Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γεννά προσδοκίες στη γαλλική ριζοσπαστική Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γεννά προσδοκίες στη γαλλική ριζοσπαστική Αριστερά

Ρεπορτάζ: Μόδεστος Σιώτος

Μήνυμα ελπίδας για αλλαγή όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της γαλλικής Αριστεράς έφερε η μεγαλειώδης συγκέντρωση στήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό τη Δευτέρα βράδυ στο Παρίσι μαζεύοντας περισσότερο από 1.500 άτομα. Κόμματα, οργανώσεις και συνδικάτα συμμετείχαν από κοινού στην εκδήλωση συμπαράστασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας κοντά μετά από χρόνια όλο το φάσμα της γαλλικής Αριστεράς, από την αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και τους Οικολόγους Πράσινους μέχρι την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά του NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα). Όπως δήλωσε αστειευόμενος στην εφημερίδα Le Monde ο Ερίκ Κοκερέλ, συντονιστής του Κόμματος της Αριστεράς, «έχετε μπροστά σας τη μελλοντική κυβέρνηση της Γαλλίας».

Ελπίδες για μια υπέρβαση

Η ανοικτή στήριξη των Οικολόγων Πράσινων στον ΣΥΡΙΖΑ (που από το καλοκαίρι έχουν πάρει τις αποστάσεις τους από την κυβέρνηση Ολάντ) ανοίγει νέες προοπτικές για την επανένωση των δυνάμεων της γαλλικής Αριστεράς που απορρίπτουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση. «Αισθάνομαι δύο πράγματα απόψε βράδυ: αφενός ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου μαζί σας, ανάμεσά σας, [...] αφετέρου διακατέχομαι από ένα αίσθημα αναγκαιότητας», δήλωσε η Σεσίλ Ντουφλό, εκ των ηγετών των Ευρωπαίων Οικολόγων Πρασίνων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γ.γ. του ΚΚ Γαλλίας Πιέρ Λοράν, που είδε στη συγκέντρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία για να υπερβεί συνολικά η γαλλική Αριστερά τις διαφορές της: «Η εξαιρετικά πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής γεννά μεγάλες προσδοκίες και ελπίδα, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για εμάς. Πρέπει με κάθε τρόπο να καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο ελπίδας στον γαλλικό λαό», είπε στην Αυγή ο κ. Λοράντ συμπληρώνοντας πως «η σημερινή συγκέντρωση δεν είναι μόνο συγκέντρωση αλληλεγγύης για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως κάλεσμα για πολιτική δράση προς εμάς τους ίδιους». Ο ηγέτης του Κόμματος της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε στην ομιλία του πως «ξεκινά μια νέα εποχή για την Ευρώπη [...] αλλάζουμε σελίδα, η απελευθέρωσή μας αρχίζει», ενώ για μια ακόμη φορά κάλεσε τις δυνάμεις της Αριστεράς και τα συνδικάτα να συμπαραταχθούν στον αγώνα "του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού».

Στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ...

Στελέχη και απλά μέλη της γαλλικής Αριστεράς δήλωναν συγκινημένοι που ένα κόμμα της «πραγματικής Αριστεράς» στην Ευρώπη, όπως έλεγαν, θα πάρει την πρωτιά στις εκλογές. «Ήρθαν εδώ γενικά δυνάμεις όλης της Αριστεράς και το εντυπωσιακότερο και το πιο συγκινητικό για εμάς είναι ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι, που έχουν μαζευτεί εδώ με ελπίδα, είμαστε η ελπίδα της Ευρώπης», μας είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που έκλεισε τη συγκέντρωση εισπράττοντας το δυνατό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Για την Ανν Κολιέν, συνταξιούχο, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα σημαίνει ελπίδα πάνω απ' όλα για το γαλλικό Μέτωπο της Αριστεράς να μπορέσει να πάει όσο μακριά έχει πάει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αναρωτιέμαι αν πρέπει ο γαλλικός λαός να φτάσει στο σημείο που έφτασε ο ελληνικός λαός για να αντιδράσει», μας λέει εξηγώντας ότι οι Έλληνες έχουν πέσει στην παγίδα του δανεισμού από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι «με το να σας δανείζουν, κερδίζουν χρήματα».

Για τον Φλοριάν, 22 ετών, φοιτητή Πολιτικών Επιστημών στη Σορβόννη, οι εξελίξεις στην Ελλάδα «αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μόνο μία εφικτή πολιτική, όπως μας λέει εδώ και χρόνια η πολιτική τάξη στη χώρα». Ο Φλοριάν πιστεύει ότι η Ευρώπη αλλάζει, παραπέμποντας και στην Ισπανία και το Podemos, το οποίο, όπως είπε, «μας εμπνέει, όπως μας εμπνέετε και εσείς», αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης πήρε η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Παρίσι στις αρχές του μήνα καλώντας πλήθος συλλογικοτήτων, οργανώσεων και συνδικάτων που έχουν αναφορά στην Αριστερά να αναλάβουν δράσεις αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό ενόψει των εκλογών. «Στις έξι Ιανουαρίου που έγινε η συνάντηση με φορείς της γαλλικής Αριστεράς για να διοργανώσουμε αυτή τη συγκέντρωση ήρθαν περισσότερα από ενενήντα άτομα, ενώ εμείς δεν περιμέναμε ούτε τους μισούς», μας εξηγεί ο Βαγγέλης Γούλας, συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στο Παρίσι. «Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν μαγιά για τη γαλλική Αριστερά. Βάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL