Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
"Παιχνίδι εκλογών" από Σαμαρά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παιχνίδι εκλογών" από Σαμαρά

Πριν μερικές ημέρες, ο Αντ. Σαμαράς έθεσε το προεκλογικό δίλημμα, λέγοντας πως οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν "αν θέλουν την Ευρώπη ή όχι". Χθες προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, καθώς επιχείρησε να χρεώσει προκαταβολικά στον ΣΥΡΙΖΑ την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, αποδεικνύοντας ότι πλέον τα εκλογικά σενάρια βρίσκονται για τα καλά στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου.

Στη συζήτηση που είχε με ξένους ανταποκριτές, ο Αντ. Σαμαράς έδειξε να έχει πλέον συνειδητοποιήσει το απώτατο χρονικό όριο στο οποίο μπορεί να φτάσει η κυβέρνησή του: αν και ώς πριν μερικές ημέρες, ο πρωθυπουργός υποστήριζε πως εκλογές θα γίνουν το 2016, χθες "συντόμευσε" κατά έναν χρόνο το "άδειασμα" της κλεψύδρας του πολιτικού του χρόνου, παραπέμποντας στις αρχές του 2015. "Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι μέχρι την προεδρική εκλογή, την άνοιξη του 2015, δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές", φέρεται ειπών χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που επιχείρησε, μάλιστα, από τώρα, να "χρεώσει" τις εθνικές εκλογές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Εγώ τότε θα προτείνω ένα πρόσωπο που θα είναι κοινά αποδεκτό και θα έχει την εκτίμηση όλων των Ελλήνων. Όποιος δεν θα το αποδεχθεί, θα αναλάβει την ευθύνη για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες", τόνισε χαρακτηριστικά.

Δίπολο η Ευρώπη

Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε και το εκλογικό δίλημμα που σχεδιάζει να θέσει στους ψηφοφόρους τόσο στις Ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές, αφού διαχώρισε το πολιτικό σκηνικό σε "φιλοευρωπαϊκές" και "αντιευρωπαϊκές" δυνάμεις. "Δεν φοβόμαστε τις Ευρωεκλογές. Θα είμαστε μπροστά γιατί μέχρι τότε θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Όλες οι  φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα πάνε καλά", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου, ο Αντ. Σαμαράς, κληθείς από τους ανταποκριτές να σχολιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή την Ευρώπη, εμμένοντας στο ίδιο εκλογικό "γήπεδο". Μάλιστα, καταλόγισε στην Κουμουνδούρου "σχιζοφρενική προσέγγιση" που "έχει υιοθετήσει αναφορικά με την έξοδο ή την παραμονή στο ευρώ", ενώ πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ "άλλα λέει για το ευρώ στο εξωτερικό και άλλα στους Έλληνες πολίτες στο εσωτερικό". Εξάλλου, ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "κατεξοχήν αντιευρωπαϊκή δύναμη". Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο "μεγάλου συνασπισμού", δηλαδή συνεργασίας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και το απέκλεισε κατηγορηματικά, κάνοντας λόγο για "αμοιβαίως αποκλεισμένα στοιχεία".

Αναμένει τους πιστωτές

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις περί την οικονομία και τη "διευθέτηση" του ελληνικού χρέους, ο Αντ. Σαμαράς δεν έκρυψε ότι βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για τις αποφάσεις των πιστωτών. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι "περιμένουμε την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί για στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, αναφορικά με διευκολύνσεις σχετικά με το χρέος", ενώ παραδέχθηκε πως η συζήτηση αυτή "θα ξεκινήσει μετά τον Απρίλιο και αφού θα οριστικοποιηθούν τα δημοσιονομικά στοιχεία από τη Eurostat.

Τέλος, αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, τη χαρακτήρισε «εξτρεμιστική οργάνωση» και τόνισε ότι «για να αντιμετωπίσεις τον εχθρό σου, δεν πρέπει να γίνεις σαν αυτόν». Προσέθεσε ότι η ηγεσία της είναι στη φυλακή με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. «Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, τη σεβόμαστε και κάνει τη δουλειά της», κατέληξε ο Αντ. Σαμαράς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL