Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στη Ρώμη / Κοινή μάχη του ευρωπαϊκού Νότου κατά της λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στη Ρώμη / Κοινή μάχη του ευρωπαϊκού Νότου κατά της λιτότητας

Η επιχειρούμενη αντιδημοκρατική συνταγματική αναθεώρηση που φέρνει η κυβέρνηση Ρέντζι και οι μετεκλογικές διεργασίες στην ιταλική Αριστερά ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνέντευξη Τύπου της Άλλης Ευρώπης στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΡΩΜΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗΣ

Την ανάγκη συντονισμού δράσης σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, για να ανακοπεί η λιτότητα, η συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων και η υφαρπαγή των κοινών αγαθών, άκουσε -σχεδόν μονότονα- να επαναλαμβάνεται από ιταλικούς κοινωνικούς φορείς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Ρώμη από το πρωί για μια διήμερη περιοδεία σε κοινωνικούς χώρους και κόμματα, έπειτα από πρόσκληση του συνδυασμού της Ενωμένης Αριστεράς Η Αλλη Ευρώπη. Κατά τις συναντήσεις του εδώ άκουσε πολλές φορές να του ζητείται ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ηγετικό και συντονιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή Αριστερά.

FIOM: Το τελευταίο κάστρο της βιομηχανικής εργατικής τάξης στην Ιταλία

Πρώτος σταθμός στην καυτή από τη ζέστη Ρώμη ήταν το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου (FIOM), ένα από τα πιο μαχητικά στη χώρα, που αντιπαλεύει τους εκβιασμούς των μεγάλων βιομηχανιών, όπως η FIAT, για κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μεγάλες μειώσεις μισθών με αντάλλαγμα τη μη αποχώρησή τους από την Ιταλία.

Ο γραμματέας του συνδικάτου Μαουρίτσιο Λαντίνι ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλία για το άνοιγμα της συζήτησης της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής και των δημοσίων επενδύσεων που θα πρέπει να προχωρήσουν με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε την πρόταση και συμφώνησε πως είναι απαραίτητη η διευρωπαϊκή συντονισμένη δράση των συνδικάτων και των κινημάτων, αφού οι πολιτικές που εισάγονται σε Ιταλία και Ισπανία δεν είναι παρά οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν πειραματικά στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την ισπανική Αριστερά και το νεότευκτο κόμμα των Αγανακτισμένων Podemos, έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για μια συνάντηση των κινημάτων της ευρωπαϊκής περιφέρειας στη Βαρκελώνη το φθινόπωρο.

Για γη, εργασία, ελευθερία και δημοκρατία

Η μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου της Άλλης Ευρώπης διοργανώθηκε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Ρώμη με αφορμή την εξάμηνη ιταλική προεδρεία της Ε.Ε., όμως αφορούσε κατά κύριο λόγο την επιχειρούμενη αντιδημοκρατική συνταγματική αναθεώρηση που φέρνει η κυβέρνηση Ρέντζι και τις μετεκλογικές διεργασίες στην ιταλική Αριστερά, εγγυητής των οποίων εξακολουθεί να θεωρείται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανο Ροντοτά, εξέχων ακαδημαϊκός, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2013 και παλιό στέλεχος της Αριστεράς, καταφέρθηκε κατά του "άρθρου 81" της συνταγματικής αναθεώρησης το οποίο θέτει νέο πλαφόν για την είσοδο ενός κόμματος στην ιταλική Βουλή το 8%, κάτι που πρακτικά αποκλείει την Αριστερά από κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ο Ροντοτά ζήτησε να έρθει στο φως η συμφωνία Ρέντζι - Μπερλουσκόνι, της οποίας το περιεχόμενο ακόμα και σήμερα δεν είναι γνωστό. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ μοντέλο για την ιταλική Αριστερά, ενώ και η ευρωβουλευτής της Άλλης Ευρώπης Μπάρμπαρα Σπινέλι συμφώνησε πως οι ενωτικές πρωτοβουλίες πρέπει να συνεχιστούν στο μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την προσωπική του χαρά για το αποτέλεσμα της κατακερματισμένης ιταλικής Αριστεράς, η οποία, παρά τις αντιξοότητες, κατάφερε να ενωθεί και να περάσει το κατώφλι του Ευρωκοινοβουλίου, και ανέλυσε τις δυνατότητες που ανοίγονται σήμερα για μια χώρα η οποία βάλλεται από τις πολιτικές της λιτότητας και την οικονομική κρίση.

Σχολιάζοντας την πολιτική Ρέντζι, ο οποίος δηλώνει ότι συμφωνεί μεν με το Σύμφωνο Σταθερότητας, επιθυμεί δε τη χαλάρωσή του, είπε οτι μοιάζει με ζουρλομανδύα, "μια πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει. Η εμμονή στους οικονομικούς δείκτες προκειμένου να είναι ισοσκελισμένα τα νούμερα είναι μία από τις αιτίες για την παράταση της κρίσης" δήλωσε σχετικά.

Κοινός αγώνας ενάντια στη μαφία, τη διαφθορά και στις offshore

O δικαστής Αντόνιο Ινγκρόγια, από το Παλέρμο, έχει περάσει όλη του τη ζωή ενάντια στη μαφία. Το 1992 ήταν δίπλα στους δικαστές Φαλκόνε και Μπορσελίνο, τους οποίους δολοφόνησε η μαφία, και από το 2009 είναι ένας από τους κύριους διώκτες της. Το 2012 ανέλαβε εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών να διεξάγει έρευνες και να φέρει στη δικαιοσύνη τους εμπόρους ναρκωτικών της Γουατεμάλα. Τώρα συμμετέχει στην Άλλη Ευρώπη και στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της ιταλικής Αριστεράς.

Στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ινγκρόγια ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλία να τεθεί το θέμα της διαφθοράς στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσιας. Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτησε την ιδέα, την οποία συνέδεσε με την πολιτική και οικονομική διαφθορά, θεωρώντας ότι θα πρέπει η ευρωπαϊκή Αριστερά να αναλάβει μια ενιαία πρωτοβουλία για αυτά τα θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL