Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ιταλία: Κάλεσμα Π. Φερέρο υπέρ ενωτικής υποψηφιότητας Αλ. Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Κάλεσμα Π. Φερέρο υπέρ ενωτικής υποψηφιότητας Αλ. Τσίπρα

Ένα πλατύ κάλεσμα για τη στήριξη ενός ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία έκανε με ανοικτή του επιστολή ο γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο, καλώντας όλες τις ψυχές της ιταλικής αριστεράς και όσους θέλουν να αγωνιστούν εναντίον της λιτότητας, της ανεργίας και του νεοφιλελευθερισμού να εργαστούν ενωτικά για την ανατροπή.

Η «Αυγή on line» δημοσιεύει ολόκληρη την ανοικτή επιστολή του Π. Φερέρο εκτιμώντας πως ο ενωτικός, γενναιόδωρος και ανιδιοτελής χαρακτήρας της αποτελεί δείγμα γραφής για το πως αντιμετωπίζει ενωτικά η ριζοσπαστική αριστερά τη καταστροφική λαίλαπα της λιτότητας, της ανεργίας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και τις διαγραφείς κεκτημένων πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Ανοικτή επιστολή προς όλες και όλους που θέλουν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία

Η πρόταση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να θέσει την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργεί στην Ιταλία ένα ενδιαφέρον με εξέχουσες δημόσιες τοποθετήσεις και διάφορες πρωτοβουλίες στήριξης. Ακόμη και από άλλα κόμματα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, πέρα από την Κομμουνιστική Επανίδρυση που συμμετέχει στο ΚΕΑ, φαίνεται ότι ανοίγει μια συζήτηση για την ευκαιρία να στηριχθεί ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόκειται για ένα πολύ θετικό γεγονός, που έγινε δυνατό από το γεγονός ότι η ελληνική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Αλ. Τσίπρας θωρούνται ομόφωνα ένα σημείο αναφοράς στον πολυποίκιλο κόσμο της ιταλικής αντινεοφιλελεύθερης αριστεράς. Η Ελλάδα είναι η χώρα που οι συνέπειες των ευρωπαϊκών πολιτικών είναι περισσότερο καταστροφικές, μα κυρίως εκείνη στην οποία η ριζοσπαστική αριστερά κατάφερε να οικοδομήσει μια εναλλακτική πολιτική έναντι των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού.

Η Επανίδρυση όχι μόνο αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναν από τους φορείς της προώθησης της υποψηφιότητας του Αλ. Τσίπρα, αλλά ήδη εδώ και μήνες, μέσα στην προσυνεδριακή της διαδικασία, είχε εκφράσει με πεποίθηση την τάση υπέρ της οικοδόμησης στην Ιταλία ενός ενωτικού ψηφοδελτίου της αντινεοφιλελεύθερης αριστεράς για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα.

Εκτιμούμε ότι ειδικά η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει ένα χρήσιμο μάθημα για να ξεπεράσουμε τις ιδιοσυγκρασίες, τις δυσπιστίες, τα διασταυρούμενα βέτο, τις στείρες αντιπαραθέσεις που έχουν εμποδίσει μέχρι σήμερα να ξεπεράσουμε το κατακερματισμό που χαρακτηρίζει αρνητικά την αντινεοφιλελεύθερη αριστερά στην Ιταλία. Δεν μας ενδιαφέρει να αξιώσουμε κάποια πρωτιά ούτε να καταναλώσουμε τις ενέργειές μας σε ηγεμονικούς ελιγμούς. Εκτιμούμε πρωταρχικής σημασίας να εργαστούμε για να ενώσουμε όλους εκείνους που αντιτίθενται στις πολιτικές της λιτότητας στη βάση του σεβασμού της ιστορίας, της κουλτούρας, των διαφορετικών οργανωτικών εμπειριών.

Με αυτό το πνεύμα σημειώνω ότι ο διαθέσιμος χρόνος δεν είναι πολύς και ότι σήμερα όλα τα άτομα που κινήθηκαν με την πρόθεση της οικοδόμησης ενός ψηφοδελτίου στήριξης του Αλ. Τσίπρα το έκαναν χωριστά. Υπάρχουν πολλές και αξιόλογες πρωτοβουλίες, αλλά δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ τους και αυτό καθιστά αρκετά σύνθετη την οικοδόμηση ενός ψηφοδελτίου για τις εκλογές, τη συγκέντρωση των αναγκαίων υπογραφών για να παρουσιαστεί και ούτω καθεξής. Μέχρι σήμερα υπάρχουν δηλαδή πολλοί «ιδιωτικοί» χώροι που συμμερίζονται τον ίδιο στόχο, αλλά δεν υπάρχει ακόμη ένας δημόσιος χώρος. Για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε μια ενωτική διαδικασία που θα συμφωνήσουμε, δημόσια, δημοκρατική και συμμετοχική.

Προτείνουμε να οικοδομήσουμε αυτό το δημόσιο χώρο και να ξεκινήσουμε από αυτό το ενωτικό ψηφοδέλτιο με λίγες κοινές προϋποθέσεις και ζητάμε από όλους να εγκαταλείψουν τους φράκτες της ταυτότητάς τους και τις λογικές των αποκλεισμών.

Είναι σαφές ότι η στήριξη στον Αλ. Τσίπρα μπορεί να συνοδεύεται μόνο από την επιλογή του GUE, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, σαν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή την πολύ πλουραλιστική ομάδα που συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας που αντιτίθενται με ξεκάθαρο τρόπο στις πολιτικές της λιτότητας που ακολουθούν οι σοσιαλιστές, η δεξιά και οι φιλελεύθεροι.

Το ψηφοδέλτιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν το ψηφοδέλτιο όλων εκείνων που αντιτίθενται στην πολιτική τη λιτότητας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να δοκιμάσει να δώσει φωνή σε ότι κινείται στα αριστερά και στα κινήματα στο κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο. Οι διαφορετικές θέσεις που υπάρχουν στην Ιταλία υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε όλους τους άλλους συνδυασμούς της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά αλλού δεν εμποδίζουν να βρεθούν μαζί σε μια κοινή μάχη. Μπορούμε να συμμεριστούμε τα κριτήρια που θα εγγυηθούν ένα καινοτόμο προφίλ για το σχηματισμό των ψηφοδελτίων με τρόπο που να αποφύγουμε να εμφανιστεί το πολιτικό σχέδιο σαν απλή προσπάθεια μετεγκατάστασης κάποιων εξωκοινοβουλευτικών στην αναζήτηση μιας κοινοβουλευτικής έδρας και την ίδια στιγμή να εγγυηθούμε την ισοτιμία όλων των «βιογραφιών» και των προσωπικών κομματικών ή κινηματικών διαδρομών. Ξεκαθαρίζουμε: για εμάς δεν αποτελεί ένα πρόβλημα να συμφωνήσουμε σε ένα κριτήριο, όπως για παράδειγμα να αποκλείσουμε συντρόφους ή συντρόφισσες που την τελευταία δεκαετία έχουν καταλάβει θέσεις στο κοινοβούλιο ή την κυβέρνηση.

Αυτό που μας πιέζει είναι αυτή η διαδικασία να είναι δημοκρατική και συμμετοχική, να στηρίζεται σε μια αποτελεσματική και πραγματική συμμετοχή όλων εκείνων που ενδιαφέρονται να δώσουν ζωή στο ψηφοδέλτιο.

Είναι τόσο δύσκολο να δοκιμάσουμε;

 

Πάολο Φερέρο

Γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL