Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ο κλοιός σφίγγει από την κυβέρνηση, τα νέα μέτρα έρχονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο κλοιός σφίγγει από την κυβέρνηση, τα νέα μέτρα έρχονται

Ολοένα και σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση, καθώς χθες η Αθήνα δέχθηκε τα συντονισμένα πυρά Ευρωπαίων παραγόντων "να τελειώνει" με την εφαρμογή των "μνημονιακών" δεσμεύσεων. Ενόσω, όμως, όλα οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου στα νέα επώδυνα μέτρα μέσω ενός νέου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η κυβερνητική συνοχή παρουσιάζει πολλαπλά ρήγματα, ενώ οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Ο Αντ. Σαμαράς βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες και σήμερα θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δυο ανδρών έπειτα από δύο χρόνια, καθώς η απόσυρση της Gazprom από την κούρσα διεκδίκησης της ΔΕΠΑ είχε παγώσει τις σχέσεις Κρεμλίνου - Μαξίμου. Σύμφωνα με συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, το γεγονός ότι κανονίστηκε συνάντηση ίσως δείχνει πως ξεκινά μία περίοδος κινητικότητας στις ελληνορωσικές σχέσεις, αν και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει "κολλήσει" στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Πολιτική διαπραγμάτευση τέλος

Εν τω μεταξύ ο Αντ. Σαμαράς θα παρευρεθεί σήμερα και σε εκδήλωση της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών, ενώ θα επιδιώξει να έχει και άτυπες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μαρτ. Σουλτς. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχε κάποιο κανονισμένο ραντεβού, ενώ χθες η κυβέρνηση -ο Γ. Στουρνάρας, για την ακρίβεια- κατανόησε πλήρως πως οι δανειστές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για "πολιτική διαπραγμάτευση" ούτε προτίθενται να δώσουν πίστωση χρόνου στην Αθήνα κατανοώντας τα ανυπέρβλητα πολιτικά προβλήματα σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε χθες αντιμέτωπος με αυστηρές συστάσεις, με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε να λέει ότι "η Ελλάδα έχει ακόμη να κάνει πάρα πολλά", τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερ. Ντάισελμπλουμ, να καλεί την κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς για να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων να κινείται στους ίδιους ρυθμούς. "Αποκλίσεις υπήρξαν" παραδέχθηκε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας.

Ενδοκυβερνητικά μέτωπα

Όταν ξεκινούσε ο τρέχων γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο Αντ. Σαμαράς και ο Γ. Στουρνάρας έθεταν στην προμετωπίδα των ελληνικών "επιχειρημάτων" την περίφημη "εργαλειοθήκη" (toolkit) του ΟΟΣΑ προκειμένου να υποστηρίξουν πως, εφαρμόζοντας την "απελευθέρωση" επαγγελμάτων και υπηρεσιών, θα τονώσουν την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είχαν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο επιχείρημα, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει "συμψηφιστικά" με μόνιμα μέτρα οριζόντιων περικοπών, στα οποία εμμένει η τρόικα.

Ωστόσο, η περίφημη "εργαλειοθήκη" έχει προκαλέσει νέους κυβερνητικούς πονοκεφάλους. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος συμφώνησαν, στην τελευταία σύσκεψη κορυφής, να υπαναχωρήσουν αναφορικά με την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ και την παράταση της διάρκειας ζωής του "φρέσκου" γάλακτος, "αδειάζοντας" τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη. Εξάλλου, κατά της ρύθμισης με τα φάρμακα είχε ταχθεί δημοσίως ο Αδ. Γεωργιάδης, ενώ οι ρυθμίσεις για το γάλα είχαν συναντήσει τις -επίσης δημόσιες- αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Αθ. Τσαυτάρης, Μάξ. Χαρακόπουλος).

Τα μέτωπα για την κυβέρνηση δεν περιορίζονται στους υπουργικούς "εμφυλίους", καθώς πολλοί "γαλάζιοι" βουλευτές έχουν στείλει... "ανησυχητικά" μηνύματα στο Μαξίμου ενόψει δύσκολων ψηφοφοριών. «Από αυτή τη βουλή τρίτο Μνημόνιο δεν περνά. Νομίζω ότι το ξέρει και ο Αντώνης Σαμαράς. Και όχι μόνο το ξέρει, αλλά το πιστεύει και ο ίδιος» επισήμανε, ενδεικτικά, χθες, ο Νικ. Κακλαμάνης.

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός συγκαλεί την ερχόμενη Πέμπτη την Κ.Ο. της Ν.Δ., ώστε να ζητήσει από τους βουλευτές τη στήριξή τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL