Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
ΕΠΑΝΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΜΕΤΑΠΗΔΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤτΕ / Το διπλό "όχι" του ΣΥΡΙΖΑ στον Στουρνάρα και τα παιχνίδια με τις πρόωρες εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΑΝΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΜΕΤΑΠΗΔΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤτΕ / Το διπλό "όχι" του ΣΥΡΙΖΑ στον Στουρνάρα και τα παιχνίδια με τις πρόωρες εκλογές

Η εν αποδρομή ευρισκόμενη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Στουρνάρα βλέπει τις εκλογές να πλησιάζουν και θέλει να τις φορτώσει στον... ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική συμπεριφορά της δείχνει ότι "τακτοποιεί" τις τελευταίες υποχρεώσεις προς α) τραπεζίτες μέσω της ανάκτησης των μετοχών των τραπεζών με ζημία του Δημοσίου ύψους 25 δισ. ευρώ, β) επιχειρηματίες των μίντια με τα δάνεια που παίρνουν αφειδώς χωρίς έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος και γ) στελέχη της για τα οποία επιφυλάσσει διασφαλισμένες θέσεις.

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στη Βουλή ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε επί όλων των ζητημάτων και ουσιαστικά έβαλε την ατζέντα - δείγμα της πολιτικής υπεροχής του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης.

Η εκλογή Προέδρου

Με αφορμή τη δήλωση Παπούλια ότι είναι η τελευταία χρονιά που κόβει πρωτοχρονιάτικη πίτα στην Ηρώδου Αττικού, άρχισαν οι διαρροές από την πλευρά της Ν.Δ. για παραίτηση Παπούλια, εθνικές εκλογές και εκλογή Προέδρου το 2014 αντί του 2015 - είναι φανερό ότι κάποιοι μάλλον πιέζουν τον Πρόεδρο, ο οποίος ουσιαστικά διά της δημοσιοποιήσεως "έκαψε" τα σενάρια με όσα είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητεί εκλογές, έστειλε το μήνυμα ότι οι εκλογές θα γίνουν με πτώση της κυβέρνησης και όχι με παραίτηση του Προέδρου. Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι "επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η Βουλή στην οποία θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που αντιμάχονται το Μνημόνιο και τις πολιτικές της καταστροφής" και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το αποτέλεσμα ήταν η Προεδρία να δηλώσει ότι ο Κάρολος Παπούλιας θα εξαντλήσει τη θητεία του, οπότε τα σενάρια "κάηκαν". Επί του παρόντος τουλάχιστον.

Ακόμη και έτσι όμως η κυβέρνηση (όπως έδειξε η δήλωση Σαμαρά την Παρασκευή, που δεν έκλεισε το θέμα των εκλογών) επεχείρησε να κρυφτεί πίσω από τη δήλωση Τσίπρα για να επιρρίψει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη των εκλογών, την ώρα που η ίδια κλείνει τους φακέλους της προς όσους την στηρίζουν ετοιμαζόμενη για εκλογές.

Υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί στην εκλογή Προέδρου επιδιώκοντας να σύρει τη χώρα σε εκλογές, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2009. Ξεχνά όμως ότι το ΠΑΣΟΚ επικράτησε κατά κράτος στις εκλογές που προκάλεσε.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να ενδιαφέρεται αν θα κατηγορηθεί ότι ρίχνει την κυβέρνηση, καθώς η τελευταία δεν έχει πια δημοκρατική νομιμοποίηση και λαϊκό έρεισμα. Αυτό που απασχολεί τον Αλ. Τσίπρα, όπως φάνηκε από όσα είπε στη Βουλή, είναι τι θα βρει όταν γίνει πρωθυπουργός.

Οι τραπεζίτες επιστρέφουν

Γι' αυτό ξεπέρασε τα "παιχνιδάκια" με τις εκλογές και έθεσε στην κυβέρνηση δύο ζητήματα με τα οποία εκτιμά ότι η κυβέρνηση που φεύγει θέλει να δεσμεύσει την κυβέρνηση που έρχεται στη μνημονιακή πολιτική:

- Ανάκτηση των μετοχών των τραπεζών από τους παλαιούς μετόχους που τις φαλίρισαν (warrants). Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα νομιμοποιηθεί το "πλιάτσικο" στις τράπεζες και το Δημόσιο θα υποστεί ζημία 25 δισ. ευρώ, δηλαδή δέκα φορές πάνω από το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Μόνο από την Eurobank φαίνεται ότι θα χαθούν περίπου 8 δισ., καθώς το Δημόσιο έχει δώσει 10,5 δισ. και η τιμή του ιδιώτη για την εξαγορά του 50% είναι στα 2-2,5 δισ.

"Ουδείς μίλησε για αλλαγή όρων στα warrants", ισχυρίσθηκε ο Γ. Στουρνάρας, που παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει παρέμβαση ώστε να δοθούν στο ΤΧΣ "δυνατότητες να ενεργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον".

"Κόπηκε" ο Στουρνάρας από την ΤτΕ

Το δεύτερο ζήτημα είναι τα σενάρια που θέλουν τον Γ. Στουρνάρα να μετακομίζει στην Πανεπιστημίου φεύγοντας από το υπουργείο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "το ξέκοψε": "Πώς είναι δυνατόν να περνάει από το μυαλό σας να αποφασίσει η κυβέρνηση αυτή για τον επόμενο διοικητή της ΤτΕ για τα επόμενα 5 χρόνια χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης", είπε, επεσήμανε ότι ο Γ. Στουρνάρας έχει την ευθύνη για την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και "δημόσια και έντιμα" ξεκαθάρισε: "Αυτή είναι μια επιλογή που βρίσκεται έξω από κάθε λογική ομαλής και δημοκρατικής μετάβασης".

Η ακαταλληλότητα του Γ. Στουρνάρα προέκυψε και από την ουσιαστική παραδοχή του ότι δεν ζήτησε διαγραφή του χρέους της Ελλάδας, αν και είχε την στήριξη του ΔΝΤ, επειδή διαφώνησε ο Σόιμπλε! Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι κάρφωσε την πρόταση της Λαγκάρντ στον Σόιμπλε.

Επισημαίνεται ότι ο "ενδιαφερόμενος" Γ. Στουρνάρας διά της σιωπής του ("δεν είπα εγώ τίποτα") δεν διέψευσε ότι θα ήθελε να πάει στην ΤτΕ. Αναμένεται η "απάντηση" του απερχόμενου διοικητή Γιώργου Προβόπουλου...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL