Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ / Στις 12.004 άδειες σε κρατούμενους, σημειώθηκαν μόλις 324 παραβιάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ / Στις 12.004 άδειες σε κρατούμενους, σημειώθηκαν μόλις 324 παραβιάσεις

Τα επίσημα στοιχεία για τις άδειες σε κρατούμενους και τις παραβιάσεις τους δεν επιβεβαιώνουν την "πρεμούρα" της κυβέρνησης να περιορίσει ένα μέτρο, το οποίο, σύμφωνα με το πόρισμα της μόνιμης επιτροπής σωφρονιστικού συστήματος της Βουλής, είναι από θετικό έως και άριστο.

Όπως προκύπτει από γραπτή απάντηση τον Ιανουάριο του 2013 του πρ. υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, την τριετία 2010 -2012 χορηγήθηκαν σε κρατούμενους 12.004 τακτικές άδειες και ο αριθμός παραβιάσεων των αδειών ήταν μόλις 324. Σημειώνεται ότι οι 292 παραβιάσεις ήταν από κρατούμενους που είχαν καταδικασθεί σε ποινές κάθειρξης και ότι χορηγήθηκαν 40 άδειες σε κρατούμενους που είχαν παραβιάσει τους όρους χορήγησης τακτικής άδειας. Για το θέμα είχε ρωτήσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Ψυχάρης, του οποίου ο εκδότης πατέρας, Σταύρος Ψυχάρης, πιέζει να αλλάξει το καθεστώς αδειών σε κρατούμενους για ειδεχθή εγκλήματα και τρομοκρατικές πράξεις.

Την ίδια ώρα, το πόρισμα της επιτροπής σωφρονιστικού συστήματος της Βουλής, που εκδόθηκε τον Ιούλιο, χαρακτηρίζει τον θεσμό της χορήγησης αδειών σε κρατούμενους ως επιτυχημένο θεσμό, με ευεργετική επίδραση στη συμπεριφορά τους. Υπογραμμίζει δε ότι είναι χαμηλά τα ποσοστά παραβίασης των κανόνων χορήγησης αδειών από τους κρατούμενους.

Για τη βελτίωση του θεσμού το πόρισμα πρότεινε να αποφαίνεται επιτροπή εμπειρογνωμόνων (δικαστικός, διευθυντής φυλακών, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος ή εγκληματολόγος, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου του τόπου κράτησης) για τη χορήγηση τακτικής άδειας σε υπότροπους κρατούμενους για ιδιαίτερα σοβαρά κακουργήματα, ιδίως αυτά του οργανωμένου εγκλήματος που εμφανίζουν σοβαρή πιθανότητα υποτροπής.

Τα συμπεράσματα ανά κέντρο κράτησης ήταν:

- Δομοκός: "Θετικό μέτρο, χωρίς προβλήματα.

- Πάτρα (334 άδειες, 24 παραβάσεις): "Θετικό μέτρο".

- Γυναικείες φυλακές Θηβών (162 άδειες, 5 παραβιάσεις): Επιτυχημένος, με ευεργετική επίδραση στη συμπεριφορά των κρατουμένων. Οι κρατούμενες προσπαθούν να συμμορφωθούν έτσι ώστε να μη χάσουν την άδειά τους.

- Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Θηβών: Θετικό, χωρίς να έχουν υπάρξει προβλήματα επανόδου.

- Άμφισσα: Ορθός ο θεσμός, χωρίς παραβάσεις.

- Μαλανδρίνο (254 άδειες, 12 παραβάσεις): Ο θεσμός αποδίδει. Προτάθηκε οι κρατούμενοι να φέρουν "βραχιολάκι".

- Χαλκίδα: Το 2012, εγκρίθηκε το 50% των αιτημάτων και η παραβατικότητα ήταν ελάχιστη.

- Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα: 80 άδειες, 3 παραβάσεις.

- Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας: Θετικό, με ελάχιστη παραβατικότητα.

- Ναύπλιο: Αναγκαίος θεσμός, με μικρή παραβατικότητα. Προτάθηκε να μην δίδονται άδειες σε αλλοδαπούς χωρίς συγγενείς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL