Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την πώληση του ΑΔΜΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Το καθαρό μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει το ξεπούλημα της ενέργειας στους ιδιώτες έλαβαν χθες στη Βουλή και η κυβέρνηση και οι κερδοσκόποι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης της ΔΕΗ αν αλλάξει θέση η Ε.Ε.!

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Ενέργειας της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, την πώληση από τη ΔΕΗ του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη και την απόκτηση από το Ελληνικό Δημόσιο ποσοστού 34% του ΑΔΜΗΕ, ώστε να έχει την καταστατική μειοψηφία. Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜ.ΑΡ. και ΚΚΕ, όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

"Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα αφήσουμε στα νύχια των τοκογλύφων και της κυβέρνησης να εκποιηθεί και να λεηλατηθεί η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας. Τονίζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τετελεσμένα", τόνισε ο Θανάσης Πετράκος, που ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. "Προειδοποιούμε και εσάς αλλά και τους υποψηφίους κερδοσκόπους που θα ορμήσουν να πάρουν τον ΑΔΜΗΕ ότι δεν πρόκειται να βγάλουν κέρδος από το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ. Αντίθετα, θα χάσουν και τα ψίχουλα που θα βάλουν. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συγκεκριμένη", τόνισε ο εισηγητής του κόμματος.

Ο Ασ. Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι "το 34% μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση μιας εταιρείας" και δεσμεύθηκε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ "δεν μπορεί να αλλάζει κατά βούληση, όποιος και αν είναι ο ιδιοκτήτης". "Έχετε τη δέσμευση να μην εξασφαλίσετε στη μειοψηφία κανένα δικαίωμα και έχω εδώ τη διάταξη", του επεσήμανε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Ως "σοβαρό τεστ για όλους μας και με πολλές παραμέτρους" αξιολόγησε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας, ενώ η εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή έκανε λόγο για "ακόμα μια απαράδεκτη και σκανδαλώδη πράξη απαξίωσης και ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας". Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνουν αυτοκριτική για τα λάθη τους, είπε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. "Την επόμενη μέρα της αποχώρησης της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση, κάποιοι που, προφανώς, περίμεναν στην άκρη άδραξαν την ευκαιρία και μπήκαν στο παιχνίδι, ώστε να καταφέρουμε να πουλήσουμε και τα δίκτυα", σημείωσε η εισηγητής της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκη Φούντα, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης είπε πως το νομοσχέδιο εντάσσεται σε μια "μακρόχρονη σχεδιασμένη πολιτική που απελευθερώνει πλήρως την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας".

"Δεν είναι ένα θέμα απλώς τεχνικό, επένδυση ή όχι, απελευθέρωση, ανταγωνισμός. Είναι θέμα καθαρά πολιτικό και έχει άμεση σχέση με την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια", είπε η Ευγενία Ουζουνίδου, ενώ ο Βαγγέλης Αποστόλου προειδοποίησε ότι "το Δημόσιο βάζει έναν 'νταβατζή' στο κεφάλι του", καθώς η ΔΕΗ θα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του ιδιωτικοποιημένου ΑΔΜΗΕ. Δέσμευση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ "δεν υπαγορεύεται ούτε από την ευρωπαϊκή ούτε από την εθνική μας νομοθεσία", τόνισε ο Απόστολος Αλεξόπουλος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL