Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές και με διαφορά στις ευρωεκλογές

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου τόσο για τις εθνικές (2,2%) εκλογές όσο και για τις ευρωεκλογές (4,2%), καταγράφει δημοσκόπηση της Marc για την ιστοσελίδα “lay-out.gr”.

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου τόσο για τις εθνικές (2,2%) εκλογές όσο και για τις ευρωεκλογές (4,2%), καταγράφει δημοσκόπηση της Marc για την ιστοσελίδα "lay-out.gr". Παρά το εγχείρημα για εκλογική συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τους "58", το κόμμα του Ευ. Βενιζέλου λαμβάνει στις ευρωεκλογές το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 4,0%. Όσον αφορά στη Χρυσή Αυγή, το 44,1% των πολιτών θέλει να μην μπει τη Βουλή στις επόμενες εκλογές, το 23,4% να τεθεί εκτός νόμου πριν από τις εκλογές και το 28,3% να μπει στη Βουλή.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις εθνικές κάλπες, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,3% και η Ν.Δ. 21,1%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7,8%, στην τέταρτη θέση ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνουν από 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,6% και η ΔΗΜ.ΑΡ. 4,3%. Μεγαλύτερη είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 21,7% και το κόμμα του Αντ. Σαμαρά 17,5%. Ακολουθούν η Χ.Α. με 8,7%, το ΚΚΕ με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 4,0%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 3,1% και η ΔΗΜ.ΑΡ. με 3,0%.

Όσον αφορά στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, 24,6% και 15,3% των ερωτηθέντων τάσσονται, αντίστοιχα, υπέρ της άμεσης προκήρυξης εκλογών και της διεξαγωγής τριπλής κάλπης τον Μάιο. Αντίθετα, το 48,1% επιθυμεί εξάντληση της 4ετίας. Σε άλλα ευρήματα της έρευνας, στην ερώτηση για το ποια θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη στα πολιτικά πράγματα το επόμενο διάστημα, το 26,4% απαντά "η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση των απόψεών του", ενώ το 25,8% "η ισχυροποίηση της κυβέρνησης και η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής". Στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του Μνημονίου, αρνητικά απάντησε το 70,4% και θετικά το 22,7%. Ακόμα, ως "μάλλον θετική" και "ούτε θετική ούτε αρνητική" εκτιμά την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ το 43,3%, ενώ "αρνητική" τη χαρακτηρίζει το 55,8%.

Ένας στους πέντε υπέρ επιστροφής στη δραχμή

Υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. και επιστροφής στη δραχμή τάσσεται το 21,2% των ερωτηθέντων. Παράλληλα, το 52,2% θεωρεί ότι η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα είναι "ένα γεγονός χωρίς ιδιαίτερη σημασία και όφελος για την Ελλάδα".

Αδιαφορία για την "ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς"

"Ασυγκίνητο" φαίνεται να αφήνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας οι κινήσεις που γίνονται από το ΠΑΣΟΚ, τους "58" και τη ΔΗΜ.ΑΡ., για την "ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς", με το κόμμα του Φ. Κουβέλη ωστόσο να εμφανίζει προβάδισμα μεταξύ των ερωτηθέντων. Ειδικότερα, το 37,2% βλέπει αρνητικά την προσπάθεια των "58" σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και 33,8% "αδιάφορα", ενώ θετικά μόλις το 22,7%. Στη δε ερώτηση για το ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εκφράσει καλύτερο τον ενδιάμεσο προοδευτικό χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ; Ο Φ. Κουβέλης και η ΔΗΜ.ΑΡ. ή το ΠΑΣΟΚ με την κίνηση των '58';" η πρώτη επιλογή συγκεντρώνει 25,8% , η δεύτερη 18,5% και ο... κανένας από τους δύο το 44,3%.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Έχει δίκιο η Ν.Δ.

Ναι, φυσικά. Έχει δίκιο η Ν.Δ. Ο Τσίπρας φταίει που ακυρώθηκε το ντιμπέιτ. Βρήκε μια αστεία δικαιολογία, τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο