Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Υπερασπίστηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ο Γιούνκερ απέναντι στους Γερμανούς συντηρητικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερασπίστηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ο Γιούνκερ απέναντι στους Γερμανούς συντηρητικούς

Αποστάσεις πήρε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον Γερμανό πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όταν ο δεύτερος χαρακτήρισε πρόωρη την ένταξη της και κατηγόρησε τον Σρέντερ και τους Σοσσιαλδημοκράτες. Παρουσιάζοντας χθες στη Φρανκφούρτη το βιβλίο του Χέλμουτ Κολ με τίτλο «Από ανησυχία για την Ευρώπη», ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίστηκε την ένταξη της Αθήνας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στα χρονικά συμφραζόμενα τους. «Δεν επιτρέψαμε στην Ελλάδα να είναι στον πρώτο γύρο των χωρών που θα υιοθετούσαν το ευρώ διότι δεν ήταν ώριμη για αυτό. Στη συνέχεια, όμως οι Έλληνες κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ωστόσο, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι οι Ευρωπαίοι «έπεσαν θύματα ενός εσφαλμένου τρόπου στατιστικής παρουσίασης των στοιχείων», αποφεύγοντας να θίξει το θέμα της αποδοχής της δημιουργικής στατιστικής από τις υπηρεσίες των Βρυξελλών, καθώς και το γεγονός ότι και άλλες χώρες εφάρμοσαν παρόμοιες μεθόδους. Αυτό το λάθος δεν θα επαναληφθεί, τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Αναφέρθηκε ακόμα, ο κος Γιούνκερ στα επιτεύγματα των Ελλήνων τα τέσσερα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι δεν θα πρέπει να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι -όχι για τα δομικά προβλήματα της Κομισιόν, αλλά- για «τα σφάλματα που επί δεκαετίες έκανε η ελληνική πολιτική τάξη». Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος της Κομισιόν, εξέφρασε τη λύπη του για την αναβίωση της μνησικακίας και των κλισέ τόσο στη Γερμανία, "όσο και στην Ελλάδα"!

Επειδή η ρητορική δεινότητα και η τακτική της διαπόμπευσης, όμως, δίνει χρόνο, μεν, όμως δεν απαντά στα προβλήματα, ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για τη σημασία του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι, εάν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα, πιθανόν να ξέσπαγε κατά τη διάρκεια της κρίσης νομισματικός πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. «Η εισαγωγή του ευρώ συνιστά πολιτική ειρήνης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το κοινό νόμισμα «έκανε μη αναστρέψιμη την ευρωπαϊκή ενοποίηση». Το ευρώ «προστατεύει την Ευρώπη. Χωρίς αυτό τα πράγματα θα ήταν άσχημα για μας», επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ ενώπιον 100 δημοσιογράφων που παρέστησαν στην παρουσίαση του βιβλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL