Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Σοφιανός Χρυσοστομίδης - Βασίλης Κωνσταντινίδης: Πολύτιμο κομμάτι της αριστερής δημοσιογραφίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σοφιανός Χρυσοστομίδης - Βασίλης Κωνσταντινίδης: Πολύτιμο κομμάτι της αριστερής δημοσιογραφίας

Ο Σοφιανός και ο Βασίλης, που "έφυγαν" μαζί, διήνυσαν παράλληλη πορεία, από το Κάιρο μέχρι την Αθήνα, για πάνω από μισό αιώνα. Αγωνιστές της Αριστεράς, από τα μικρά τους χρόνια, δραστηριοποιήθηκαν στις αριστερές και αντιστασιακές οργανώσεις του ελληνικού αιγυπτιωτισμού. Κοσμοπολίτες, ευρυμαθείς, αριστεροί ανοιχτών οριζόντων, δημοκρατικοί στη συμπεριφορά τους, συναδελφικοί, υποστηρικτές των νεότερων συναδέλφων και όχι βλοσυροί διευθυντές, υπήρξαν δάσκαλοι της συνεργασίας και όχι προϊστάμενοι τυφλού ανταγωνισμού, δάσκαλοι δημοκρατικού ήθους και δεοντολογίας στο μεγάλο σχολείο της αριστερής δημοσιογραφίας.

Αφιέρωσαν τα χρόνια της επαγγελματικής ωριμότητάς τους στην "Αυγή". Ταυτίστηκαν με τη μικρή εποποιία της εφημερίδας κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο. Και συνέβαλαν στο να μετατραπεί η "Αυγή" από κομματικό όργανο του ΚΚΕ Εσωτερικού σε αριστερή εφημερίδα πληροφόρησης και γνώμης. Μας δίδαξαν να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας τον αναγνώστη, σεβόμενοι την είδηση και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Αρχές τόσο σημαντικές στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, όπου απαξιώνεται ο κοινωνικός ρόλος του δημοσιογράφου και οι εφημερίδες μετατρέπονται σε καταναλωτικά προϊόντα, σε κυριακάτικες σακούλες σούπερ μάρκετ.

Ο Σοφιανός και ο Βασίλης έμοιαζαν, αλλά ήταν τόσο διαφορετικοί. Ο Βασίλης ήταν ο "κομματικός". Ο δημοσιογράφος που έγραφε με την αυστηρότητα της πολιτικής γραμμής. Ο σύντροφος που οργάνωσε γενιές δημοσιογράφων στον χώρο του ΚΚΕ Εσωτερικού, της Ε.ΑΡ. και του Συνασπισμού. Αυτός που ενέπνευσε και καθοδήγησε συνδικαλιστικές συνεργασίες και αγώνες για τα συμφέροντα των εργαζομένων δημοσιογράφων και την ποιότητα της ενημέρωσης. Μειλίχιος, καταδεκτικός, συνεσταλμένος. Αλλά πάντοτε συλλογικός και μαχητικός. Στην πρώτη γραμμή.

Ο Σοφιανός υπήρξε μια λαμπρή φυσιογνωμία του ελληνικού Τύπου. Είχε την αύρα του ποιητή της δημοσιογραφίας. Το κείμενό του (που μέχρι πριν από λίγα χρόνια μας το έστελνε δακτυλογραφημένο σελίδα - σελίδα με το φαξ και μετρημένες τις λέξεις κάθε παραγράφου) συζητούσε με τον αναγνώστη και τον οδηγούσε ανεπαισθήτως σε συμπεράσματα. Η γλώσσα του είχε κάτι από τον απόηχο του καβαφισμού. Άλλωστε Καβάφης και Τσίρκας ήταν σημεία αναφοράς της πολιτισμικής καλλιέργειάς του. Ο Σοφιανός έγραφε κείμενα, όπου το επιχείρημα και η λογική συναντιόντουσαν με την ευαισθησία, η ανάλυση με το ρεπορτάζ, οι επισημάνσεις με τη συγκεφαλαίωση, η δημοτική με την καθαρεύουσα. Η Αριστερά ως ένας ευρύς ορίζοντας διαπολιτισμικού διαλόγου και ανθρωπιστικών ευαισθησιών. Βαθύς γνώστης του Κυπριακού (άλλωστε με παρέμβαση του Προέδρου Μακαρίου απελευθερώθηκε από τη Λέρο και πήγε στην Κύπρο, όπου έζησε την τραγωδία του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής) και των ελληνοτουρκικών θεμάτων, παρακολουθούσε ανελλιπώς τον ελληνικό και τον ξένο Τύπο (καταβρόχθιζε τόνους άρθρων καθημερινά) και εμπλούτιζε τους αριστερούς προβληματισμούς, μακριά από τον πτωχοπροδρομισμό και την εθνικιστική δημαγωγία.

Ο Σοφιανός ήταν ο άνθρωπος της παρέας και του ποτού. Παρέμεινε νέος, παρά την προχωρημένη ηλικία του. Ικανός να επικοινωνεί με τα νεότερα ρεύματα, να στοχάζεται και να αναστοχάζεται, να διερωτάται, πρόθυμος να ακούσει και να αποδεχθεί τη διαφορετική γνώμη. Αυτή η καλλιέργεια και η ανοιχτοσύνη του επέβαλαν τον σεβασμό απέναντί του ακόμη και των αντιπάλων του. Κατά μία έννοια υπήρξε οικουμενικός αριστερός, όπως ο Καβάφης οικουμενικός Έλληνας.

Ο Σοφιανός και ο Βασίλης έφυγαν πλήρεις ημερών, προσφοράς και αναγνώρισης. Έφυγαν όμως σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η Αριστερά καλείται να εκφράσει τις λαϊκές προσδοκίες για τη δημοκρατική αναγέννηση, για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας στη βάση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα τους θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη γιατί βρέθηκαν στον δρόμο μας. Και δεν θα ξεχάσουμε την επιμονή τους να μείνουν στην "Αυγή" μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, αλλά και με τον δικό τους τρόπο μετά. Να μην αποδεχθούν προτάσεις, ιδιαίτερα ο Σοφιανός, για "μεταγραφές". Θα τους θυμόμαστε στον καθημερινό αγώνα της έκδοσης και της κυκλοφορίας της εφημερίδας.

Νίκος Φίλης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL