Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Οι απόψεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι απόψεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

"Καλούμαστε να δώσουμε μια μεγάλη μάχη για την ανατροπή" είναι το μήνυμα που η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει στα, ανά την επικράτεια, στελέχη και μέλη του. (Ολόκληρη η απόφαση της Κ.Ε.)

Συνεχίζοντας εξάλλου τη δημοσίευση όσον το δυνατόν περισσότερων ομιλιών μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ -δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος για όλους/ες-, οι 13+1 υποψηφιότητες, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι τα θέματα που κυριάρχησαν στη διήμερη συνεδρίαση.

Ρεπορτάζ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Βασίλης Χατζηλάμπρου

"Είναι η στιγμή που χρειάζεται η Κ.Ε. να πάρει πάνω της την προετοιμασία και τη διαδικασία τροποποίησης της κατάστασης στο κόμμα, ώστε να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, για μεγάλες πολιτικές αλλαγές και το σταμάτημα καταστροφής της χώρας. Πάμε να δώσουμε τη μάχη στις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές. Η Κ.Ε. να αλλάξει το κλίμα σε όλο το κόμμα, το συλλογικό μετερίζι να γίνει πολιτικό ρεύμα στην κοινωνία για να υποστηριχτούν οι αναγκαίες αλλαγές".

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

"Το περιγράφει και η συνεδριακή μας απόφαση, όπως άλλωστε γράφει ρητά ότι είμαστε με την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης, των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, με τον κοινωνικό μετασχηματισμό σε σοσιαλιστική κατεύθυνση, δεν γράφει πουθενά ότι είμαστε με την Ευρώπη του Μιτεράν, με την Ευρώπη των 'ίσων ευκαιριών', με την επιστροφή σε ένα μοντέλο προηγούμενης συναίνεσης, με ολίγον από κοινωνικό κράτος, και μερικό έλεγχο στις συναλλαγές των εταιρειών. Με εργαλείο λοιπόν τη συνεδριακή μας απόφαση, θα πρέπει να φτιάξουμε μία γραμμή που να μπορεί να αποτελέσει ελπίδα και απάντηση για τα αδιέξοδα που βιώνει σήμερα ο ευρωπαϊκός Νότος, όχι τα κράτη και οι επιχειρηματίες των επιμέρους χωρών, αλλά οι εργαζόμενοι και η νεολαία του ευρωπαϊκού Νότου, γιατί είναι αυτοί που πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση, είναι αυτοί που εκφράζουν διαθεσιμότητα να μπουν πρώτοι σε μία διαδικασία συνολικής ανατροπής της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών της".

Ελένη Σωτηρίου

"Η πρόταση ως προς τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων των Περιφερειών και του Δήμου Αθήνας είναι μια ενιαία πρόταση που μπορεί να γίνει αποδεκτή. Μέσα σε αυτήν συνυπάρχουν χαρακτηριστικά όπως είναι τα προγραμματικά μας στοιχεία, το νέο, η διεύρυνση. Αρκετοί σύντροφοι και συντρόφισσες έχουν επιφυλάξεις ή ενστάσεις σχετικά με τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων. Πιστεύω ότι αυτό που στην πραγματικότητα διασφαλίζει τον αριστερό και ριζοσπαστικό χαρακτήρα μας είναι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις ατομικές -των υποψήφιων- και συλλογικές. Είναι οι πολιτικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό, είναι η συμβολή μας στη δημιουργία πολιτικού ρεύματος ανατροπής και διεξόδου. Επίσης είναι το ίδιο το κόμμα μας, τα μέλη του, οι συλλογικές διαδικασίες του, ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Τούτη την ώρα δεν πρέπει να ξεχνάμε το βασικό: να δώσουμε τη μάχη των εκλογών ενωτικά, συντροφικά και νικηφόρα".

Μάνια Μπαρσέφσκι

"Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρξε η απαιτούμενη ζύμωση ώστε να επιτευχθεί το μάξιμουμ μιας γόνιμης κατάληξης. Και αυτό ακριβώς είναι που μας ταλανίζει σήμερα. Ωστόσο, το 95% του πακέτου των προτεινόμενων υποψήφιων περιφερειαρχών, ιδίως στην Αττική και τον Δήμο της Αθήνας, είναι από καλό έως πολύ καλό. Διατηρώ όμως σοβαρότατες επιφυλάξεις για δύο υποψηφιότητες, στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για υποψηφιότητες που εμφανίζουν προβλήματα, διχάζουν τις οργανώσεις μας και δεν εξυπηρετούν το πολιτικό μας σχέδιο. Αυτές οι υποψηφιότητες πρέπει να τεθούν αυτοτελώς στην κρίση της Κ.Ε. Για το λόγο αυτό δηλώνω ότι στο βαθμό που οι υποψηφιότητες θα τεθούν σε ψηφοφορία ως πακέτο, θα απέχω από τη διαδικασία των ψηφοφοριών".

