Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ο Σόιμπλε χθες στην εβδομαδιαία εφημερίδα Wirtschaftwoche: / Μέσα στην άνοιξη η απόφαση για το νέο Μνημόνιο, "εφόσον συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σόιμπλε χθες στην εβδομαδιαία εφημερίδα Wirtschaftwoche: / Μέσα στην άνοιξη η απόφαση για το νέο Μνημόνιο, "εφόσον συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις"

Σάρα Βάγκενκνεχτ: Τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα που ανήγγειλε ο Σόιμπλε είναι ένα ακόμη δώρο στην ελληνική άρχουσα τάξη

Η ανακύκλωση της «είδησης» ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος για ένα τρίτο «πακέτο» για την Ελλάδα έχει γίνει η χαρά του δημοσιογράφου. Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και προχθές το σενάριο του τρίτου «πακέτου» εμφανίστηκε τουλάχιστον μια ντουζίνα φορές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, πάντα με άμεση αναφορά στον Σόιμπλε, και αναμεταδόθηκε πολύ περισσότερες από τα ελληνικά.

Ο βασικός κορμός του σεναρίου -που δεν αγγίζει το «καυτό» ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους- είναι πάντα ο ίδιος: η Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος Μνημονίου θα χρειαστεί επιπλέον δανειακή βοήθεια - και αυτή θα δοθεί από τους εταίρους. Αυτό που αλλάζει κάθε φορά είναι το μέγεθος της χρηματοδοτικής ανάγκης -ξεκίνησε τον Αύγουστο με «μονοψήφιο» αριθμό δισεκατομμυρίων, πήγε τον Σεπτέμβριο στα 10-11 δισ., για να φτάσει προχθές «έως και τα 20 δισ.»-, το πότε θα ληφθεί η σχετική απόφαση και το πώς θα βαφτιστούν οι όροι που θα το συνοδεύουν.

Ο ίδιος ο Σόιμπλε στις συνεντεύξεις του -και σε αυτή που έδωσε την Κυριακή στην εβδομαδιαία Wirtschaftwoche- λέει πάντοτε ότι η απόφαση θα ληφθεί την άνοιξη του 2014 κι ότι ο βασικός όρος είναι «να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις».

Το Spiegel, που φρόντισε με το ρεπορτάζ στη χθεσινή του έκδοση για μία ακόμη ανακύκλωση, βάζει πάλι στο τραπέζι και το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ως ιδέα που έχει πέσει στη σχετική ομάδα εργασίας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών - για να διαψευσθεί επισήμως από τον υφυπουργό Οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ. Επίσης, μιλά για ένα «πακέτο» που θα δοθεί αποκλειστικά από την Ευρωζώνη, ερήμην του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -κάτι που συζητιέται επίσης εδώ και πολύ καιρό, αφού μια σειρά επίτροποι έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ της εξόδου του ΔΝΤ από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «διάσωσης» άμα τη λήξει των τρεχόντων Μνημονίων.

Όταν για πρώτη φορά τον Αύγουστο ο Σόιμπλε είχε μιλήσει για τρίτο «πακέτο», είχαν πέσει οι δικοί του να τον φάνε, καθώς τότε ήταν προεκλογική περίοδος και η καγκελάριος Μέρκελ «πουλούσε» την πολιτική της διαχείρισης της ευρωκρίσης ως γκραν σουξέ. Οπότε κανείς δεν ήθελε να ακούει, πρώτον, ότι η Ελλάδα μπορεί και να μην είναι success story και, δεύτερον, ότι θα πρέπει πάλι να περάσει από τη γερμανική Βουλή η έγκριση ενός ακόμη έστω «μικρού» δανείου προς την Αθήνα.

Στο μεταξύ οι εκλογές πέρασαν, η νέα κυβέρνηση Μέρκελ διαθέτει πλέον το 80% των εδρών στη Βουλή και το τι δέον γενέσθαι με την Ελλάδα είναι πάλι στην ημερήσια διάταξη. Και δη με την ίδια συνταγή: δάνειο έναντι όρων. Προφανώς οι δηλώσεις της ελληνικής πλευράς ότι «η Ελλάδα θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα μόνη της» δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ωστόσο η «παραχώρηση» που θα μπορούσε να κάνει η γερμανική -και όχι μόνο- πλευρά στην «πολιορκημένη» κυβέρνηση Σαμαρά είναι να μην ονομάσει τους όρους του όποιου νέου δανείου «Μνημόνιο».

Linke: Φόρο στους πλούσιους ναι, τρίτο πακέτο όχι

Η επαναφορά της «προσφοράς» Σόιμπλε για τρίτο πακέτο στην Ελλάδα προκάλεσε αμελητέες αντιδράσεις μέσα στο ίδιο το κόμμα του - σε αντίθεση με το καλοκαίρι. Αντίθετα, το κόμμα της Αριστεράς βγήκε αμέσως να εκφράσει την αντίθεσή του στη συνέχιση των «πακέτων» και της συνταγής, όπως άλλωστε κάνει από το 2010. Η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ βγήκε να δηλώσει ότι το τρίτο «πακέτο» που εισηγείται ο Σόιμπλε δεν είναι παρά «ένα ακόμη δώρο δισεκατομμυρίων στην ελληνική άρχουσα τάξη και τους πιστωτές της Ελλάδας» κι ότι αντ' αυτού θα έπρεπε να επιβληθεί φόρος στους «Έλληνες ολιγάρχες» και πανευρωπαϊκή εισφορά στους εκατομμυριούχους.

Η ανακοίνωση της Βάγκενκνεχτ έχει ως εξής: «Η αναγγελία ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένα ακόμη δώρο δισεκατομμυρίων στην ελληνική άρχουσα τάξη και τους πιστωτές της Ελλάδας. Η γερμανική κυβέρνηση παλεύει για τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις σε βάρος της πλειονότητας του ελληνικού πληθυσμού, αλλά αρνείται, όπως άλλωστε και η Κομισιόν, να επιβάλει στους Έλληνες ολιγάρχες να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Η Κομισιόν και η γερμανική κυβέρνηση είναι συνήγοροι των εκατομμυριούχων.

Ο φόρος επί της περιουσίας δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητος μόνο σε περιπτώσεις κρατικών χρεοκοπιών, όπως προτείνει η Bundesbank. Είναι απαραίτητος και για να αποτραπούν οι χρεοκοπίες, όπως αρχίζει να συζητάει το ΔΝΤ. Ωστόσο, ένας φόρος επί της περιουσίας δεν επιτρέπεται να πλήξει τους μικρούς αποταμιευτές, οι οποίοι ωθούνται σε ιδιωτικές ασφαλίσεις για τα γεράματά τους.

Σύμφωνα με την Credit Suisse η περιουσία των Ευρωπαίων εκατομμυριούχων φτάνει τα 17 τρισεκατομμύρια ευρώ και ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο του δημοσίου χρέους των '28', που είναι της τάξης των 11 τρισεκατομμυρίων. Επιπλέον, οι 85 πλουσιότεροι του πλανήτη διαθέτουν περιουσία ίση με αυτή του μισού πληθυσμού του πλανήτη. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η συνταγή: να χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι τα πακέτα διάσωσης της πλουτοκρατίας. Η Linke αρνείται τη νέα διάσωση των τραπεζών και των πλουσίων με ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα και ζητά και πάλι την επιβολή ενός πανευρωπαϊκού φόρου στους εκατομμυριούχους. Μια τέτοια εισφορά θα πρέπει αφενός να προστατεύει τους μικροκαταθέτες και αφετέρου να συνοδεύεται με διατάξεις, που να αποτρέπουν τη φοροδιαφυγή, ακόμη και στην περίπτωση που ένας πολίτης κράτους - μέλους αλλάζει τον τόπο κατοικίας του».

Spiegel

Υπερηφάνεια και προκατάληψη

Στο άρθρο του για το τι σχεδιάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το Spiegel βάζει τίτλο «Υπερηφάνεια και προκατάληψη». Και αφιερώνει το πρώτο του μέρος στις «υπερήφανες» εμφανίσεις των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, που «θριαμβολογούν» για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Το μήνυμα που στέλνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στους εταίρους του, γράφει το Spiegel, είναι «εμείς κάναμε το χρέος μας, σειρά σας». Κι εκεί η υπερηφάνεια συναντά την προκατάληψη: «Σε καμία άλλη χώρα δεν απέχει τόσο η εικόνα που έχει για τον εαυτό της από την εικόνα που έχουν οι άλλοι γι' αυτή», γράφει για την Ελλάδα. Και επισημαίνει ότι μεγάλη πρόοδος έχει γίνει μόνο στο μέτωπο των περικοπών, όχι των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στις καθυστερήσεις στις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις -«σύμφωνα με την τρόικα δεν υλοποιήθηκε ούτε το 50%»- και στην αμηχανία των εταίρων, «που ψάχνουν μια νέα στρατηγική». Και υποστηρίζει ότι η πρόταση του Σόιμπλε είναι να δοθεί στην Ελλάδα η υπόσχεση για νέα βοήθεια, «αλλά μόνο εάν η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις».

Ποιες είναι αυτές; Το Spiegel επικαλείται ένα κείμενο εργασίας του υπουργείου Οικονομικών που αναφέρεται στα μείζονα προβλήματα: τη δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τη δυστοκία στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, το βήμα σημειωτόν στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και την όχι «αρκετά ευέλικτη» αγορά εργασίας.

Για να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση να «γκαζώσει» στα παραπάνω καθυστερεί η εκταμίευση των δόσεων. Αλλά το αργότερο τον Μάιο τα λεφτά πρέπει να εκταμιευτούν - καθώς λήγουν ομόλογα και κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει να πάρει το ρίσκο αναθέρμανσης της κρίσης. Επομένως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει μέχρι τον Μάιο. Με καρότο για την κυβέρνηση ένα νέο δάνειο, ύψους έως και 20 δισ. ευρώ, από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και τη μη ονομασία των όρων του "Μνημόνιο" - κι αυτό πριν από τις ευρωεκλογές.

Πέρα από τα χρήματα η γερμανική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει, ώστε «να οδηγηθεί το κράτος και η διοίκηση της βαλκανικής χώρας στον 21ο αιώνα» - κι αυτή την «τεχνική» βοήθεια προτίθεται να τη συντονίσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι το όνομα Φούχτελ απουσιάζει από το άρθρο του Spiegel.

Επιπλέον η ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών εισηγείται να πιεστεί η Ελλάδα να απευθυνθεί για βοήθεια στην Παγκόσμια Τράπεζα και στην EBRD (την τράπεζα για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη που στόχευε κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης). «Το βήμα αυτό το έκανε επιτυχώς η Κύπρος, για το μοντέλο διάσωσης της οποίας είναι πολύ υπερήφανοι στο Βερολίνο», σημειώνει το Spiegel.

Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL