Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Αλ. Τσίπρας: Ο Μ. Σουλτς είναι υποψήφιος της Άν. Μέρκελ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Αλ. Τσίπρας: Ο Μ. Σουλτς είναι υποψήφιος της Άν. Μέρκελ;

Τους διαφορετικούς δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει η Ευρώπη δείχνει καθημερινά ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης ξένων χωρών. Στο στόχαστρό του αυτή τη φορά ο ανθυποψήφιος του στην Κομισιόν με τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς (φωτό από τη συνάντησή τους τον Απρίλιο του 2012)

"Ο Μ. Σουλτς είναι υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών ή (μήπως) της κ. Μέρκελ;": το προκλητικό αυτό ερώτημα απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στον αντίπαλό του για τη μάχη της προεδρίας της Κομισιόν, με αφορμή προηγούμενες δηλώσεις του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη. Καθώς, όμως, οι χθεσινές αυτές δηλώσεις του υποψηφίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έγιναν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA, ο Αλ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να απευθυνθεί στον Γερμανό ψηφοφόρο και δη σε αυτόν που παραδοσιακά ψηφίζει το SPD.

Πριν λίγες ημέρες, στις 20 Ιανουαρίου συγκεκριμένα, ήταν που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωνε στην εφημερίδα της χώρας του, Suddeutsche Zeitung: «Στο συμβούλιο συμμετέχουν 28 αρχηγοί, αλλά στο τέλος πάντα φταίει η κ. Μέρκελ, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα. Αυτή η επίθεση κατά της κ. Μέρκελ είναι επίθεση κατά της Γερμανίας» έλεγε ο Μ. Σουλτς. Αναφορά που εκτιμάται ότι ήλθε ως απάντηση του άρθρου του Αλέξη Τσίπρα στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Ένα άρθρο με κεντρικό πρόσωπο εν πολλοίς την Άν. Μέρκελ.

Χθες ήταν η σειρά του Έλληνα πολιτικού να απαντήσει: "Στη συνέντευξή του, ο κ. Σουλτς μου έδωσε την εντύπωση ότι φρόντισε να διατυπώσει δημόσια την επιθυμία του να είναι ο εκλεκτός της κ. Μέρκελ στην Ευρώπη. Οι απλοί ψηφοφόροι του SPD θέλουν την κ. Μέρκελ ανεξέλεγκτη στην Ευρώπη ή μια Ευρώπη - δημοκρατικό αντίβαρο στην αλαζονεία και την αυθαιρεσία του νεοφιλελευθερισμού;", είναι το ερώτημα που απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας, που προσθέτει: "Εμείς απευθυνόμαστε στον απλό Γερμανό πολίτη που παραδοσιακά ψηφίζει SPD: τον προτρέπουμε να πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου. Και με την ψήφο του να δώσει εντολή ελπίδας και αλλαγής στην υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς".

Ευκαιρίας δοθείσης, ο Αλ. Τσίπρας απευθύνεται στον Γερμανό πολίτη και για το θέμα του ελληνικού προγράμματος, δηλώνοντας, συγκεκριμένα, τον "απεριόριστο σεβασμό (του) απέναντι στον Γερμανό φορολογούμενο. Αλλά το μήνυμά μου είναι ότι θα κινδυνεύσει ξανά και ξανά να βάλει το χέρι στην τσέπη εάν συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα. Διότι αυτό το πρόγραμμα έχει αποτύχει".

Οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιδίωξή μας

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει και ένα μήνυμα προς τους λαούς της Ευρώπης: "Δεν αποτελεί δική μας επιδίωξη οι μονομερείς ενέργειες στο θέμα του χρέους. Θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες μόνο αν αναγκαστούμε να οδηγηθούμε σε αυτές. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς μπορούμε να βρούμε μία λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές. Διότι δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Δεν αντιλαμβανόμαστε τη διαπραγμάτευση ως μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία ή στην Ελλάδα και σε όλους τους υπόλοιπους", σημειώνει με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγχρόνως δεν παρέλειψε συγχρόνως να ξεδιπλώσει το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για "αλλαγή πολιτικής για την Ευρώπη και βιώσιμη λύση που θα αφορά όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Τη δυνατότητα να βρούμε ένα βιώσιμο σχέδιο, το οποίο θα είναι επωφελές για όλες τις πλευρές, που θα στηρίζεται στο μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους, τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, όπως έγινε το 1953 για τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Λονδίνου, αλλά και ένα new deal για το σύνολο της Ευρώπης, ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη που θα σημάνει και το τέλος της κρίσης".

"Αυτή η πολιτική της λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο, αποδεικνύεται ο επιταχυντής του ευρωσκεπτικισμού και πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι", επισημαίνει ο Αλ. Τσίπρας, που καλεί, κλείνοντας, την Άν. Μέρκελ να ανατρέξει στα λόγια του μέντορά της Χέλμουτ Κολ, σύμφωνα με τα οποία "η πατρίδα μας είναι η Γερμανία, αλλά το μέλλον μας είναι η Ευρώπη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL