Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Προς το αδιέξοδο οδεύει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς το αδιέξοδο οδεύει η κυβέρνηση

Σε εφιάλτη μετατρέπονται για την κυβέρνηση οι συζητήσεις με την τρόικα ενόψει των ευρωεκλογών και του κλίματος ηττοπάθειας που εμπεδώνεται στο Μαξίμου, τη Ν.Δ., αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη και η προοπτική ενός νέου Μνημονίου ή και πρόωρων εκλογών βρίσκεται στο βάθος του πολιτικού ορίζοντα.

Ήδη από προχθές στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους, καθώς η συμμόρφωση της κυβέρνησης με τη συγκεκριμένη απόφαση, όταν καθαρογραφεί, θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τρόικα απαιτεί και νέα μέτρα, αμφισβητεί τις προβλέψεις, αλλά και τα νούμερα που παρουσιάζει το οικονομικό επιτελείο και δεν δέχεται τα έως τώρα προταθέντα "ισοδύναμα" μέτρα.

Ψάχνοντας... "ισοδύναμα"

Παράλληλα η κυβέρνηση δέχεται στο παρασκήνιο συστάσεις για συμμόρφωση με τους στόχους του προγράμματος και χθες στο Μαξίμου δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους για τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, σε επιστολή του προς την ολλανδική Βουλή, υποστηρίζει πως δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα, ενώ ρίχνει στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για τις συνεχείς αναβολές της έναρξης του νέου γύρου συζητήσεων. Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ κατηγορεί την κυβέρνηση πως "δεν έχει ολοκληρώσει ούτε τα προαπαιτούμενα του τρίτου τριμήνου του 2013", ενώ αφήνει να εννοηθεί πως, αν δεν τηρηθούν τα συμφωνημένα, δεν θα επανέλθουν οι τροϊκανοί στην Ελλάδα.

Οι πιέσεις που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου να "πιάσει" τους στόχους αποτυπώθηκαν ήδη από προχθές στην ομιλία του Αντ. Σαμαρά στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. "Θα βγούμε από το Μνημόνιο μια και καλή. Αλλά για να βγούμε πρέπει να πιάσουμε τους στόχους μας, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις" ήταν το μήνυμα που αισθάνθηκε την ανάγκη να στείλει ο πρωθυπουργός στους δανειστές, προσθέτοντας: "Έτσι ξεκίνησα, έτσι θα το πάω μέχρι τέλους. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις".

Σενάρια ρήξης

Σε κάθε περίπτωση, με τις κυλιόμενες μετρήσεις που καταφθάνουν στο Μαξίμου να δείχνουν πως έρχεται ταπεινωτική ήττα για τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, αλλά και με την ηττοπάθεια να εγκαθίσταται για τα καλά στην κυβέρνηση, ο Αντ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να επανεξετάσει τη στρατηγική του -και, μάλιστα, εφ' όλης της ύλης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, όπως λένε συνεργάτες του, έχει αρχίσει να σκέφτεται ακόμη και την πολιτική του επιβίωση, η οποία προφανώς δεν συνάδει με τη σύναψη ενός νέου, τρίτου, σκληρού Μνημονίου. Για τον λόγο αυτόν, παράγοντες με γνώση των τεκταινομένων στο Μαξίμου υποστηρίζουν πως, αν οι δανειστές δεν αφήσουν κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση, τότε όλα τα σενάρια -και τα εκλογικά, προφανώς- είναι ανοιχτά. Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις ακόμη και να δρομολογήσει σκηνικό ρήξης -έστω "ελεγχόμενης" με την τρόικα- προκειμένου να μην οδεύσει στις εκλογές ως το "θύμα" της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής.

Συνάντηση με Ομπάμα

Τούτων δοθέντων, η μόνη οδός ελπίδας του Μεγάρου Μαξίμου εναπόκειται πια στους θεσμικούς επικεφαλής των δανειστών και, για τον λόγο αυτόν, ο Αντ. Σαμαράς προτίθεται, εκμεταλλευόμενος και την ελληνική προεδρία, να ζητήσει εκ νέου "χαλάρωση" και πολιτικό χρόνο από τη Φραγκφούρτη, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και, κυρίως, το Βερολίνο. Επίσης στις 26 Μαρτίου θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα, στις Βρυξέλλες, όταν ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής προσκεκλημένος του Ζ. Μπαρόζο και του Χ. Βαν Ρομπάι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL