Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Ανάλυση: Το σίριαλ της επόμενης δόσης και του χρηματοδοτικού κενού συνεχίζεται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάλυση: Το σίριαλ της επόμενης δόσης και του χρηματοδοτικού κενού συνεχίζεται...

Βρυξέλλες

Η αδυναμία συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας ως προς το πραγματικό μέγεθος του δημοσιονομικού κενού το 2014 και το 2015 είναι η αιτία που αναβάλλει επ' αόριστον την έλευσή της στην Αθήνα η τρόικα.

Έτσι, μετατίθεται πλέον για τον Φεβρουάριο -και αυτό, μάλιστα, υπό προϋποθέσεις- η συζήτηση στο Eurogroup για την καταβολή της επόμενης δόσης (4,9 δισ. ευρώ) και το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος, αφού, όπως ανήγγειλε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα ούτε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από τις έδρες των οργάνων τους (Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον). Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου για την επιστροφή της τρόικας μεταξύ 20 και 22 Ιανουαρίου.

Ο κ. Μπαγί δεν θέλησε να το επιβεβαιώσει, αλλά καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές έλεγαν χθες ότι αυτές οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις δεν έχουν οδηγήσει στη σύγκλιση των θέσεων κυβέρνησης - δανειστών ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014 και το 2015. Οι προτάσεις της Ελλάδας για την κάλυψη αυτού του κενού δεν κρίνονται επαρκείς από την τρόικα, η οποία επιμένει ότι αυτό θα φθάσει το 2014 τα 2,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η δόση των 4,9 δισ. ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευθεί, αλλά ούτε και να ξεκινήσει η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του Προγράμματος, ενώ τα χρονικά όρια στενεύουν για την Ελλάδα, αφού η μεθεπόμενη σύνοδος του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου, αλλά εξακολουθεί σήμερα να υπάρχει αβεβαιότητα αν και σε αυτή τη σύνοδο θα ληφθούν αποφάσεις για τη χώρα μας.

Ευρωκοινοβούλιο: Η τρόικα θα πρέπει επιτέλους ν' αρχίσει να λογοδοτεί για τις αποφάσεις της

Τον ρόλο της τρόικας στις μνημονιακές χώρες και, φυσικά, στην Ελλάδα συζήτησαν στη χθεσινή συνεδρίασή τους τα μέλη - ευρωβουλευτές της διερευνητικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, οι οποίοι άσκησαν έντονη κριτική στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα των εκπροσώπων των δανειστών.

Όπως τόνισαν οι δύο εισηγητές αυτής της επιτροπής, ο Αυστριακός χριστιανοδημοκράτης Ότμαρ Κάρας και ο Γάλλος σοσιαλιστής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, αλλά και άλλοι ευρωβουλευτές που πήραν τον λόγο, η τρόικα θα πρέπει επιτέλους ν' αρχίσει να λογοδοτεί για τις αποφάσεις της, να λαμβάνει σοβαρότερα απ' όσο σήμερα υπόψη της τις κοινωνικές επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει και να διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία γρήγορης αλλαγής εκείνων των πολιτικών που επιβάλλει και οι οποίες αποδεικνύονται στην εφαρμογή τους λανθασμένες.

Ο κ. Κάρας τόνισε ιδιαίτερα ότι μπορεί να μην υπήρχαν άλλες, εναλλακτικές, λύσεις την εποχή της σύστασης της τρόικας, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Και τούτο διότι διαθέτουμε πλέον τους πόρους και τους μηχανισμούς για να ελέγχουμε αποτελεσματικά τους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών - μελών. Κατά την άποψη του κ. Κάρας, που είναι και αυτή της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών, θα πρέπει η τρόικα να περάσει από τη διακυβερνητική στην κοινοτική μέθοδο και λογοδοσία.

Από την πλευρά του, ο κ. Νγκοκ ζήτησε να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και να αναβαθμισθούν οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με τους όρους που επιβάλλονται στις μνημονιακές χώρες, προκειμένου να λάβουν οικονομική στήριξη. Είναι χαρακτηριστικό, υπογράμμισε ο ίδιος, ότι οι μόνιμες διαφωνίες και διαμάχες μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την επιβολή δημοσιονομικής σταθεροποίησης ή εσωτερικής υποτίμησης οδήγησαν τελικά στο να εφαρμοσθούν σωρευτικά και οι δυο εναλλακτικές επιλογές, με αποτέλεσμα τις καταστροφικές συνέπειες εις βάρος των λαών των μνημονιακών χωρών.

Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι η αντιπροσωπεία της διερευνητικής επιτροπή για την τρόικα (σ.σ.: τα μέλη της ανήκουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου) θα βρεθούν τελικά στην Αθήνα στις 29 και 30 Ιανουαρίου, ενώ έχουν ήδη ολοκληρώσει τις επισκέψεις τους στην Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ιρλανδία. Η οριστική έκθεση αυτής της επιτροπής θα συζητηθεί τον Απρίλιο, στην τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν τη διάλυσή του για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL