Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Για εξοπλιστικά, μεταναστευτικό, λαθρεμπόριο καυσίμων / Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για εξοπλιστικά, μεταναστευτικό, λαθρεμπόριο καυσίμων / Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη δέσμευσή του να αναλάβει πρωτοβουλίες στη Βουλή για τη διαφάνεια τήρησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Επισημαίνεται πως σήμερα, ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, προσέρχεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος προκειμένου να ενημερώσει σχετικά για τη λίστα Λαγκάρντ και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του.

Οι βουλευτές του κόμματος με δύο επιστολές τους ζήτησαν, χθες, την πλήρη διερεύνηση όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με

- τη διαφθορά στα εξοπλιστικά προγράμματα

- την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών με εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

- τη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από το λαθρεμπόριο καυσίμων και την πώληση νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τάσο Νεράντζη εστάλη από τους Νίκο Βούτση, Θοδωρή Δρίτσα, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι βουλευτές ζητούν να κληθούν να προσέλθουν:

α) Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο υφυπουργός Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο γενικός διευθυντής αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων Δημήτρης Γεωργιόπουλος, ο γενικός διευθυντής πολιτικής εθνικής άμυνας και διεθνών σχέσεων Πολύκαρπος Αδαμίδης και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, προκειμένου να ενημερώσουν για την διαδικασία και τα όργανα με τα οποία το υπουργείο εξασφαλίζει τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, τις υφιστάμενες διαδικασίες ελέγχου των αναδόχων δημοσίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας, τα υλικά μέσα και τον μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τέτοιων ελέγχων, καθώς και υφιστάμενους μηχανισμούς αποκλεισμού εταιρειών, που χρησιμοποίησαν αθέμιτα και παράνομα μέσα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

β) Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιανόπουλος, ώστε να διερευνηθούν καταγγελίες και δημοσιεύματα κατά πόσο η ΕΛ.ΑΣ. τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα (π.χ. Hot Doc) ο επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε σε αστυνομικούς ότι "πρέπει να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο. Δηλαδή να ξέρει ο άλλος ότι όταν θα έρθει στη χώρα αυτή, θα καθίσει μέσα. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα, αποτελούμε τον καλύτερο τόπο προσέλκυσης μεταναστών".

γ) Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας προκειμένου να ενημερώσει για το ζήτημα της λαθρεμπορίας καυσίμων και αμέσως μετά να αποφασισθούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Η δεύτερη επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων Λάζαρο Τσαβδαρίδη, υπογράφεται από τους Γιώργο Βαρεμένο, Θοδωρή Δρίτσα, Αγνή Καλογερή και Βασίλη Χατζηλάμπρου και ζητεί να κληθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ για να απαντήσει "ποιοι, πότε, πώς και γιατί εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL