Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Σύμπασα η αντιπολίτευση γύρισε την πλάτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύμπασα η αντιπολίτευση γύρισε την πλάτη

Την πλάτη στη φιέστα των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου γύρισε σύμπασα η αντιπολίτευση, ενέργεια με την οποία κατέδειξε ότι οι πολίτες δεν έχουν τίποτε το ουσιαστικό να περιμένουν από την ελληνική προεδρία. Στο... προσκλητήριο, αναλυτικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ήταν απών (και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ), όπως επίσης και οι αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Πάνος Καμμένος, Φώτης Κουβέλης και Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εξηγώντας, ειδικότερα, το "γιατί" της απουσίας Τσίπρα από την τελετή εγκαινίων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Η συγκυρία μέσα στην οποία γίνεται η ανάληψη της προεδρίας από τη χώρα μας έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση, έχοντας και την εμπειρία εφαρμογής του μνημονιακού προγράμματος εδώ και τριάμισι χρόνια, το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να αξιοποιήσει αυτή την προεδρία για να θέσει τα μεγάλα ζητήματα του γενικότερου προσανατολισμού και της στρατηγικής της Ευρώπης απέναντι στα θέματα της οικονομικής κρίσης, αλλά και να μιλήσει για την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος. Αντ' αυτού βλέπουμε ότι οι εξαγγελίες της κινούνται σε μια λογική μη αμφισβήτησης αυτών των κυρίαρχων στρατηγικών επιλογών, οι οποίες τουλάχιστον για τη χώρα μας έχουν σκορπίσει παντού τη φτώχεια, τη δυστυχία και την έχουν καταστήσει πρωτοσέλιδο στον ευρωπαϊκό Τύπο, πάντοτε με αρνητικούς σχολιασμούς. Αυτό είναι το πολιτικό νόημα της μη συμμετοχής του προέδρου του κόμματος στις σημερινές εκδηλώσεις".

Μια άλλη πτυχή ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής (στον Ρ/Σ "Αθήνα 9,84"): "Η ακύρωση της παρουσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα κακό δείγμα τού τι προεδρία θέλει ο κ. Σαμαράς, πώς σέβεται η ελληνική προεδρία τους θεσμούς της Ε.Ε. και εν προκειμένω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε, από την πλευρά του, τη δήλωση Σβόμποντα και πώς αυτή δεν είναι στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας.

Αγοραία δήλωση Κεδίκογλου

Την ίδια στιγμή επίθεση εξαπέλυε κατά του Αλ. Τσίπρα η συγκυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να δηλώνει: "Ο κ. Τσίπρας αυτοπροβάλλεται ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ώρα που αρνείται να παραστεί στην τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την πατρίδα του! Ο καθένας αντιλαμβάνεται τα συμπλέγματά του..." είπε σε άλλη μία -ιδίως τις τελευταίες ημέρες- αγοραίου στυλ δήλωση.

Ενώ και το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, όχι με το ίδιο στυλ, αλλά ταυτόσημο ως προς την ουσία, υποστήριξε: "Η απουσία του κ. Τσίπρα από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας, καταδεικνύει τη βαθιά περιφρόνησή του στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία όμως διεκδικεί ρόλο θέτοντας υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!". Για την ουσία, τις (μη) προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, άκρα του τάφου σιωπή...

Απούσα η ελάσσων αντιπολίτευση

Απών από την τελετή του Μεγάρου και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, που προτίμησε να ταξιδεύσει στο Λονδίνο και να έχει συνάντηση με τον ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε: "Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, με επικεφαλής τον κ. Μπαρόζο, ήλθαν στην Αθήνα και είδαν τους άδειους δρόμους, διότι η κυβέρνηση της τρόικας απαγόρευσε στους Έλληνες πολίτες να διαδηλώσουν και να δείξουν την εξαθλίωσή τους από την πολιτική των τοκογλύφων δανειστών".

Και συνεχίζει: "Έκρυψαν τους άστεγους, έκρυψαν τους άνεργους, έκρυψαν τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν φάρμακα. Δεν μπορούν να κρύψουν πόσο αποτυχημένη είναι η πολιτική που εφαρμόζουν στην Ελλάδα, βάσει σχεδίου, προκειμένου να αρπάξουν τις περιουσίες των πολιτών και τον πλούτο της χώρας μας. Είναι υπόλογοι". Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ο λόγος της συνάντησης των δύο πολιτικών, που ήταν οι επικείμενες ευρωεκλογές.

Απόντες από την τελετή εγκαινίων και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης, που εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, όπως επίσης και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL