Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / Πρώτα Μεσοπρόθεσμο και μετά... Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / Πρώτα Μεσοπρόθεσμο και μετά... Μνημόνιο

Το χαλί μίας ακόμη... "μεγάλης υποχώρησης" στρώνει σταδιακά η κυβέρνηση, καθώς οι πιέσεις της τρόικας για νέα μέτρα εντείνονται και οι πιστωτές οδηγούν το Μαξίμου στη λήψη νέων μέτρων πριν από τις ευρωεκλογές και, κυρίως, πριν καν ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Για την ακρίβεια οι δανειστές, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αλλά και τις ενδείξεις, οδηγούν την κυβέρνηση στη λήψη μίας δέσμης μέτρων υπό τη μορφή ενός νέου "Μεσοπρόθεσμου" και αφήνουν το νέο Μνημόνιο για μετά τις ευρωεκλογές, ως "αντάλλαγμα" της διευθέτησης του χρέους. Ήδη το σύνολο του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού ανέρχεται -από την πλευρά της τρόικας- σε περισσότερα από 14 δισ. ευρώ, ενώ οι "τροϊκανοί" σκληραίνουν εκ νέου τη στάση τους με... αναβολή στην αναβολή της επίσκεψής τους.

Παίζουν καθυστερήσεις

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δεκεμβρίου, οι επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας αναμένονταν στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Εν τέλει η άφιξή τους αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα και τώρα αναβάλλεται... ξανά για τον Φεβρουάριο, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μάλλον χάνει και το "τρένο" του Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου αναφορικά με τη δόση των 5 δισ. ευρώ.

Την αποκάλυψη της δεύτερης αναβολής έκανε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, που επισήμανε πως είναι άδηλη η ημερομηνία επιστροφής του Π. Τόμσεν στην Αθήνα. "Θα επιστρέψουν (σ.σ.: η τρόικα) όταν επιλυθούν τα τεχνικά ζητήματα" επισήμανε στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, η τρόικα δεν θα πατήσει το πόδι της στην Αθήνα.

"Τελευταία μέτρα"

Τούτων δοθέντων, τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται και στο Μαξίμου ήδη εξετάζεται το σενάριο να αναγκαστεί ο Αντ. Σαμαράς να πει "ναι" σε νέα μέτρα. Μάλιστα, το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση είναι πως "είναι η τελευταία φορά που έρχονται στην Αθήνα και γι' αυτό ζητούν τα πάντα τώρα", σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Μ' άλλα λόγια η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως... επειδή τελειώνει το Μνημόνιο, η τρόικα εμφανίζεται με μαξιμαλιστική ατζέντα γιατί δεν θα έχει την ευκαιρία να εισηγηθεί ξανά μέτρα έως τις ευρωεκλογές. "Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη. Φτάνουμε προς το τέρμα" δήλωσε χθες και ο Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι το Μνημόνιο τελειώνει.

Σύσκεψη για μέτρα - τρομοκρατία

Στη σκιά των νέων μέτρων που έρχονται, σήμερα το απόγευμα συναντώνται ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος για να εξετάσουν όλα τα νέα δεδομένα, αλλά και τη στρατηγική "υποχώρησης" της κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων των δανειστών. Τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα θα απασχολήσουν τους δύο συγκυβερνώντες αρχηγούς, οι οποίοι θα εξετάσουν και τον νέο "πονοκέφαλο" που προσθέτουν στο Μαξίμου οι αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους και του μισθοδικείου για τους δικαστικούς.

Πάντως, ήδη από χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρωσε το χαλί της διαφαινόμενης υποχώρησης της κυβέρνησης. Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης επισήμανε: "Δεν ζητάμε διευκολύνσεις, αλλά να καταλάβουν οι εταίροι πόσο μεγάλες και άδικες μερικές φορές ήταν οι θυσίες και πόσο μεγάλο το αποτέλεσμα" είπε και πρόσθεσε με νόημα: "Δεν υπήρχε άλλος δρόμος από τον σημερινό, είναι σκληρός, επιβάλλεται έξωθεν απ' αυτούς που δανείζουν".

"Μασάζ" στους βουλευτές

Με φόντο, λοιπόν, τη νέα πολιτική και κοινοβουλευτική δοκιμασία που περιμένει την κυβέρνηση, ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί "μασάζ" στους βουλευτές του πριν από τα... κακά μαντάτα. Την προσεχή Πέμπτη, 30 του μηνός, ο πρωθυπουργός συγκαλεί την Κ.Ο. της Ν.Δ. Επισήμως ο πρωθυπουργός θα κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Ωστόσο, βασικό μέλημα του Μαξίμου είναι να θέσει εκ νέου τους βουλευτές προ των ευθυνών τους και να τους ζητήσει "να βάλουν πλάτη" με το επιχείρημα πως "τελειώνει το Μνημόνιο, μην χύσουμε την καρδάρα με το γάλα".

Citigroup: Διετία ύφεσης και υψηλής ανεργίας

Επιμένει στις "μαύρες" προβλέψεις για την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Citigroup εκτιμώντας ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2016, ενώ εκτιμά ότι ο αποπληθωρισμός θα παραμείνει έως το 2017! Ειδικότερα, στις προβλέψεις του ο οίκος εκτιμά το μέγεθος της ύφεσης στο 1,9% φέτος και της ανεργίας στο 28,2%, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2015 είναι 0,4% και 27,8%.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL