Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Απολογητικός στα ξένα ΜΜΕ ο Βενιζέλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απολογητικός στα ξένα ΜΜΕ ο Βενιζέλος

Με μια απολογητική εισαγωγική ομιλία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τους ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ που είναι διαπιστευμένοι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την προεδρία προκειμένου να εγείρει εθνικά αιτήματα ή να προωθήσει μια αυστηρά ελληνική ατζέντα.

Σε μια μάλλον σκληρή ερώτηση από δημοσιογράφο της βρετανικής Guardian για το κατά πόσο ο ΥΠΕΞ θεωρεί πως "το Βερολίνο έχει σωστές πολιτικές σε σχέση με την κρίση" ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε αναφέροντας τους πάντες εκτός από τη Γερμανία, την οποία αφήνει στο απυρόβλητο.

Ακολούθησαν επιθετικές ερωτήσεις από τα γερμανικά ΜΜΕ, στις οποίες ο υπουργός απάντησε απολογητικά μεν, επανέφερε όμως την αναφορά της προηγούμενης εβδομάδας που είχε ξεσηκώσει την μήνιν της Γερμανίας ότι "εάν η Ελλάδα καταστραφεί, και η Ελλάδα θεωρητικά βγει από την Ευρωζώνη, εάν οδηγηθεί σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, τότε θα χάσουν και τα κράτη - μέλη και οι Γερμανοί φορολογούμενοι".

Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το αν η Ελλάδα ζητεί κούρεμα χρέους ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει χρησιμοποιώντας υπεκφυγές και παρέπεμψε στη δέσμευση των εταίρων να ασχοληθούν με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι ταυτίζεται με τις θέσεις που εξέφρασε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Ρέγκλινγκ. Θέση του κ. Ρέγκλινγκ είναι πως το ελληνικό χρέος ως καθαρά παρούσα αξία είναι εξαιρετικά διαχειρίσιμο και βιώσιμο, πολύ πιο βιώσιμο από ό,τι το δημόσιο χρέος άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δεν έχουν περάσει από την εμπειρία της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μεταναστευτικό, το οποίο συγκέντρωσε και την προσοχή των ιταλικών ΜΜΕ χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται συγκεκριμένη πρόταση παρά μόνο το ηθικό μέρος του προβλήματος. Μάλιστα, μετά τη σχετική αναφορά του Σαμαρά στη Μάλτα πως «στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι άνεργοι όσοι και παράνομοι μετανάστες και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», και ο Βενιζέλος μίλησε για 1,5 εκατομμύριο παράνομων μεταναστών αν και δεν προκύπτει κανένα τέτοιο στοιχείο από αρμόδιο φορέα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL