Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
ΣΥΡΙΖΑ: Ανοικτή διαβούλευση με τα κινήματα και τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοικτή διαβούλευση με τα κινήματα και τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους

Ανοικτή διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κινήματα και με κλάδους αγωνιζόμενων εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήταν η τηλεοπτική εκπομπή της ελεύθερης ΕΡΤ -3 υπό τον ευρηματικό τίτλο «ΔΕ Θέλουμε το μαύρο», παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος Δημήτρη Βίτσα, του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής Γιάννη Μηλιού και του υπεύθυνου δημόσιας διοίκησης Αλέξη Μητρόπουλου. Η συζήτηση στο τηλεοπτικό στούντιο της ΕΤ 3 στη Λεωφόρο Στρατου κράτησε περίπου τέσσερις ώρες και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στη συζήτηση – διαβούλευση κυριάρχησαν τα θέμα της Παιδείας, της Υγείας, του περιβάλλοντος, των εργασιακών σχέσεων και της αντιμετώπισης της ανεργίας, ενώ σχολιάστηκε ιδιαιτέρως και το νέο «μαύρο» που έριξε το Μαξίμου, διατάσσοντας τη ΝΕΡΙΤ να μη μεταδώσει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει με αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι εκπρόσωποι κινημάτων, ομοσπονδιών, σωματείων και αλληλέγγυων δομών περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία και ζήτησαν από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τα τρία υψηλόβαθμα στελέχη είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν πτυχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας, που θα ανακοίνωνε λίγες ώρες αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης». Αναφορικά με τους απολυμένους στο δημόσιο τομέα, όπως είναι οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν ότι θέση του κόμματος είναι πως όσοι και όσες έχουν απολυθεί από το δημόσιο παρανόμως, αδίκως και κατά αντισυνταγματικό τρόπο θα επανέλθουν, ενώ για τα ειδικά αιτήματα κάθε κλάδου τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαβουλευτεί με τους εργαζόμενους προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Ειδικά στο θέμα της Παιδείας ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Τρ.Τρανός αναφέρθηκε στον όλο και αυξανόμενο αριθμό των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο, τονίζοντας ότι περίπου 632.000 παιδιά είναι εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίσθηκε ότι η Παιδεία είναι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και πως αν συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας που αυξάνουν τη φτώχεια ο αριθμός των παιδιών που θα εγκαταλείπουν την εκπαίδευση θα αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς. Σε άλλο σημείο τονίσθηκε και η ανάγκη να σταματήσει η διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Στον τομέα της Υγείας τονίσθηκε ότι για το ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευση η ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, ενώ τονίσθηκε ο σημαντικός ρόλος των δομών αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί από την κοινωνία των πολιτών. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης τόνισε ότι «για μας θα είναι ευχής έργο να έρθει η στιγμή που το ΚΙΑ δεν θα χρειάζεται σε κανέναν και θα πρέπει να κλείσει». Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στις ερωτήσεις των κοινωνικών κινημάτων ανέπτυξαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το σεβασμό στους ελεύθερους χώρους, ενώ έκαναν σαφές ότι περιβαλλοντοκτόνες και αποικιακού τύπου επενδύσεις, όπως αυτή της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδικής δεν έχουν θέση στο αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα. Για το θέμα της ΕΡΤ, τονίσθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γυρίσει το χρόνο πριν τη στιγμή που έπεσε το μαύρο στις οθόνες και θα συνεχίσει τη δημόσια τηλεόραση από εκεί…

Στη διαδικασία πήραν μέρος οι : Μ. Σταθόπουλος (σχολικοί φύλακες), Γ. Τσούγκα (καθηγητές σε διαθεσιμότητα), Τρ. Τρανός (Γ΄.ΕΛΜΕ), Οδ. Γαζάκης (σχολείο μεταναστών «Οδυσσέας»), Γ.Ζουμπάς (SOS Xαλκιδική), Σ.Λαζαρίδης (ΣΜΑ Ευκαρπίας), Β.Μεταλληνού (Resist ΤΑΙΠΕΔ), Φ. Πολατσίδης (Αλληλεγγύη για Όλους), Ν. Νικήσιανης (Στέκι Μεταναστών), Γ. Παπαδόπουολος (απολυμένοι της Κόκα – Κόλα), Μ.Αναγνώστου (ΒΙΟΜΕ), 12. Δίκτυο Ανέργων: Ράμζι Χάλασα (Δίκτυο Ανέργων), Σ.Αναλόγλου (καθαρίστριες ΥΠΟΙΚ), Φ. Γουργούρη (εργαζόμενοι ΟΛΘ), Ελ Φαραντάκη (εργαζόμενοι ΕΡΤ), Ν.Λάζου (εργαζόμενοι ΟΣΕ), Σ.Παρασκευόπουλος (ΕΟΠΠΥ-ΠΕΔΥ), Θ. Κωνταντινίδης (ΨΝΘ), Θ. Κομνής (Κοινωνικό Ιατρείο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL