Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ο Λ. Ρακιντζής διαψεύδει την κυβέρνηση / Δεν υπάρχουν χιλιάδες επίορκοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Λ. Ρακιντζής διαψεύδει την κυβέρνηση / Δεν υπάρχουν χιλιάδες επίορκοι

Ηχηρό ράπισμα σε Μητσοτάκη - Χριστοφιλοπούλου - Γρηγοράκο που ισχυρίζονταν ότι υπάρχουν 7.500 επίορκοι υπάλληλοι, οι οποίοι και θα απολύονταν, έδωσε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την έκθεση του 2012. Ακούγονται "τρελά νούμερα" είπε και πρόσθεσε ότι προφανώς οι υπουργοί έχουν λάθος πληροφόρηση!

Όπως ξεκαθάρισε, το μόνο που υπάρχει είναι 2.500 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που διώκονται ποινικά, όμως, συνέχισε, και αυτό δεν σημαίνει 2.500 επίορκοι, καθώς υπάρχουν πολλές διώξεις κατά του ίδιου υπαλλήλου. Η πραγματικότητα είναι πως 200 απολύθηκαν και άλλοι 500 βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Την ίδια απογοήτευση έδωσε στην κυβέρνηση και για τα πλαστά πιστοποιητικά ο Λ. Ρακιντζής. Ανέφερε ότι ελέγχονται 200.000 πτυχία, αλλά "δεν έχουμε πολλά αποτελέσματα". Μόνο στη Δημοτική Αστυνομία υπάρχουν τέτοια φαινόμενα (50 στην Αθήνα, 12 με 15 στα Δωδεκάνησα), τα οποία αφορούν "όχι τελείως πλαστά πιστοποιητικά", αλλά πλαστογραφία (π.χ. απολυτήρια που το 10 το έκαναν 18). Βρέθηκαν ακόμη περιπτώσεις με πλαστά πιστοποιητικά ξένων γλωσσών, που όμως δεν αφορούσαν διορισμό, αλλά προαγωγή υπαλλήλων -που είναι πειθαρχικό αδίκημα καθώς δεν αποτελεί προσόν για πρόσληψη. Πάντως οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν περάσει από πειθαρχικά συμβούλια.

Ο Λ. Ρακιντζής τόνισε ότι φαινόμενα κακοδιαχείρισης συνεχίζονται να παρατηρούνται στους ΟΤΑ και μάλιστα με σύμπραξη της αντιπολίτευσης, όπως το "σπάσιμο" των έργων σε κόστος κατασκευής έως 45.000 ευρώ ώστε να γίνονται απευθείας αναθέσεις.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ανέφερε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που τα πειθαρχικά συμβούλια αθώωσαν υπαλλήλους και υποχρεώθηκε να καταθέσει ένσταση. Μία από αυτές είναι περίπτωση εκπαιδευτικού που κατηγορήθηκε για ασελγείς πράξεις σε παιδιά κάτω των 12 ετών, η Δικαιοσύνη διέταξε την κράτησή του αλλά το πειθαρχικό επέβαλε προσωρινή παύση καθηκόντων 6 μηνών. Ο εκπαιδευτικός "προέβη σε ψαύση των γενετικών οργάνων, σε θωπείες στον µηρό και εναγκαλισμούς σε βάρος ανήλικων μαθητριών που δεν είχαν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους, προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπειά τους στο πεδίο της γενετήσιας ζωής", αναφέρει η ένσταση Ρακιντζή.

Και σε δεύτερο καθηγητή υπέβαλε ένσταση, καθώς τιμωρήθηκε μόνο με πρόστιμο 40 ημερών αν και άφηνε τους μαθητές να μπαίνουν ανεξέλεγκτα στο Ιnternet, να βγαίνουν από την τάξη, να τρώνε μέσα στην τάξη, την ώρα του μαθήματος επισκεπτόταν το Facebook και ομάδες group του Facebook του τύπου "sex in Athens", έδειχνε βίντεο του You Tube µε άσεμνο τίτλο και περιεχόμενο, συνομιλούσε µέσω Facebook µε δύο μαθήτριες τις οποίες προσκάλεσε για καφέ και συζήτηση για τις σχέσεις ανδρών και γυναικών, ενώ "προέβαλε τον εαυτό του ως γυμνασμένο άνδρα µε μεγάλες αντοχές, οι οποίες βοηθούν και σε άλλον τομέα, και έστειλε σε μαθήτρια φιλάκια πολλά και πονηρά".

Επίσης ένσταση κατέθεσε και στην περίπτωση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στη Μαδρίτη, η οποία εργαζόταν παράλληλα και στον ΕΟΤ και δεν πήγαινε ποτέ στη δουλειά της στο κρατικό κανάλι.

Στην αξιολόγηση του 2013 θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα Μητσοτάκη

Η δήλωση ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί σίγουρα για το 2013 παίρνει σάρκα και οστά μετά την εγκύκλιο που απέστειλε χθες προς όλες τις υπηρεσίες ο Κυρ. Μητσοτάκης, ζητώντας να παγώσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης με βάση το υπάρχον καθεστώς. Όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο, το νέο ν/σ, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή επιφέροντας τροποποιήσεις στη διαδικασία της αξιολόγησης, όπως ορίζεται στο σχετικό Π.Δ. του 1992, κατά συνέπεια, οι υπηρεσίες καλούνται να μην το εφαρμόζουν μέχρι να θεσμοθετηθεί το σύστημα Μητσοτάκη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL