Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Τα "θαλασσοδάνεια" του Τ.Τ. "έπνιξαν" τη φιέστα της προεδρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα "θαλασσοδάνεια" του Τ.Τ. "έπνιξαν" τη φιέστα της προεδρίας

Κλίμα αβεβαιότητας και αγωνίας εκπέμπεται από το Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη για τις καταιγιστικές δικαστικές και πολιτικές εξελίξεις αναφορικά με το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των "θαλασσοδανείων", που ακύρωσαν μέσα σε ένα 24ωρο την κυβερνητική φιέστα για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε.

Ενδεικτική της κυβερνητικής ανησυχίας ήταν η απόφαση του Αντ. Σαμαρά να συγκαλέσει χθες έκτακτη σύσκεψη, με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Χαρ. Αθανασίου και Ν. Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση. Εξάλλου, οι αποκαλύψεις έχουν ήδη πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η υπόθεση μπορεί να φτάσει... πολύ ψηλά. Εξάλλου, πολλοί εκ των εμπλεκομένων είχαν άριστες προσβάσεις στα κέντρα εξουσίας, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο επί ημερών Κ. Καραμανλή, όσο και επί Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, "γαλάζια" και "πράσινα" στελέχη δεν κρύβουν τους φόβους τους, σύμφωνα με τους οποίους μπορεί η συγκεκριμένη υπόθεση να αποτελέσει μια αστάθμητη πολιτική μεταβλητή, προκαλώντας ακόμη και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και εσωτερικό πρόβλημα στα συγκυβερνώντα κόμματα.

Σιωπή "καραμανλικών"

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι χθες το "καραμανλικό" στρατόπεδο βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς ο Αγγ. Φιλιππίδης, εις εκ των κατηγορουμένων, είχε τοποθετηθεί στο Τ.Τ. με προσωπική απόφαση του τότε πρωθυπουργού, με τον οποίο διατηρούσε στενή φιλική σχέση. Παράλληλα, με εταιρεία του Αντρίκου Παπανδρέου, αδελφού του Γ. Παπανδρέου, συνεργαζόταν και ο Κυρ. Γριβέας, που κατάφερε να πάρει το περίφημο δάνειο των 17 εκατ. ευρώ για διοργάνωση "πράσινων" συνεδρίων.

Δήθεν... "καθαρά χέρια"

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ισχυρίζονταν χθες ότι απόφαση του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει μια "επιχείρηση καθαρά χέρια". Ωστόσο, τα γεγονότα έχουν πλέον αυτονομηθεί (μάλλον και οι αρμόδιοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί...) και θα ήταν αυτοκτονικό για τον Αντ. Σαμαρά να επιχειρήσει να "πατρονάρει" την πορεία της έρευνας και των διώξεων. "Η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Υποθέτω ότι θα ελέγξει την υπόθεση με τη δέουσα νηφαλιότητα και προσοχή και θα πράξει ό,τι νομίζει καλύτερο", τόνισε, με εμφανή αμηχανία, στον ρ/σ Real ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μ. Βορίδης, ενώ ο Ν. Κακλαμάνης τόνισε ότι πλέον ουδείς μπορεί να σταματήσει την έρευνα. "Νομίζω ότι πολύ δύσκολα η δικαστική έρευνα μπορεί να σταματήσει. Ο Θεός ο ίδιος να κατέβει κάτω, δεν σταματάει. Υπάρχει μια γενιά δικαστών που δεν καταλαβαίνει από τίποτα και μπράβο τους", τόνισε στην ίδια συχνότητα.

Π. Καμμένος: "Δικαιωμένος"

Εντωμεταξύ, δικαιωμένος δηλώνει και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., Π. Καμμένος, επικαλούμενος τη δικαστική του διαμάχη με τον Αντρίκο Παπανδρέου για τα περίφημα CDS. Μιλώντας χθες σε στενό του συνεργάτη, ο Π. Καμμένος, που βρίσκεται στο Λονδίνο, τόνισε πως "αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τα είχε καταγγείλει ο ίδιος και έγιναν δεκτά στην απόφαση με αριθμό 2644/3/06/2013, με την οποία κέρδισε την αγωγή εις βάρος του Αντρίκου Παπανδρέου".

Εκλογικό δίλημμα

Το νέο τσουνάμι σκανδάλων (αποκαλύψεις Κάντα - Ευσταθίου, σκάνδαλο Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εξοχικό Λιάπη κ.λπ.) έρχεται να ενισχύσει το κλίμα αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού και να προσδώσει εντονότερο άρωμα εκλογών. Άρωμα το οποίο φρόντισε και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς να δώσει στην παρούσα πολιτική περίοδο, θέτοντας το εκλογικό δίλημμα "ή με τις δυνάμεις της Ευρώπης ή απέναντι". Χθες, ο Αντ. Σαμαράς ξενάγησε τους επιτρόπους και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, στο Μουσείο Ακρόπολης και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως σύντομα η πολιτική του θα φέρει αποτελέσματα. Προσώρας, πάντως, τα μόνα αποτελέσματα φαίνονται από τη... δικαστική έρευνα σκανδάλων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL