Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ * / Νίκος Χουντής: Θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα πεπραγμένα της τρόικας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ * / Νίκος Χουντής: Θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα πεπραγμένα της τρόικας

1. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά τις επίμονες πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ήδη από το 2010, καθυστέρησε πολύ να πάρει την απόφαση να διερευνήσει τα πεπραγμένα της τρόικας. Η Αριστερά, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης της τρόικας, εκτός από το ότι πήρε θέση ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές που επέβαλε, αμφισβήτησε τόσο τη θεσμική και πολιτική νομιμοποίησή της, όσο και τη νομιμότητα των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που έχουν καταστρατηγήσει την εθνική νομοθεσία και το ελληνικό Σύνταγμα, το κοινοτικό δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Η διερεύνηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως, του ρόλου, θεσμικού και πολιτικού, της τρόικας, ανεξάρτητα από τις επιμέρους σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετεί εν όψει και των ευρωεκλογών, αποτελεί σημαντικό γεγονός που ο πολιτικός του συμβολισμός αξίζει να σημειωθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα "ευρωπαϊκά ειωθότα" οι τελικές εκθέσεις των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου επιδέχονται πάρα πολλών αλλαγών και πολιτικών πιέσεων από τις κυρίαρχες πολιτικές ομάδες, που συνήθως οδηγούν σε άνευρες πολιτικές εκθέσεις. Ωστόσο, παρά τους αρνητικούς πολιτικούς συσχετισμούς του Ευρωκοινοβουλίου, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη διαδικασία διερεύνησης των πεπραγμένων της τρόικας, ώστε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για το πώς φτάσαμε στα Μνημόνια, αλλά και να καυτηριαστούν τα αδιέξοδα των πολιτικών που επιβάλλει η νεοφιλελεύθερη Ε.Ε.

2. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας Έλληνας πολίτης που να μην έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση πίεσε στην κατεύθυνση της αναβολής της επίσκεψης της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα. Άλλωστε οι επιστολές εκ μέρους της γραμματείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δεν χωρούν αμφισβητήσεων.

Η αναβολή της επίσκεψης είχε ως στόχο, όχι μόνο να μη χαλάσει τις επικοινωνιακές φιέστες του κ. Σαμαρά, εν όψει της ελληνικής προεδρίας, αλλά και να εμποδίσει την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να έρθει σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Αλλά παρά τις φθηνές μεθοδεύσεις και τους πανηγυρικούς εορτασμούς στο Μέγαρο, δεν θα καταφέρει η κυβέρνηση του Μνημονίου να αμβλύνει την οργή του ελληνικού λαού.

3. Έχουμε πει ως ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από την αρχή της οικονομικής κρίσης, ότι οι συγκεκριμένες οικονομικές και πολιτικές επιλογές των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν μπορούν να κριθούν με όρους «σωστού» ή «λάθους». Η Ευρωπαϊκή Ένωση η Κομισιόν, η τρόικα, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς δεν κάνουν λάθος διαχείριση μιας οικονομικής κρίσης μέσα σε μια νομισματική ένωση. Εκτελούν ένα συγκεκριμένο οικονομικό και πολιτικό σχέδιο, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ελληνικός λαός έρχονται σε σύγκρουση και απαιτούν μια άλλη πορεία για τη χώρα, μια άλλη πορεία για την Ευρώπη, προς όφελος των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου και των παρασίτων του.

Επομένως, για να απαντήσω στο ερώτημά σας, δεν θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς, επί της ουσίας, αφήνει αναξιοποίητη κάποια δυνατότητα, όταν την ίδια στιγμή πιστεύει ότι η υποβάθμιση της εργασίας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η υποταγή της Ελλάδας στην κυριαρχία της Γερμανίας αποτελούν τον «μόνο δρόμο εξόδου από την κρίση».

* Ο Νίκος Χουντής είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει ρόλο στη σύνταξη του πορίσματος για τα πεπραγμένα της τρόικας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL