Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Ο Κ. Παπούλιας κλείνει τα σενάρια παραίτησής του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κ. Παπούλιας κλείνει τα σενάρια παραίτησής του

Κλείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα σενάρια που τον ήθελαν να διευκολύνει με την παραίτησή του τα σχέδια της κυβέρνησης πλάνα για πρόωρες κάλπες, μέσα σε ένα γενικότερο σχεδιασμό αποφυγής εκλογικής συντριβής της. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούσε από την Προεδρία να αποσαφηνίσει, επισήμως, τη θέση της.

Τα σενάρια είχαν τροφοδοτηθεί, ασφαλώς, από τους προχθεσινούς χρησμούς Παπούλια και το κλίμα αυτό ρευστότητας επεδίωξε να διαλύσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανταποκρινόμενο, έτσι, στον θεσμικό του ρόλο. Την ίδια ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου σιωπούσε εκκωφαντικά, παρά τα λίγα μέτρα που το χωρίζουν από το Προεδρικό Μέγαρο...

Χθες, το μεσημέρι ακριβώς, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προέβαινε στο εξής σχόλιο: "Τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν εκ μέρους του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κατά την καθιερωμένη κοπή της πίτας του Προέδρου, τροφοδοτούν συζητήσεις οι οποίες ενισχύουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, η Προεδρία της Δημοκρατίας με επίσημο τρόπο καλείται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της".

Λίγη ώρα αργότερα, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ενημέρωναν τα Μέσα Ενημέρωσης, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαντλήσει τη θητεία του". Επιπλέον, "δεν τίθεται θέμα παραίτησης", διευκρίνιζαν οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Παπούλια, διατύπωση που, χωρίς άλλο, υποχρεώνει σε αναδίπλωση όλους εκείνους που έφθασαν στο σημείο να αναμείξουν την Προεδρία της Δημοκρατίας στα μικροκομματικά τους παιχνίδια.

Ανεύθυνοι διακινητές σεναρίων

Για το ποιοι διακινούσαν τα σχετικά σενάρια, αρκεί να παραπέμψει κανείς σε ρεπορτάζ που εκπορεύονταν από κυβερνητικούς κύκλους, ότι η συζήτηση για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, ότι δεν είναι υποχρεωτική η εξάντληση της προεδρικής θητείας κ.ο.κ. Στη συζήτηση είχε παρέμβει μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, που πρότεινε τον Μίκη Θεοδωράκη για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρέπει όμως να θυμηθεί κανείς και την προ εβδομάδος συνάντηση του πρωθυπουργού με ξένους δημοσιογράφους, που είχαν έλθει στην Αθήνα, προκειμένου να καλύψουν τη φιέστα εγκαινίων της ελληνικής Προεδρίας (αντίστοιχη συνάντηση είχαν και με τον Αλ. Τσίπρα). Τότε ήταν που ο Αντώνης Σαμαράς, με δική του πρωτοβουλία, είχε ψαλιδίσει κατά ένα χρόνο τη θητεία της κυβέρνησής του, αναθεωρώντας έτσι τη βασική του θέση για εκλογές με τη λήξη της τετραετίας. "Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι μέχρι την προεδρική εκλογή, την άνοιξη του 2015, δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές", είχε πει, εκείνη την ημέρα, ο πρωθυπουργός, σε μια εμφανή προσπάθεια να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ το αδιέξοδο, και άρα, τις εκλογές. Τις δηλώσεις αυτές ο πρωθυπουργός επανέλαβε και στο Στρασβούργο.

Επιπλέον, πληροφορίες που έχουν φθάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία θέλουν τον Αντ. Σαμαρά να έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Παπούλια στο γεύμα που οι δύο άνδρες είχαν στα μέσα Δεκεμβρίου. Συνάντηση, σημειωτέον, που δεν είχε ανακοινωθεί στα Μέσα Ενημέρωσης: "Το γεύμα ήταν ιδιωτικό", ήταν η εκ των υστέρων εξήγηση που δόθηκε.

Στο θέμα αναφέρθηκε, τέλος, ο Γιάννης Μπαλάφας (στον Ρ/Σ "Αθήνα 9.84"): "Ίσως η σιβυλλική δήλωση του κ. Παπούλια, του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν βοήθησε. Διότι είχε προηγηθεί η τοποθέτηση -και μάλιστα στο Ευρωκοινοβούλιο- περί εκλογών και περί ανευθύνων, οι οποίοι θα οδηγήσουν τη χώρα -εφόσον δεν θα ψηφίσουν έναν κοινής αποδοχής Πρόεδρο της Δημοκρατίας- σε πρόωρες εκλογές. Το γαϊτανάκι ξεκίνησε μάλλον από τον πρωθυπουργό, αλλά δεν βοήθησε -νομίζω- και η δήλωση του κ. Παπούλια", σύμφωνα με την εκτίμηση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL