα ευρωπαϊκή ατζέντα μεταρρυθμίσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρούντι Κάσκε: / Ρούντι Κάσκε: H Ελλάδα να γίνει το εφαλτήριο για μια νέα ευρωπαϊκή ατζέντα μεταρρυθμίσεων

"Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει τους Έλληνες στο έλεος του Θεού. Υπέφεραν αρκετά εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης" δηλώνει ο πρόεδρος του αυστριακού επιμελητηρίου εργαζομένων (ΑΚ) Ρούντι Κάσκε ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. "Η Ευρώπη πρέπει να δει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού ως ευκαιρία για να διορθώσει την ακολουθούμενη λανθασμένη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης. Το σαφές όχι σε μια πολιτική, η οποία σώζει τις τράπεζες, αλλά δεν βάζει τέλος στην εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων, πρέπει να ληφθεί εξίσου σοβαρά με το ναι στην πολιτική, η οποία λαμβάνει σοβαρά τους στόχους του προγράμματος Ευρώπη - 2010 και εστιάζει στην καταπολέμηση της ανεργίας και των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης.

Όποιος δεν βγάζει τα σωστά συμπεράσματα τώρα δεν επιτρέπεται να εκπλήσσεται όταν όλο και περισσότεροι χάνουν την πίστη τους στην ενωμένη Ευρώπη και στρέφονται προς τους ευρωσκεπτικιστές και τα νεοεθνικιστικά ρεύματα".

Το 2015 πρέπει να είναι έτος αλλαγής, κατά το οποίο επιτέλους θα ληφθούν μέτρα τα οποία διευκολύνουν το ξεπέρασμα της κρίσης. Η ευρωπαϊκή υποστήριξη μιας νέας μεταρρυθμιστικής ελληνικής πορείας μπορεί να γίνει η αφετηρία για μια νέα ευρωπαϊκή ατζέντα μεταρρυθμίσεων.

"Εάν οι κανόνες δεν λειτουργούν, πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη για μια φιλική προς την απασχόληση δημοσιονομική πολιτική, έτσι ώστε να να ενδυναμώσει η δυναμική της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης".

Συγκεκριμένα ζητούνται από τους ηγέτες της Ε.Ε. τα εξής:

* Η καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού πρέπει να έχει προτεραιότητα σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., αυτό ισχύει ιδίως για την καταπολέμηση της δραματικά υψηλής ανεργίας των νέων.

* Τα περιθώρια της δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και της μαζικής ανεργίας πρέπει να διευρυνθούν, ώστε να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις οι οποίες έχουν περικοπεί πάρα πολύ. Ιδίως σε καιρούς μεγάλης οικονομικής κρίσης οι δημόσιες επενδύσεις είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την τόνωση της οικονομίας. Αυτό απαιτεί τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. διά της εισαγωγής ενός χρυσού κανόνα επενδύσεων, ο οποίος εξαιρεί τις δημόσιες επενδύσεις του μέλλοντος από τους κανόνες ελλειμμάτων της Ε.Ε.

* Ο αγώνας κατά της ανισότητας πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο τη πολιτικής συζήτησης. Η διόρθωση της κοινωνικής ανισορροπίας στην Ευρώπη είναι μια από τις μεγάλες κεντρικές προκλήσεις και απαραίτητη προϋπόθεση για το ξεπέρασμα της κρίσης.

* Το 2015 πρέπει να είναι το έτος της φορολογικής ρήξης. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για επιτέλους αποτελεσματικά μέτρα κατά της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.

* Ο Ρούντι Κάσκε είναι πρόεδρος του αυστριακού επιμελητηρίου εργαζομένων (ΑΚ) με 3,3 εκατ. μέλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL