Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Κλίμα “ναι σε όλα” από στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλίμα “ναι σε όλα” από στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

Με δηλώσεις τους ενόψει της σημερινής, τελευταίας, σύσκεψης των τριών αρχηγών κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επιβεβαιώνουν ότι το θέμα της ΕΡΤ, για το οποίο ξιφουλκούσαν μέχρι πρότινος με τον Αντ. Σαμαρά καταγγέλλοντάς τον για «αυταρχισμό», έχει ουσιαστικά λήξει.

Με τις τοποθετήσεις τους φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ουσιαστικά έχει επέλθει συμφωνία ήδη από τη χτεσινή σύσκεψη –με ορισμένα σημεία πάντως να παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως ο ακριβής αριθμός εργαζομένων στον «μεταβατικό φορέα»- και πως το θέμα πλέον είναι η αναδιάταξη των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών μεταξύ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης: Δηλαδή ο ανασχηματισμός και η επικαιροποίηση της πολιτικής συμφωνίας. Με δεδομένη την αποδοχή τους για το «κλείσιμο» της ΕΡΤ, οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης που έχουν γενικεύσει ήδη στις δύο προηγούμενες συσκέψεις το «επίμαχο» θέμα και το προσδιορίζουν πλέον στη «λειτουργία της κυβέρνησης», θα διαπραγματευτούν στα δύο παραπάνω επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσουν να δηλώσουν «δικαιωμένοι» με το επιχείρημα ότι η εξισορρόπηση στις μεταξύ τους σχέσεις θα συμβάλλει στην «αποτελεσματικότερη» διαχείριση των «προτεραιοτήτων της χώρας», ώστε να μην υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση (σ.σ. όπως με την ΕΡΤ) σε άλλες περιπτώσεις.

Το κλίμα ενόψει της σύσκεψης

«Έχω την αίσθηση ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να αποφευχθούν οι εκλογές», δήλωσε (ρ/σ ΒΗΜΑ) ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα έχει μέλλον αν υπάρξει μία επικαιροποιημένη συμφωνία με όλα αυτά που πρέπει να κάνει η χώρα». Τόνισε μάλιστα ότι «η ΕΡΤ που είχαμε συνηθίσει δεν μπορεί να υπάρξει αύριο. Το λένε άλλωστε και οι εργαζόμενοι». Ενδεικτική της οπισθοχώρησης στο θέμα της ΕΡΤ και των εργαζομένων της, είναι και η αναφορά (ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9.84) του Γραμματέα της ΚΠΕ του κόμματος, Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος απέφυγε να δεσμευτεί: «Για να υπάρχει πλήρες πρόγραμμα, προφανέστατα δεν μπορεί να γίνει με 50 εργαζόμενους», είπε, για να προσθέσει ότι «προφανώς πρέπει να υπάρχει ένα δυναμικό σε μέγεθος που να μπορεί να υλοποιήσει πλήρες πρόγραμμα στη δημόσια τηλεόραση, σε όλες τις συχνότητες».

«Τρομακτικό και αδιανόητο» χαρακτήρισε (ρ/σ Α989) ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λ. Γρηγοράκος το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι «ο λαός δεν θέλει εκλογές» και πρόσθεσε ότι σήμερα στη σύσκεψη «θα δοθεί νέα πνοή συμπόρευσης και θα κλείσουν τα ανοικτά θέματα». «Ό,τι ήταν παλιό έχει τελειώσει, έχουμε ένα καινούριο τοπίο σήμερα», σχολίασε για την ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει δημοσιονομική εξυγίανση».

Ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης, από την ίδια συχνότητα, συνέδεσε το θέμα της ΕΡΤ με το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης. «Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε επειδή υπάρχει ζήτημα στη λειτουργία της κυβέρνησης. Εάν η κυβέρνηση δεν μετατραπεί σε πραγματικά τρικομματική, θα έχουμε συνέχεια αυτά τα προβλήματα»,είπε και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της σύσκεψης, αναφέροντας ότι «ο κ. Σαμαράς υποχωρεί από την αδιαλλαξία που έδειξε από την πρώτη στιγμή». Στην ίδια «γραμμή» και ο Γ. Ντόλιος υποστήριξε: «Φαίνεται ότι θα υπάρχει μια λύση, η οποία θα απομακρύνει το ενδεχόμενο των εκλογών… Η αναγκαιότητα να κυβερνηθεί η χώρα έθεσαν αρχηγούς και κόμματα προ των ευθυνών τους». Προανήγγειλε δε ότι το ΠΑΣΟΚ θα… αναλάβει τις ευθύνες του «όπως το έκανε και πριν» και ότι θα μπει με στελέχη του στην κυβέρνηση.

Στο ίδιο «κλίμα» κινούνταν και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ενόψει της σύσκεψης. «Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ο πρόεδρος μας είπε ότι το θέμα του ανασχηματισμού και του τρόπου με τον οποίο θα γίνει, και τι θα περιλαμβάνει, το άφησαν για να το συζητήσουν μετά, στις αρχές του Ιούλη», δήλωσε (ρ/σ ΒΗΜΑ) ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Σπ. Λυκούδης. Είπε μάλιστα πως δεν αποτελούν καν «μειοψηφία» όσοι πρότειναν να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Ενδεικτικό της διάθεσης για απόλυτη συμφωνία είναι και το γεγονός ότι παρόλο που η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τους υπουργούς Αντ. Μανιτάκη και Αντ. Ρουπακιώτη, φάνηκε ανοικτός να συζητήσει αλλαγές, όταν γίνει ανασχηματισμός. «Αν τεθεί το θέμα, δεν θα το συζητήσουμε;», είπε. ο κ. Λυκούδης. Για την αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας, είπε πως «το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα που πρέπει να τεθεί στη νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης είναι ο συλλογικός χαρακτήρας της».

Στο ίδιο πνεύμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης, δήλωσε (ρ/σ Α989) ότι «η επόμενη μέρα σε τίποτα δεν θα μοιάζει με τις προηγούμενες (για την κυβέρνηση)», προσθέτονας πως«μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας». Αναφορικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είπε ότι «η ισχύς της θα εξαρτηθεί κατά πολύ από την έκβαση της σημερινής σύσκεψης».

Ίσως η πιο χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στα δύο κόμματα και τους αρχηγούς τους ενόψει της σύσκεψης είναι η δήλωση (ρ/σ Α989) του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Β. Οικονόμου ότι «είναι θέμα η αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης, είναι σπουδαίο θέμα η ΕΡΤ αλλά θα ήταν ανόητο να πάμε σε εκλογές για την ΕΡΤ εν μέσω κρίσης. Θα ήταν ανόητο να πάμε σε εκλογές για την ΕΡΤ». Υποστήριξε επίσης ότι «η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμμετέχει ενεργά με πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση». Τέλος, ο διευθυντής της ΚΟ του κόμματος Γ. Αμοιρίδης είπε από την ίδια συχνότητα ότι «η προσπάθεια μας αφορά σε όλους τους εργαζόμενους», σημειώνοντας ωστόσο ότι «είναι μεγάλος ο αριθμός από τα μουσικά σύνολα που έχουν εξαιρεθεί από το ΣτΕ, όπως και το περιοδικό ραδιοτηλεόραση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL