Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μασιμιλιάνο Σμερίλιο (βουλευτής SEL): Ο Τσίπρας μια ευκαιρία και για την Αριστερά Οικολογία Ελευθερία

O λόγος, το βλέμμα και τα πάθη που περιέχονται στο κάλεσμα της Μπάρμπαρα Σπινέλι και των άλλων που υπέγραψαν το μανιφέστο για τον Τσίπρα αντιπροσωπεύουν την ιδέα μας για την Ευρώπη. Καθώς και την πεποίθηση ότι τα προβλήματα της Ευρώπης θα αντιμετωπιστούν σε ηπειρωτικό επίπεδο χωρίς καμία παραχώρηση

Του Μασιμιλιάνο Σμερίλιο*

O λόγος, το βλέμμα και τα πάθη που περιέχονται στο κάλεσμα της Μπάρμπαρα Σπινέλι και των άλλων που υπέγραψαν το μανιφέστο για τον Τσίπρα αντιπροσωπεύουν την ιδέα μας για την Ευρώπη. Καθώς και την πεποίθηση ότι τα προβλήματα της Ευρώπης θα αντιμετωπιστούν σε ηπειρωτικό επίπεδο χωρίς καμία παραχώρηση στις λαϊκιστικές πιέσεις που θέλουν να βάλλουν πίσω το ρολόι της ιστορίας στις ζώνες των ωραρίων των εθνικών κρατών. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λέει το κάλεσμα. Οι πολιτικές της λιτότητας, που αποτελούν ένα σύνολο, το απαραίτητο κακό και ομοιοπαθητικό φάρμακο, οι πλατιές συμμαχίες στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία και οι διαστάσεις της υποταγής που θέλουν να θέσουν στο Νότιο τμήμα της ηπείρου μιλούν ήδη για το συμβιβασμένο πλαίσιο των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντολογικών και πολιτικών σχέσεων. Χρειαζόμαστε μια έκρηξη υπερηφάνειας, το πνεύμα μιας ιδρυτικής ευρωπαϊκής διαδικασίας, την κουλτούρα και την πρακτική των κοινών αγαθών και της οικολογικής μετατροπής της παραγωγής, χρειαζόμαστε να ξανασκεφτούμε το κοινωνικό κράτος ξεκινώντας από το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα.

Η ένδειξη στα ψηφοδέλτια της 25ης Μαΐου του ονόματος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μια επένδυση στη δημοκρατία, την ευκαιρία πολιτικοποίησης της επιλογής αφαιρώντας ποσοστά κυριαρχίας από το αμόνι των διακυβερνητικών συμφωνιών. Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να αποτελέσει την εξαιρετική ευκαιρία της επανεκκίνησης, μιας αλλαγής του βήματος και λεξικό για όλες τις αριστερές που καταναλώθηκαν από τον οίστρο της ευθύνης της συμβατότητας από τη μια πλευρά και από την μειοψηφική κραυγή από την άλλη. Μα για να γυρίσουμε πραγματικά σελίδα πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από αυτά, να μην βάλουμε όρους, να αποφύγουμε να καταναλώσουμε το φορτίο του νεωτερισμού του Τσίπρα από τις παλιές [κομματικές]ταυτότητες και από την ιδεολογία της κοινωνίας των πολιτών. Θα ήταν εξαιρετικό να παίξουμε αυτό το παιχνίδι σε ανοικτό χώρο, να πιστέψουμε πραγματικά στη δυνατότητα της επιτυχίας, χωρίς να υποχωρήσουμε στον πειρασμό να παίξουμε τους μεγάλους για να μαζέψουμε μικρά αποτελέσματα. Η Αριστερά Οικολογία Ελευθερία κινείται στα σύνορα, στον ανέκδοτο χώρο που πάει από τον Σουλτς στον Τσίπρα, για να το πούμε σαν τον Βέντολα. Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε το ρόλο μας, να παίξουμε την δική μας εμπιστοσύνη σε αυτή την υποψηφιότητα χωρίς ζουρλομανδύες, χωρίς προληπτικές συμμετοχές σε ομάδες που θέλουμε να διαλύσουμε και να ξανασυνθέσουμε. Στην Ιταλία και την Ευρώπη.

Μασιμιλιάνο Σμερίλιο είναι στέλεχος της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας (SEL), αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Περιφέρειας του Λάτσιο (Ρώμης). Ήταν βουλευτής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, ενώ παραιτήθηκε από βουλευτής της SEL για να αναλάβει αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης του Λάτσιο. Η επιστολή του δημοσιεύτηκε στο "Μανιφέστο" στις 21/1/2014 ενόψει της έναρξης του 2ου Συνεδρίου της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας με τον τίτλο: "Μια ευκαιρία για την Αριστερά Οικολογία Ελευθερία, εάν δεν περιχαρακωθεί στις αιώνιες ταυτότητες".

Μετάφραση-Απόδοση: Αργύρης Παναγόπουλος

 

Δείτε όλα τα σχόλια