Σταυρός Κοντονής

"Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει στην παρούσα φάση τη μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων, κοινωνικών και πολιτικών, ώστε να ανατραπεί η μνημονιακή κυβέρνηση και να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Στον αγώνα αυτόν απευθυνόμαστε και σε δυνάμεις και προσωπικότητες που έχουν μετατοπισθεί ποιοτικά προς τις θέσεις μας με σαφήνεια και καθαρότητα, όπως η περίπτωση του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, και πληρούν τα κριτήρια συνεργασίας που έχει θέσει η απόφαση του ιδρυτικού μας Συνεδρίου. Σε αυτήν τη διερεύνηση και διεύρυνση ορθά κινούμαστε με πολιτική σύνεση αλλά και μεγαλοψυχία και χωρίς να υιοθετούμε τον ρόλο του εισαγγελέα ή του κήνσορα. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η πρότασή του βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία και κινείται σε νικηφόρα τροχιά. Όμως, αυτό δεν αναιρεί σημαντικά ακόμη λειτουργικά και εσωτερικά του προβλήματα, τα οποία πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και να λυθούν".

Γιάννης Μιχελογιαννάκης

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επειδή είμαστε ανάδελφο κόμμα. Στον δεύτερο γύρο τα φράγματα του ΠΑΣΟΚ, η αλλόκοτη ΔΗΜ.ΑΡ. και η σύμπραξη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα, όπως επίσης και η συμπεριφορά των πολλών κομμάτων που ζητούν επιστροφή στη δραχμή.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην πιθανή διάσπαση της Χρυσής Αυγής, η οποία δημιουργώντας ένα δήθεν light δεξιό προφίλ, μπορεί να παίξει επικίνδυνο ρόλο στον δεύτερο γύρο. Είναι απαραίτητες οι πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, οι οποίες με τα κριτήρια που έθεσα στο Συνέδριο μπορούν να βοηθήσουν στην επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ".

Νίκος Συρμαλένιος

"Πήρα τον λόγο κυρίως για να υπερασπιστώ την υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, διότι νοιώθω και μια ιδιαίτερη ευθύνη, αφού στην προηγούμενη μάχη ήμουνα εγώ επικεφαλής. Αρνήθηκα τη δική μου υποψηφιότητα, όχι γιατί θεωρώ την Περιφέρεια και την Αυτοδιοίκηση υποδεέστερη από τη θέση μου ως βουλευτή, αλλά γιατί πιστεύω στη διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου και με άλλες δυνάμεις ευρύτερης αποδοχής στον προοδευτικό αντιμνημονιακό χώρο".

Κώστας Μπάρκας

"Η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία πρέπει να έχει ταξικό πρόσημο. Η κυβέρνηση της Αριστεράς που ενδεχομένως θα προκύψει από τις εκλογές θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, και δεν μπορεί να είναι λύση τα πεντάμηνα προγράμματα του Γ. Βρούτση. Ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής καμπάνιας του Αλέξη Τσίπρα αλλά και των υποψήφιων ευρωβουλευτών μας πρέπει να είναι τα 31 εκατομμύρια ανέργων στην Ευρώπη. [...] Η υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη δίνει σήμα ανανέωσης".

Δημήτρης Γάκης

"Ο Μπενέτος Σπύρου -Μπενέτος είναι το μικρό του όνομα, έτσι τον ξέρουν όλοι- είναι καθαρά ένας άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης γεμάτος ευαισθησίες για τον τόπο του, για το νησί του. [...] Εμείς οι Δωδεκανήσιοι, ιδιαίτερα οι Νισύριοι, νοιώθουμε επιπλέον υπερήφανοι για την επιλογή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων. Ο Γαβρίλος είναι ένα διαμάντι που θα τυφλώσει με τη λάμψη του".

Νίκος Μανιός

"Εκφράζω τη συμφωνία μου με το πνεύμα της επιλογής των υποψηφίων. Θα σταθώ σε δύο σημεία: Ένα, έχουμε να δώσουμε μια μεγάλη πολιτική μάχη, την οποία πρέπει να και θα κερδίσουμε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με ανθρώπους που δέχονται τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερο σημαντικό, το έντονο άρωμα γυναίκας σε μεγάλες και κρίσιμες υποψηφιότητες. Η επιλογή για τον Δήμο Αθηναίων ενός νέου συντρόφου εξαιρετικού ήθους με γνώση και τόλμη σηματοδοτεί συνέχεια της αντίληψης που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συγκρότηση της Ανοικτής Πόλης με τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής".

Μάκης Μπαλαούρας

"Οι χειρισμοί της Π.Γ. τραυμάτισαν την αντίληψη αυτή αναπαράγοντας χαρακτηριστικά που για μας ήταν απεχθή, ιδιαίτερα αναφορικά με την 'Ανοιχτή Πόλη', που είναι μια δημοτική κίνηση πρωτότυπη και ευρηματική, με πολιτική και κοινωνική παρουσίαση, που έφθανε να καλύπτει κεντρικές ανεπάρκειες. Αν είχαν ασχοληθεί οι οργανώσεις με αυτοδιοίκηση, αυτό θα έδινε πνοή σε αυτές και θα λειτουργούσαν σαν κόμμα στον χώρο τους, αποφεύγοντας καταστάσεις, όπως αυτές των Βουδούρη - Καρυπίδη".

Τασία Χριστοδουλοπούλου

"Αν σε αυτή την περίπτωση, που δεν αποφασίζουμε υπό πίεση η Κ.Ε. και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά απλά επικυρώνει, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και θα παίρνει αποφάσεις υπό πίεση, χωρίς να έχει την πολυτέλεια να συγκαλεί Κ.Ε., πώς θα κάνει τις επιλογές; Από τι θα δεσμεύεται; Δεν γκρινιάζω. Εκφράζω την αγωνία μου. Δεν μιλάω για κομφορμισμό, αλλά για Δημοκρατία".

Γιάννης Μπουρνούς

"Για να αποφύγει το κόμμα μας την προσομοίωσή του με τα κλασικά αστικά κόμματα εξουσίας της τελευταίας 30ετίας πρέπει να καταπολεμήσουμε φαινόμενα όπως: 1. Το ευκαιριακό πέρασμα από την Αυτοδιοίκηση ως προθάλαμο για μελλοντικές υπουργοποιήσεις και κυβερνητικές θέσεις. 2. Το κόμμα - άθροισμα λόμπι, που οι διάφορες επίσημες ή ανεπίσημες ομαδοποιήσεις λειτουργούν ως ομάδες πίεσης για το "πλασάρισμα" των δικών τους προτάσεων. 3. Την 'επιλεκτική στράτευση' επιφανών στελεχών".

Ειρήνη Κατσινοπούλου

"Υποστηρίζω τη συνολική πρόταση των υποψηφίων, που είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το πολιτικό μας σχέδιο, τη μετατόπιση των κοινωνικών συσχετισμών και την αλλαγή στις συνειδήσεις που συντελείται πάνω στο έδαφος της οξύτατης καπιταλιστικής κρίσης και της βάρβαρης μνημονιακής επίθεσης".

Ρία Καλφακάκου

"Το θέμα της δημοκρατίας, για τη δική μας Αριστερά, είναι πολύ σημαντικό. Η ξαφνική άνοδος δεν επέτρεψε την προσαρμογή όλων των δομών του χώρου μας. Οι δημοτικές κινήσεις είναι ακόμα στο 5% και οι Ο.Μ. δεν αντικατοπτρίζουν το 30%. Με κριτική των αποφάσεων και προτάσεις θα κατακτήσουμε το κόμμα των μελών".

Χρίστος Καραμάνος

"Οι εκλογές του Μάη δεν είναι μόνο κρίσιμες αλλά και δύσκολες. Το πρώτιστο κριτήριο είναι πολιτικό: η ευρύτερη δυνατή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση αυτό το κριτήριο πρέπει να γίνει δεκτή η πρόταση της ηγεσίας του κόμματος ως προς τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων που υποστηρίζουμε . Όποιες επιφυλάξεις εκφράζονται -ακόμη κι αν ορισμένες θεωρηθούν εύλογες- αφενός μπορούν να καλυφθούν μέσα από τις δεσμεύσεις προς την κοινωνία που θα αναλάβουν οι παρατάξεις μας και αφετέρου δεν πρέπει να τραυματίσουν την αναγκαία, αναγκαιότατη, σύμπνοια και συστράτευση".

Πάνος Σκουρολιάκος

"Αυτή η κυβέρνηση δεν αντέχει άλλο. Θέλει να παραδώσει. Δεν της επιτρέπουν όμως να κάνει εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές, γιατί μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τις ισορροπίες στο ευρωκοινοβούλιο. Η ευρωπαϊκή δεξιά, το Λαϊκό Κόμμα κινδυνεύουν να χάσουν την παντοδυναμία τους. Οι τέσσερις κάλπες που έχουμε μπροστά μας (Δήμοι - Περιφέρειες - Ευρωβουλή - Ελληνικό Κοινοβούλιο) πάνε πακέτο. Αν δεν πάμε σε όλα καλά, δύσκολα θα μπορέσει να στηριχτεί μια κυβέρνηση προς όφελος του τόπου και του λαού που επιδιώκουμε".

Παναγιώτης Βωβός

"Οι συνολική πρόταση των 13 συν ένα έχει σαφώς ισορροπία και φιλοσοφία, παρά βέβαια τις βάσιμες ενστάσεις. Αντανακλά τόσο τη γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τη διεύρυνση αλλά και την τομή. Η συζήτηση γύρω από τις διαδικασίες με τις οποίες καταλήγουμε στις επιλογές, για να είναι ειλικρινής, για να έχει ουσιαστικό και όχι προσχηματικό χαρακτήρα, πρέπει να γίνεται εγκαίρως σε ανύποπτο χρόνο και να μην σχετίζεται με συγκεκριμένες τελικές επιλογές, αλλά με την ουσία μιας δημοκρατικής λειτουργίας. Η πρόταση για τον Γαβριήλ Σακελαρίδη εγγράφεται στις θετικότερες στιγμές του κόμματός μας. Τις στιγμές αυτοπεποίθησης με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία. Οι αιτιάσεις περί απουσίας εμπειρίας στα αυτοδιοικητικά αδικούν όσους τις κάνουν καθώς υποτιμούν τη δύναμη της συλλογικότητας".

Παναγιώτης Αθανασιάδης

"Δεν μπορούμε να πάμε στις ευρωεκλογές με το 30% του κόμματος να εκφωνεί τις αποφάσεις που ψήφισε το υπόλοιπο 70% και αυτό το 70% να ανέχεται τη μετατροπή των προσωπικών απόψεων στελεχών της πλειοψηφίας σε 'νέες κομματικές θέσεις'. [...] Είναι άδικο μέσα από διαδικασίες ψήφισης ως πακέτου των 13+1υποψηφιοτήτων για περιφερειάρχες και για τον Δήμο της Αθήνας να μετατρέπουμε συντρόφους νέους και άφθαρτους σε πλυντήριο του Βουδούρη".

Πέτρος Καλκανδής

"Η πρόταση για τις περιφέρειες και τον Δήμο της Αθήνας αποτελούν την έκφραση ενός ενιαίου πολιτικού σχεδίου που νοηματοδοτείται από τη διαφορετικότητα των προτάσεων. Η υποψηφιότητα της Α. Κυρίτση σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό από αυτήν του Ο. Βουδούρη, σε μια ενιαία όμως μάχη, την οποία οφείλουμε να πολιτικοποιήσουμε".

Αλέξανδρος Μπίστης

"Η συγκρότηση ψηφοδελτίων με γνώμονα τις διατασικές ισορροπίες τρόμου και όχι το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά και οι αρνήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σ' αυτή τη μάχη, δεν συνάδουν με την κρισιμότητα της περιόδου. Αφού έγινε έτσι, θα ήταν σκόπιμο να αναδείξουμε το βάθος του στελεχικού δυναμικού μας συστήνοντας στην κοινωνία νέα στελέχη, επιστήμονες με πολιτική, κομματική και επαγγελματική εμπειρία, με σχέδιο και όχι ως μεμονωμένες λύσεις της τελευταίας στιγμής".

Δανάη Κολτσίδα

«Πληρούν τα 14 πρόσωπα, ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, όλες τις προϋποθέσεις; Προφανώς όχι. Όλες οι προτάσεις έχουν πολλά καλά, αλλά και ορισμένες αδυναμίες. Πρέπει να δούμε το σύνολο, το μήνυμα που θα εκπέμψει η απόφασή μας για τα πρόσωπα αυτά ως ομάδα. Να δούμε τη μεγάλη εικόνα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL