Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Forget it, Υannis" για τράπεζες και θέμα διοικητή της ΤτΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Forget it, Υannis" για τράπεζες και θέμα διοικητή της ΤτΕ

Ακόμη και ποινικές ευθύνες θα αναζητηθούν αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να πουλήσει μισοτιμής τις τράπεζες στους τραπεζίτες που τις φαλίρισαν, όπως άφησε να εννοηθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση που είχε χθες στη Βουλή με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, που βρίσκεται σε αποδρομή, δεν μπορεί να δεσμεύσει στην πολιτική της τις επόμενες κυβερνήσεις. Με τον τρόπο αυτό έστειλε μήνυμα στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν συναινεί να "μετακομίσει" στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στα "εκλογικά παιχνιδάκια" που στήνονται γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά την ομιλία Τσίπρα, η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση δηλώνοντας ότι ο Πρόεδρος θα εξαντλήσει τη θητεία του...

Πολιτικές και ποινικές ευθύνες για ζημία 25 δισ.

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα των warrants (δηλαδή το δικαίωμα των μετόχων να επαναγοράσουν τις μετοχές των τραπεζών τους που κατέχει το Δημόσιο). Προειδοποίησε ότι σχεδιάζεται να γίνει "σε τιμές εξευτελιστικές, κάτω από τις τρέχουσες", και αναρωτήθηκε "ποιος θα αναλάβει την πολιτική και ποινική ευθύνη για τη ζημία", η οποία είναι δεκαπλάσια του σκανδάλου των υποβρυχίων. "Δεν είναι δυνατόν να έχετε δώσει 40 δισ. από τα 50 που έχουν προϋπολογιστεί και έχουν ήδη εγγραφεί ως δημόσιο χρέος που θα αποπληρώσουν οι επόμενες γενιές κι εσείς να σκέφτεστε -μετά από όλα όσα έχουν συμβεί με τις τράπεζες και αυτή την οσμή σκανδάλων που επικρατεί- να αλλάξετε τον νόμο και να πάτε σε μια διαδικασία συντόμευσης της ανάκτησης μετοχών για τους ιδιώτες μετόχους, η οποία θα αποφέρει το πολύ 15 δισ. ευρώ", τόνισε και προειδοποίησε: "Θα έχουμε ζημία επιπλέον για το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 25 δισ. ευρώ".

Ανέφερε το παράδειγμα της Eurobank λέγοντας ότι το Δημόσιο έδωσε 10,5 δισ. ευρώ και ότι η τιμή αγοράς της μετοχής κατά την ανακεφαλαιοποίηση ήταν 1,54 ευρώ, έγινε 1,27 ευρώ μετά τον διαχωρισμό σε "καλή" και "κακή" τράπεζα, σήμερα είναι 0,49 ευρώ και υπάρχει ιδιώτης που προσφέρει μόλις 0,20 ευρώ. "Με 2-2,5 δισ. ο ιδιώτης θα πάρει το 50% της τράπεζας", σχολίασε.

Παρέμβαση στο ΤΧΣ προανήγγειλε ο υπουργός

"Ουδείς μίλησε για αλλαγή των όρων των warrants. Ποιος σας είπε ότι θα αλλάξουν τα warrants και θα αλλάξει ο όρος; Απλώς θα δώσουμε στο ΤΧΣ δυνατότητες να ενεργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον", απάντησε ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι επίκειται νομοθετική παρέμβαση. "Προεξοφλείτε ότι το Δημόσιο θα υποστεί τεράστια ζημία από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Από πού προκύπτει αυτό; Μη βιάζεστε. Περιμένετε. Ο χρόνος κυλά. Σας βεβαιώνω ότι η διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας", υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο σκάνδαλο με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ("είναι η κορυφή του παγόβουνου", είπε) και τη σωρεία σκανδάλων γύρω από τις τράπεζες. Επεσήμανε ότι φέτος στα βραβεία Όσκαρ υποψήφια είναι η ταινία "Οδηγός Διαπλοκής" και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα στη θέση του "οδηγού" ήταν τρεις:

- Το διεφθαρμένο σύστημα των κομμάτων εξουσίας.

- Οι τράπεζες που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις.

- Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δέχονταν αυτές τις δανειοδοτήσεις, ως επί το πλείστον όμιλοι που ήλεγχαν ή ελέγχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Υπογράμμισε ακόμη τα δάνεια που έχουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, από 120 εκατ. το καθένα, στην Αγροτική Τράπεζα (που σήμερα ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς) και ρώτησε αν θα υπάρξει έλεγχος.

Διάσωση χωρίς εγγυήσεις ρευστότητας

"Δεν λέτε τα πράγματα με το όνομά τους. Βάζετε το μικροκομματικό σας συμφέρον ακόμη και πάνω από την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα", απάντησε ο Γ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι "δεν μπορώ να σας καταλογίσω μόνο αφέλεια, όταν επιδιώκετε να απαξιώσετε και να ακυρώσετε την προσπάθεια ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος συνδέοντάς την με την υπόθεση του Τ.Τ.". "Η ΤτΕ έχει κάνει 160 ελέγχους από το 2009 σε όλες τις τράπεζες. Επιπρόσθετα έχουν γίνει πάνω από 100 έλεγχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Όπου βρέθηκαν παρατυπίες, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές", πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε στον Γ. Στουρνάρα ότι στις ΗΠΑ και τη Βρετανία η διάσωση των τραπεζών έγινε με όρους που διασφάλιζαν το δημόσιο συμφέρον και "μόνο στην Ελλάδα έγινε αυτό το πλιάτσικο". "Έμειναν άθικτες οι διοικήσεις. Πού ακούστηκε αυτό; Οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια φυσικά πρόσωπα που χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους, να επιβραβεύονται παραμένοντας στις διοικήσεις", είπε και ανέφερε ότι δεν τέθηκαν όροι για αμοιβές των τραπεζικών στελεχών, για μη διανομή κερδών, δεν υπήρξαν δεσμεύσεις για χρηματοδότηση της οικονομίας και για αναδιάρθρωση των ενήμερων και "κόκκινων" δανείων, δεν υπήρξε πρωταγωνιστικός ρόλος του Δημοσίου και έμειναν άθικτες οι διοικήσεις των τραπεζών.

"Επί ημερών της παρούσας κυβέρνησης έχει ξεκινήσει διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου", ισχυρίσθηκε ο Γ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει και ενισχύει τη Δικαιοσύνη. "Δεν χαριστήκαμε ούτε θα χαριστούμε σε κανένα. Ασυλία δεν προβλέπεται για κανέναν", είπε χαρακτηριστικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL