Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Δ. Παπαδημούλης: / 3 και σήμερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Παπαδημούλης: / 3 και σήμερα

Δ. Παπαδημούλης: Το βράδυ της Κυριακής όλοι θα μιλούν για καθαρή και μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στον Πέτρο Κατσάκο

* Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τα αποτελέσματα της 18ης Μαΐου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασίασε την επιρροή του στην Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο η πολιτική-εκλογική μας επιρροή παραμένει υψηλότερη της Αυτοδιοικητικής. Τώρα προέχει να κερδίσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών και του β' γύρου. Μετά θα ακολουθήσει και η συλλογική αξιολόγηση. Πάντως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κάνουν λαθροχειρία, όταν προσθέτουν εκ των υστέρων στην κομματική τους δύναμη υποψήφιους που είτε δήλωσαν «ανεξάρτητοι» είτε ακόμη και «αντιμνημονιακοί». Ειδικά η Ν.Δ., στους κεντρικούς δήμους και περιφέρειες, κινδυνεύει από ένα 5-0 σε βάρος της. Είναι ήδη εκτός β' γύρου στην Περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με πάνω από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους και στον Δήμο της Αθήνας. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας όπου κυβερνητικό κόμμα δεν έχει υποψήφιό του στον β' γύρο, ούτε στην Αθήνα ούτε στην Αττική. Το πιθανότερο δε, είναι ότι θα χάσει και τη Θεσσαλονίκη, και τον Πειραιά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας νέος αυτοδιοικητικός χάρτης. Ο χάρτης αυτός συμπληρώνεται από πρωτεύουσες νομών και πολλές μεγάλες πόλεις όπου οι δυνάμεις που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ περνάνε στον δεύτερο γύρο.

* Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως το μεγαλύτερο κύμα της «βουβής» δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος αναμένεται να εκφραστεί στην κάλπη των ευρωεκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να το εισπράξει;

Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος και είμαστε αισιόδοξοι. Είναι μια μάχη με στόχο την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, την ανατροπή της βάρβαρης, μονόπλευρης λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Καλούμε όλους τους πολίτες, στις ευρωεκλογές, να δώσουν ένα σαφές μήνυμα ότι «δεν πάει άλλο». Ότι ο ελληνικός λαός ενωμένος μπορεί να διεκδικήσει και να ανακτήσει την αξιοπρέπεια και το μέλλον του. Να κάνουμε όλοι μαζί ένα ακόμη μεγάλο και καθοριστικό βήμα για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα. Για να γίνει η Ελλάδα από πειραματόζωο βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αφετηρία θετικών αλλαγών για όλη την Ευρώπη.

* Τι συνιστά νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

Και με μια ψήφο πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι νίκη. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε με καθαρή διαφορά. Αγωνιζόμαστε να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται μέχρι να κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή. Όσο πιο μεγάλη είναι η νίκη του, τόσο παραπάνω θα τρίξουν οι καρέκλες Σαμαρά-Βενιζέλου και τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν οι εθνικές εκλογές με αέρα νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τερματιστεί και η καταστροφική μνημονιακή πολιτική.

* Ο πρωθυπουργός έβαλε το δίλημμα "σταθερότητα ή οπισθοδρόμηση". Ποιο είναι, κατά τη δική σας άποψη, το δίλημμα των ευρωεκλογών;

Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα, όπως λέει ο κ. Σαμαράς, αλλά η σκληρή και μονόπλευρη μνημονιακή λιτότητα και η μονοκρατορία Σαμαρά - Βενιζέλου. Οι εκλογές της 25ης Μαΐου είναι οι πιο σημαντικές. Αναμετρώνται οι δυνάμεις της Αριστεράς, που παλεύουν για την Ευρώπη της προόδου και της ευημερίας για όλους τους πολίτες της, με δημοκρατία και δικαιώματα, με τις δυνάμεις της συντήρησης αλλά και της Άκρας Δεξιάς, που επιθυμούν την Ευρώπη της περιχαράκωσης και της μισαλλοδοξίας. Εμείς αγωνιζόμαστε για να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Μνημονίων και της μονόπλευρης λιτότητας που παράγουν αποκλίσεις, ανισότητες, φτώχεια, ανεργία, έλλειμμα δημοκρατίας. Για να ηττηθούν στην κάλπη, η μονόπλευρη λιτότητα, η γερμανική επικυριαρχία της κ. Μέρκελ και η ελληνική συγκυβέρνηση της υποτέλειας. Και να ενισχυθεί η Ευρώπη της συνοχής και του κοινωνικού κράτους, της δημοκρατίας, της προοδευτικής ανάπτυξης με οικολογικό πρόσημο, της κοινωνικής προκοπής, των δικαιωμάτων. Όσο για τα ψευτοδιλήμματα Σαμαρά, είναι κυριολεκτικά τρελό να εμφανίζονται οι «παμπάλαιοι», που κυβερνούν την Ελλάδα από το '74 και μετά, ως το «νέο» και «φρέσκο» και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η νέα Αριστερά του 21ου αιώνα, ως «οπισθοδρόμηση».

* Τι σημαίνει ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή;

Θα είναι μια σημαντική ώθηση στον αγώνα που δίνουμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η αναβαθμισμένη εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνδυασμό με την αύξηση των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ευρώπη θα επηρεάσει καθοριστικά την ατζέντα, αλλά και τη συζήτηση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλλαγή πορείας της Ευρώπης και την απομάκρυνσή της από το «δόγμα Μέρκελ». Μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έστελνε το μήνυμα ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή. Μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα από «πειραματόζωο» εφαρμογής βάρβαρων πολιτικών σε αφετηρία και σημείο καμπής για θετικές ανατροπές με πανευρωπαϊκή απήχηση. Έχουμε πλούσιο «φύλλο αγώνα» στην παρουσία μας στην Ευρωβουλή, ισχυρό ευρωψηφοδέλτιο και πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Τις ώρες που απομένουν, ας κάνουμε ό,τι πρέπει, ώστε το βράδυ της Κυριακής οι πάντες να μιλούν για μια καθαρή και μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Kρίτων Αρσένης: "Να βάλουμε τέλος στην αρπαγή της δημόσιας περιουσίας"

"Πρέπει να βάλουμε τέλος στην αρπαγή της δημόσιας περιουσίας κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη των κινημάτων. Αυτό φοβούνται κυβέρνηση και επιχειρηματικά συμφέροντα", τονίζει σε συνέντευξή του στην "Αυγή" ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κρίτωνας Αρσένης.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετρόπουλο

* Τι σηματοδοτεί η παρουσία σας στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για το Ευρωκοινοβούλιο;

Θεωρώ εξαιρετικά τιμητική την πρόταση των κινημάτων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή μου σε αυτόν τον κρίσιμο αγώνα. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, συνεργάστηκα με τα κινήματα και τις τοπικές κοινωνίες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, για να σταματήσουμε την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας ανοιχτά της Κρήτης, να βάλουμε τέλος στις προτάσεις για τα μεταλλαγμένα και το μονοπώλιο των σπόρων από τις πολυεθνικές και να πούμε ένα ηχηρό "όχι" στην αρπαγή της δημόσιας περιουσίας. Από τους πρώτους μήνες της χώρας στο Μνημόνιο, έθεσα με κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν θέμα για την αδιαφανή λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα και των παράνομων συνομιλιών των υπαλλήλων της με τους κατά δήλωση του τότε εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Ντερούζ "πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας εκτός πολιτικής". Πρέπει να βάλουμε τέλος στην αρπαγή της δημόσιας περιουσίας κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη των κινημάτων. Αυτό είναι που φοβούνται κυβέρνηση και επιχειρηματικά συμφέροντα.

* Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τα κινήματα πέτυχαν δύο μεγάλες νίκες. Αναφέρομαι στη νίκη του Γιάννη Μίχου στον Δήμο Αριστοτέλη και στο μεγάλο δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη. Πώς τα σχολιάζετε;

Πάνω από 220.000 συμπολίτες μας προσήλθαν στις κάλπες του δημοψηφίσματος και είπαν "όχι" στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης παρά την απαγόρευση που επιχείρησε να επιβάλει η κυβέρνηση. Τα κανάλια αποσιώπησαν την είδηση. Για εφτά ολόκληρες ώρες τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πανηγύριζαν στα κανάλια τη νίκη του κ. Πάχτα ως δείγμα αποδοχής της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή. Όσο κι αν την αποσιωπούν όμως, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Με 51,1% και από τον πρώτο γύρο, οι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη επέλεξαν την ανατροπή και καταψήφισαν την εξόρυξη χρυσού. Ηττήθηκε ο αυταρχισμός και η προσπάθεια επιβολής πολιτικών παράλογων και παράνομων. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να μεταδώσουμε κόντρα στην κυβερνητική παραπληροφόρηση. Να σπάσουμε το σιωπητήριο που πήγε να επιβάλει η κυβέρνηση για το μήνυμα του δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη και των εκλογών στη Χαλκιδική.

* Τι εισπράττετε από τις περιοδείες; Πιστεύετε ότι ο πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή μπορεί να επιτευχθεί;

Αυτό που βλέπω στις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη και τη Σύρο μέχρι την Άρτα και τον Βόλο, τα Γιάννενα και τη Λάρισα, τη Χαλκιδική και τις Σέρρες είναι ότι υπάρχουν δυνατά τοπικά κινήματα που αγωνίζονται για τον τόπο τους, το νερό και τη γη τους, για την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Η κυβέρνηση πουλά το δίκτυο της ΔΕΗ, πουλά κερδοφόρα λιμάνια και αεροδρόμια, χαρίζει το Ελληνικό. Παραβιάζει τους κανόνες της κοινής λογικής και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από παράλογες και παράνομες ιδιωτικοποιήσεις. Θα έρθει μέσα από τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παράγουν την πλειονότητα των θέσεων απασχόλησης σήμερα στην Ελλάδα. Οι συμπολίτες μας θα βάλουν αυτήν την Κυριακή τέλος στις πολιτικές αυτές. Θα στείλουν ένα δυνατό μήνυμα ανατροπής στην Ελλάδα και ελπίδας για την επόμενη ημέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Σοφία Σακοράφα: "Ο πρωθυπουργός ψεύδεται, παίζοντας με τον πόνο των ανέργων"

«Ακόμη και οι πλέον καλόπιστοι, ακούγοντας χθες τον πρωθυπουργό να περιγράφει την εικόνα της χώρας μετά τις εκλογές και να εξαγγέλλει με ανέξοδες υποσχέσεις έναν περίπου επίγειο παράδεισο, πείσθηκαν πια ότι ο κ. Σαμαράς μιλά στο κενό και παραπλανά συνειδητά τους πολίτες» σχολίασε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή ανέξοδη παροχολογία του πρωθυπουργού.

Στη δήλωσή της η Σοφία Σακοράφα τονίζει πως «ο πρωθυπουργός αγνόησε επιδεικτικά τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία από τις πολιτικές των Μνημονίων και της λιτότητας που πιστά υπηρετεί και μίλησε σαν να πρόκειται να αναλάβει τώρα την πρωθυπουργία, σαν να μην έχει ευθύνη για τα δεινά που έχει προκαλέσει η πολιτική του». Αναφερόμενη στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής η Σοφία Σακοράφα κάλεσε τους πολίτες να εκτιμήσουν την υποκρισία του πρωθυπουργού και να δώσουν την απάντησή τους στο ευρωπαϊκό διευθυντήριο για τη λιτότητα που επιβάλλει στους ευρωπαϊκούς λαούς.

 

Πέπη Ρηγοπούλου: "Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία"

«Όσοι ακόμα βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι η καταστροφή αφορά μόνον τον διπλανό τους, να δουν την αλήθεια κατάματα και να τολμήσουν» τονίζει σε μήνυμά της η Πέπη Ρηγοπούλου. Η πανεπιστημιακός και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «οι εκλογές της Κυριακής για την Ευρωβουλή είναι για μας, στην πραγματικότητα και όχι μόνον στους τύπους, κεφαλαιώδες ζήτημα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη».

Για την Π. Ρηγοπούλου, νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό θα σημάνει όχι την αρχή κάποιας θετικής προδιαγεγραμμένης πορείας ή τον αυτόματο πιλότο προς την εξουσία, αλλά μια πραγματική ευκαιρία, που δεν ξέρουμε πότε θα ξανάρθει και γι' αυτό δεν πρέπει με τίποτε να χαθεί», και συμπληρώνει πως «για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να θυμηθούμε τα λόγια του πιο μεγάλου αγκιτάτορα που έβγαλε η ρωμιοσύνη, του ιερού Χρυσοστόμου, που καλούσε στο τραπέζι της ανάστασης, πιστούς, άπιστους και πιστούς της τελευταίας στιγμής. Αφήνοντας κατά μέρος την πατερική, θα πρέπει να αποδοθούμε όλοι μας σε μια πολύ σημαντική προσπάθεια των τελευταίων ωρών: Όσοι έχουν ήδη προσχωρήσει στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας να πείσουν όσους ακόμα διστάζουν, παγιδευμένοι σε μια αδιαφορία που είναι προσωπείο του φόβου, ότι τώρα παίζεται το μέλλον, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλων μας».

Αλέκος Καλύβης: Αποδεικνύεται ότι έχουμε δίκιο για τη διαγραφή του χρέους

«Δεν μπορεί το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας να είναι η κόπια της μελέτης ιδιωτικών εταιρειών» σχολίασε ο Αλέκος Καλύβης το περίφημο σχέδιο ανάπτυξης Σαμαρά, με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει πως «το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί χρειάστηκε η χώρα να χάσει 50 δισ. από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της και να ψάχνει τώρα πώς θα τα ανακτήσει». Σύμφωνα με τον Αλέκο Καλύβη, σήμερα αποδεικνύεται η ορθότητα της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έπρεπε από το 2010 να υπάρξει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αντιμετώπιση της κρίσης με όρους ανάπτυξης και όχι να επιλεγεί το καταστροφικό σχήμα 'πρώτα σταθεροποίηση και εσωτερική υποτίμηση και μετά ανάπτυξη'». Για τέσσερα χαμένα χρόνια έκανε λόγο ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε πως κινδυνεύουν να χαθούν πολλαπλάσια αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική. «Ο κ. Σαμαράς είναι συνυπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική τραγωδία που περνά η χώρα μας. Είναι ο πρωθυπουργός της εσωτερικής υποτίμησης, της ύφεσης και των Μνημονίων» τόνισε ο Αλέκος Καλύβης και κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν με την ψήφο τους στις 25 Μαΐου «ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης όσον αφορά στους στόχους, στα κριτήρια και στα μέσα προώθησής τους», που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιήσει μαζί με τον λαό.

Περιοδεία Σ. Ρομπόλη στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας επιβεβαίωσε και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής κατά την επίσκεψή του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάββας Ρομπόλης.

Ο κ. Ρομπόλης πληροφορήθηκε από εργαζόμενους, γιατρούς και νοσηλευτές τα τεράστια προβλήματα στον τομέα της Υγείας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τις ελλέιψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα, αλλά και τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης ή κλεισίματος του ΚΥΚ. Το απόγευμα κατευθύνθηκε στη Ν. Σκιώνη, άκουσε τα ζητήματα του λιμανιού, όπως και για τη σταδιακή υποβάθμιση των ιαματικών λουτρών στο ομώνυμο χωριό. Τέλος, επισκέφθηκε την έκταση του ΤΑΙΠΕΔ στο Ξενία Παλιουρίου, που έναντι ευτελούς τιμήματος πωλείται σε γνωστό ομογενή επιχειρηματία, ενώ έκλεισε την περιοδεία στη Ν. Φώκαια όπου πληροφορήθηκε τα προβλημάτα του χωριού, αλλά και την πολιτική επέκτασης του ξενοδοχείου του Σάνη εις βάρος του περιβάλλοντος και των αγροτικών φυλακών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL