Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Κατέθεσαν και απέσυραν την τροπολογία για το 25ευρω / Στουρνάρας - Γεωργιάδης "ξέχασαν" να αυξήσουν την τιμή στα πούρα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατέθεσαν και απέσυραν την τροπολογία για το 25ευρω / Στουρνάρας - Γεωργιάδης "ξέχασαν" να αυξήσουν την τιμή στα πούρα!

Νέο νομοθετικό αλαλούμ με την τροπολογία για την αύξηση της τιμής των καπνών, καθώς (τυχαία;) η κυβέρνηση αύξησε την τιμή στα τσιγάρα, αλλά "ξέχασε" να αυξήσει τις τιμές στα πούρα και στα πουράκια!

Χθες το μεσημέρι σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατατέθηκε η τροπολογία με την οποία καταργείτο το εισιτήριο των 25 ευρώ για όσους νοσηλεύονταν σε δημόσια νοσοκομεία και αύξανε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (και την τιμή) των τσιγάρων κατά 5 λεπτά. Την υπέγραφαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης. Η τροπολογία δεν έκανε αναφορά στα πούρα και τα πουράκια, όμως η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επεσήμανε ότι "αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών (με εξαίρεση τα πούρα και τα πουράκια)". Αυτή την επισήμανση όμως δεν την είδαν ούτε οι "φωστήρες" του υπουργείου Οικονομικών ούτε του υπουργείου Υγείας.

Όταν το απόγευμα έγινε σάλος στα μίντια με την εξαίρεση των πούρων από την αύξηση της τιμής, η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να στείλει έγγραφο στη Βουλή και να αποσύρει την τροπολογία. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκαν ότι ξέχασαν να εντάξουν τις ακριβές καπνικές συνήθειες στην αύξηση της τιμής…

Επισημαίνεται ότι με την αύξηση της τιμής στα τσιγάρα θα μπουν στα δημόσια ταμεία 3 εκατ. ευρώ παραπάνω από ότι είχε υπολογίσει να λάβει με την καθιέρωση του χαρατσιού των 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία (συνολικά 48 εκατ. από 45) και ότι το ποσό θα αυξηθεί πολύ περισσότερο με την αύξηση στα πούρα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κ. ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL