Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αλ. Τσίπρας στο Παρίσι / Ευρώπη της Μέρκελ, του Ολάντ και του Σουλτς ή των λαών;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας στο Παρίσι / Ευρώπη της Μέρκελ, του Ολάντ και του Σουλτς ή των λαών;

Το δίλημμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι η Ευρώπη των τριών -Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς- ή η Ευρώπη των λαών, με την όσο πιο δυνατή γίνεται Ευρωπαϊκή Αριστερά, αναμένεται να τονίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος για την Κομισιόν, ο οποίος, σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου, θα μεταβεί αύριο στο Παρίσι για διήμερη επίσκεψη. Σημειώνεται πως η υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα ενώνει τη γαλλική Αριστερά, η οποία πρόσφατα είχε διχαστεί σε σχέση με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο του Παρισιού. Τόσο ο επικεφαλής του Μετώπου Ζαν Λικ Μελανσόν όσο και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΓ και πρόεδρος του ΚΕΑ Πιέρ Λοράν έχουν εκφραστεί με ιδιαίτερα θέρμη για την υποψηφιότητα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, η επίσκεψή του θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Ζαν Λικ Μελανσόν, συνεδρίαση με το Προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ομιλία σε εκδήλωση του Front de Gauche (Μέτωπο της Αριστεράς). Θα δώσει, επίσης, συνεντεύξεις στον γαλλικό Τύπο και θα έχει συναντήσεις με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφέρει ότι η λιτότητα μετάλλαξε στην Ευρώπη την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε ανακυκλούμενη, διαρκή οικονομική κρίση, ενώ, παράλληλα, λειτουργεί ως το αυγό του φιδιού για την άνοδο της άκρας και λαϊκιστικής Δεξιάς. Μιας Δεξιάς, της οποίας το πολιτικό σχέδιο εξαντλείται στη μετανάστευση και στην αποτροπή της δημοκρατικής εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Γιατί, κατά τα άλλα, ταυτίζεται με τον νεοφιλελευθερισμό. Συνεπώς, δεν αποτελεί πολιτικό αντίβαρο, αλλά συμπλήρωμα στον νεοφιλελευθερισμό και στρατηγική εφεδρεία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα το Μνημόνιο εφαρμόζεται επί, περίπου, τέσσερα χρόνια με την κοινοβουλευτική στήριξη μετεγγραφών από την Ακροδεξιά. Γι' αυτό, το μόνο πραγματικό ανάχωμα στον νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη και η μόνη εναλλακτική λύση εξουσίας είναι η Αριστερά.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στην υπό διαπραγμάτευση, από τον Ιούλιο του 2013, διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP) ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του σε μια συμφωνία για προϊόντα και όχι για προδιαγραφές. Οι περιβαλλοντικές, εργασιακές και κοινωνικές ρυθμίσεις θα πρέπει να εντάσσονται ως όροι για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών, γιατί διαφορετικά το κοινωνικό ντάμπινγκ και ο επαναπροσδιορισμός των δημόσιων πολιτικών προς τα κάτω θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη πτώση τού βιοτικού επιπέδου στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να υπογραμμίσει πως οι διαπραγματεύσεις με πλήρη αδιαφάνεια και εν κρυπτώ -ακόμη και από τις εθνικές κυβερνήσεις-, όπως τις συνηθίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι αποδεκτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL