Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Πολιτική παρέμβαση Προβόπουλου: Όχι εκλογές, για να συνεχιστεί το Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτική παρέμβαση Προβόπουλου: Όχι εκλογές, για να συνεχιστεί το Μνημόνιο

Την ανησυχία του κατεστημένου για τις επερχόμενες κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές μετέφερε, χθες, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος. Τάχθηκε εμμέσως κατά των εκλογών και απαίτησε να συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική, παρά το ότι, όπως είπε ο ίδιος, είναι δεδομένο πως θα συνεχιστεί η τραπεζική ασφυξία.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Προβόπουλος παραδέχθηκε τις αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης λέγοντας ότι η μείωση του ΑΕΠ κατά 25% είναι πρωτοφανής για χώρα που δεν υπέστη φυσική καταστροφή ή δεν είναι σε πόλεμο. "Αυτό εσείς το θεωρείτε επιτυχία; Δεν αναγνωρίζετε την κεντρική ευθύνη που έχουν οι κυβερνήσεις, αλλά και η ΤτΕ, για τα χάλια, την αθλιότητα, το κατάντημα που δεν έχει τέλος;", του επεσήμανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η πόλωση... βλάπτει

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται από το πολιτικό κλίμα, "το οποίο παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που απαιτείται το αντίθετο". "Είναι συνεπώς βάσιμο να δημιουργούνται ανησυχίες ότι το 2014, έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων, που είναι προϋπόθεση για μια εθνική πολιτική, να γίνει ακόμη δυσχερέστερος. Αν συμβεί αυτό, η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014", εκτίμησε.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, θεώρησε ότι μένει "το τελευταίο δύσκολο μίλι" για να ξεπεραστεί η κρίση, δέχθηκε ότι πρέπει να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση (όπως του είχε ζητήσει η Ντόρα Μπακογιάννη), ενώ χαρακτήρισε "τεράστιο πρόβλημα" τα "κόκκινα" δάνεια, αλλά δεν είχε λύση να προτείνει. "Η ανάκαμψη απαιτεί συνέχιση και ένταση της προσπάθειας", είπε ο Γ. Προβόπουλος ζητώντας "να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις".

Μειώθηκε το αποθεματικό του ΤΧΣ

Από τις απαντήσεις Προβόπουλου στις ερωτήσεις των βουλευτών προέκυψε ότι μειώθηκε το αποθεματικό του ΤΧΣ από τα 12 δισ. (όπως διέρρεε η κυβέρνηση) στα 8 - 9 δισ., τα οποία θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους και όχι για το χρηματοδοτικό κενό όπως ήθελε το Μαξίμου. Επισημαίνεται ότι με τα 8 - 9 δισ., σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, θα καλυφθούν οι ανάγκες των τραπεζών μέχρι το 2016...

Οι τραπεζίτες δεν φαλίρισαν τις τράπεζες

Ο Γ. Προβόπουλος παραδέχθηκε ότι από το 2009 έως και το 2012 έφυγαν από τις τράπεζες 90 δισ. ευρώ καταθέσεις και υπογράμμισε ότι "οι τράπεζες κουβαλώντας το βάρος του 30% 'κόκκινων' δανείων βρίσκονται σε αδυναμία να ανακυκλώσουν τα δάνεια - όταν δεν πληρώνει ένας στους τρεις, η τράπεζα δεν μπορεί να ανακυκλώσει τα προϊόντα". Ωστόσο θεωρεί πως είναι "λάθος η αντίληψη ότι οι ιδιώτες τραπεζίτες χρέωσαν τις τράπεζες"... Πάντως από τον Νοέμβριο η εποπτεία των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών περνά στην ΕΚΤ.

Εισήγηση για επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών

"Είστε συνυπεύθυνοι. Η ΤτΕ υπηρετεί το ευρωσύστημα ή το συμφέρον του ελληνικού λαού;", του επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: "είστε υπεύθυνος για την καταστροφή του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα", αφού καταστράφηκαν δύο δημόσιες τράπεζες για να σωθούν ιδιωτικές. Ο Π. Λαφαζάνης ρώτησε αν ο Γ. Προβόπουλος έχει εισηγηθεί την άρον άρον επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών, αλλά ο διοικητής της ΤτΕ δεν απάντησε...

Π. Καμμένος: Παίρνουν δάνεια ΔΟΛ και Μπόμπολας και όχι οι μικρομεσαίοι

Σφοδρή επίθεση δέχθηκε ο διοικητής της ΤτΕ από τον Πάνο Καμμένο. "Είστε από τους υπευθύνους μετατροπής μιας δημοσιονομικής κρίσης σε τραπεζική κρίση", του είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κάνοντας λόγο για "ποινική διερεύνηση ευθυνών σας στο μέλλον".

"Γνωρίζετε ότι η εταιρεία 'Πήγασος' του Φώτη Μπόμπολα πήρε 23 εκατ. δάνειο χωρίς κανένα αντίκρισμα; Είναι 98 εκατ. ο ΔΟΛ και 23 εκατ. ο 'Πήγασος'. Σε αυτά δεν έχετε ευθύνη ή υπάρχει άλλη αντιμετώπιση για τους εκδότες που συγκαλύπτουν τη δράση της ΤτΕ και της κυβέρνησης, όταν ο μικρομεσαίος επαγγελματίας πνίγεται;", είπε χαρακτηριστικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL