Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Πλήρης ταύτιση Σαμαρά - Μπαρόζο υπέρ Μνημονίου και κατά του... ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλήρης ταύτιση Σαμαρά - Μπαρόζο υπέρ Μνημονίου και κατά του... ΣΥΡΙΖΑ

Η χθεσινή επίσημη πρώτη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. θα έμενε στην Ιστορία ως μια φιέστα περιορισμένης πρόσβασης, ανοιχτή μονάχα σε υπουργούς, αξιωματούχους, επιτρόπους και διπλωμάτες. Όμως, τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, Σαμαράς και Μπαρόζο προσπάθησαν να πείσουν ότι "η κρίση τελείωσε" και ότι "τα προγράμματα δουλεύουν" και επιτέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ομολογίες -εξωραϊσμένες- της καταστροφής, οι παραινέσεις για συνέχεια του ξεπουλήματος και της καταστροφής της ελληνικής κοινωνίας εναλλάσσονταν με -περισσότερο ή λιγότερο έμμεσες- επικλήσεις προς τον ελληνικό λαό να μην ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, να μην διαταραχθεί η σταθερότητα και να έρθουν οι "επενδύσεις" και η "ευημερία". Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μάλιστα, έθεσε το δίλημμα των εκλογών ως "Ευρώπη ή ΣΥΡΙΖΑ".

Από το Ζάππειο, όπου παρατέθηκε το γεύμα εργασίας, συνεδρίασε το Κολέγιο των Επιτρόπων, βγήκε η πολυπόθητη "οικογενειακή "φωτογραφία και είχαμε τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο μέχρι την τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής το απόγευμα, όπου χαιρέτισαν ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο Ζ.Μ. Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρωθυπουργός κήρυξε επίσημα την έναρξη της προεδρίας, το συμπέρασμα είναι ένα: Συνεχίστε -με θρησκευτική ευλάβεια- το πρόγραμμα λιτότητας.

Οι τόνοι των Ευρωπαίων ήταν στο πλαίσιο της τυπικής αβρότητας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να "ελπίζει" -χωρίς όμως να είναι σίγουρος- πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν "κανονικά το 2016" και να μην κατονομάζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τονίζοντας ωστόσο πως πρόκειται για ακραίο κόμμα και πως "δεν υπάρχει πραγματικό δίλημμα για τους Έλληνες". Κάπου εκεί μίλησε για την ψήφο αντίδρασης και τη Χρυσή Αυγή, για να μπορέσει και διεθνώς να κάνει χρήση του επιχειρήματος των δύο άκρων. "Η αγανακτισμένη ψήφος μπορεί να κάνει κάποιους να κάνουν ακραίες επιλογές", είπε χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη Χ.Α.

Πλήρης ταύτιση Σαμαρά - Μπαρόζο

Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Κομισιόν, ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι "η μόνη χώρα που έχασε σε βιοτικό επίπεδο όσο καμιά άλλη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα", για να εισπράξει τα εύσημα του Ζ.Μ. Μπαρόζο πως "η Ελλάδα αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να αλλάξουν συνήθειες και οι λαοί να αποδεχθούν τα προγράμματα (λιτότητας)"!

Μάλιστα, το μέλλον της Ελλάδας "δεν κρίνεται από την κρίση, αλλά από τα μαθήματα που παίρνει από αυτήν", είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αντηχώντας όλη τη στερεοτυπική δεξιά ρητορική περί των τεμπέληδων φοροφυγάδων Ελλήνων, την ώρα που διακηρυγμένος στόχος της προεδρίας είναι η αλλαγή της αρνητικής εικόνας που επικρατεί για την Ελλάδα και τους Έλληνες στο εξωτερικό.

"Η Ευρώπη είναι ο κοινός μας στόχος" είπε και υποστήριξε ότι "η υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης είναι πίσω μας". Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο έφερε ως παραδείγματα την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο για να υποστηρίξει ότι τα προγράμματα λιτότητας αποδίδουν. Προειδοποίησε μάλιστα τους Έλληνες να μη σπαταλήσουν τις προσπάθειες που έχουν κάνει ώς τώρα (υπονοώντας να μην εκλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ). Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκλεισε λέγοντας πως δεν πρέπει να χαλαρώσει ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Αντ. Σαμαράς: "Καλύτερος κριτής οι αγορές"

Οι δύο ερωτήσεις που δέχθηκαν οι δύο επίσημοι από δημοσιογράφους αφορούσαν τον ογκούμενο ευρωσκεπτικισμό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, κάτι που ο πρωθυπουργός απευχήθηκε λέγοντας πως "ελπίζει" ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2016. Ακόμη κλήθηκαν να δώσουν μια απάντηση στους "επικριτές" της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να λέει πως η "Κομισιόν στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας" και τον πρωθυπουργό να προκαλεί λέγοντας ότι "ο καλύτερος κριτής είναι οι αγορές".

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός απάντησε στους "επικριτές" πως "οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους". Μίλησε για το πρωτογενές πλεόνασμα που "θα έχουμε από φέτος", υποστηρίζοντας ότι "αυτό, για μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ" και που, με τους φόρους, είναι "για τον μέσο πολίτη" "σαν να έχει χάσει το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του δίνει την καλύτερη απάντηση". Είπε ακόμη ότι "σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα ήρθε πρώτη στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", τα σπρεντ πέφτουν και η "αγορά, αν δεν χειροκροτεί, τότε σίγουρα αποδέχεται αυτή την πραγματικότητα".

Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο σχολίασε για την ενδεχόμενη άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στις ευρωεκλογές ότι ίσως ανέβουν ακραίες λαϊκιστικές φωνές, όχι μόνο στην Ελλάδα, άλλα και σε πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες και μπορεί να σημειώσουν άνοδο ξενοφοβικά ακραία κόμματα. "Η αστάθεια είναι κακή για τις επενδύσεις και οι υπεύθυνες δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουμε βγει από την κρίση" προειδοποίησε ο επικεφαλής της Κομισιόν και δήλωσε "σίγουρος ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα".

Επίσημη τελετή: Βενιζέλος - Ρομπάι, μετά μουσικής

Στο Μέγαρο Μουσικής, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης, το κοινό ήταν αυστηρά επιλεγμένο. Όλοι οι παρευρεθέντες -που είχαν λάβει ειδική πρόσκληση- πέρασαν από έλεγχο, ενώ στους γύρω δρόμους επικρατούσε ερημιά. Οι σύντομοι χαιρετισμοί έδωσαν τη σειρά τους στο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στη συνέχεια στον Μανώλη Μητσιά και τη Μαρία Φαραντούρη σε μια λιτή τελετή, όπως είχαν υποσχεθεί.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Με μια σύντομη ομιλία ο υπουργός Εξωτερικών άνοιξε την εκδήλωση και παρουσίασε ξανά τις προτεραιότητες της προεδρίας. "Η ελληνική προεδρία είναι ευρωπαϊκή" είπε και πρόσθεσε: "Το εξάμηνο αυτό, όμως, σε εθνικό επίπεδο, αναδεικνύει την κορυφαία προτεραιότητά μας, που είναι η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο και η επιστροφή στην "κανονικότητα" μιας χώρας - μέλους της Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, δημοσιονομικά σταθερής, χρηματοοικονομικά ασφαλούς, αναπτυξιακά ανταγωνιστικής, κοινωνικά συνεκτικής, δημοκρατικά ισχυρής, εθνικά υπερήφανης", επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα περί "κανονικότητας".

Χέρμαν Βαν Ρομπάι

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στην εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, ενώ επεσήμανε τη συμβολική σημασία που έχει το καραβάκι στο λογότυπο της ελληνικής προεδρίας: "Η προεδρία εκπροσωπεί την ιδέα των κοινών στόχων. Για τους πολίτες είναι απτή απόδειξη πως η προεδρία είναι δουλειά όλων, πλούσιων, φτωχών, βόρειων και νότιων" είπε και πρόσθεσε ότι η προεδρία έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου "όλοι θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και στην αντοχή των πολιτών της Ελλάδας". Για τις μεταρρυθμίσεις είπε: "Δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο" και πρόσθεσε: "Το 2014 θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος χρόνος, στον οποίο θα πρέπει να έχουμε αποτελέσματα". Κατέληξε πως στόχος, αλλά και "κλειδί για τις ευρωεκλογές" πρέπει να είναι μια "ισχυρότερη Ε.Ε.".

Αντώνης Σαμαράς

Αφού έκανε αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην υπογραφή εισδοχής της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981, ο πρωθυπουργός μίλησε για τα τέσσερα θεμελιώδη προτάγματα, που είναι "πέρα από γεωγραφικά και ιδεολογικά σύνορα": την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. "Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, συνοχή, λογοδοσία, αλληλεγγύη και ασφάλεια", είπε και τόνισε πως αυτή "είναι η απάντηση στις αγωνίες και τις φιλοδοξίες μας".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL