Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Γ. Δραγασάκης: Μαζί με τα Μνημόνια, πρέπει να τελειώσει και η λιτότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Δραγασάκης: Μαζί με τα Μνημόνια, πρέπει να τελειώσει και η λιτότητα

Το αίτημα μετατροπής της Αριστεράς από αμυντική σε ηγεμονική δύναμη, μια δύναμη που θα βάζει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις, είτε από θέση αντιπολίτευσης είτε ως κυβέρνηση, προέταξε χθες βράδυ ο Γιάννης Δραγασάκης, σε εκδήλωση του ecoleft.gr.

Όχημα για τον σκοπό αυτόν το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της ομώνυμης επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει την προτεραιότητα για ένα πρόγραμμα, που θα γίνει "υπόθεση όλου του κόμματος και της κοινωνίας, λαϊκή υπόθεση εν τέλει". Για τον λόγο αυτόν τα κείμενα που εκπόνησε πρόσφατα η επιτροπή προγράμματος τίθενται τώρα στη διάθεση των κομματικών οργάνων, θα αναρτηθούν και στο διαδίκτυο, επιπλέον θα τεθούν υπόψη των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παραπέρα, "ανθρώπων που πονούν τον τόπο", σύμφωνα με τη χαρακτηριστική αποστροφή του Γ. Δραγασάκη. Μια επεξεργασία που είναι αέναη κατ' ουσίαν, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα οικονομικά μεγέθη, και άρα συνεχώς υπό διαμόρφωση, όπως διευκρίνισε.

Αλλά ο αντιπρόεδρος της Βουλής απάντησε και στην κριτική που ακούγεται από κάποιες πλευρές, συχνά υπό μορφή ερωτήματος, "μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πίσω ως προς τα Μνημόνια;". Και η απάντησή του επ' αυτού ήταν η εξής: "Βήμα πίσω δεν έχει γίνει. Η αντίθεσή μας με τα Μνημόνια δεν έχει ιδεολογικό χαρακτήρα, είναι μια αντίθεση στην επιχείρηση καταστροφής της χώρας".

Στο σημείο αυτό ο Γ. Δραγασάκης προϊδέασε το ασφυκτικά πυκνό ακροατήριο -πολλοί οι όρθιοι ή όσοι παρακολουθούσαν ακόμη και έξω από την αίθουσα- για το "χαρτί" που ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς: Ακόμη και αν τελειώσουμε με τα Μνημόνια, τι γίνεται αν παραμείνει η λιτότητα; Ερώτημα που απαντάται, αν ρίξει κανείς μια ματιά στην Ιρλανδία, προέτρεψε ο ομιλητής.

Τέλος, δήλωσε υπέρμαχος ενός σχεδίου Μάρσαλ, που θα περιλαμβάνει ακύρωση του Μνημονίου, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του συσσωρευμένου χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και όχι πρωτογενούς πλεονάσματος, και εξωγενή χρηματοδότηση.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουκαλά: "Η Ευρώπη" -τόνισε κλείνοντας- "είτε θα εξελιχθεί ως αλληλέγγυα είτε δεν θα υπάρξει. Μπορεί η Αριστερά να μην έχει ανάγκη την Ευρώπη -και αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση- αλλά σίγουρα η Ευρώπη έχει ανάγκη την Αριστερά. Αν δεν υπάρξει αριστερή Ευρώπη, δεν θα υπάρξει Ευρώπη".

Η Σία Αναγνωστοπούλου έδωσε το σύνθημα της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ: "Ιστορία είναι τα γεγονότα. Και γεγονός είναι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ με συντριπτική πλειοψηφία. Μόνο αυτό -είπε με έμφαση- θα κινήσει την Ιστορία, θα φέρει την ανατροπή".

Τη συζήτηση συντόνισε ο Χάρης Γολέμης, που αναφέρθηκε στις "τεράστιες", όπως τις χαρακτήρισε, προκλήσεις που η Αριστερά θα αντιμετωπίσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προκειμένου να σταματήσει την καταστροφή. Προκλήσεις που για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγαλύτερες..." σημείωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικού Προβληματισμού "Νίκος Πουλαντζάς".

H εκδήλωση, στην οποία έδωσε το "παρών" πλήθος βουλευτών, μελών της Πολιτικής Γραμματείας κ.ά. στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, συνέπεσε με τη συμπλήρωση 1.000 ημερών του ecoleft.gr, με το μέλος της Κ.Ε. και μέλος της συντακτικής ομάδας της ιστοσελίδας, Κώστα Ζαχαριάδη να προβλέπει ότι, "στις επόμενες 1.000 μέρες θα ζήσουμε πράγματα που ούτε είχαμε φανταστεί".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL