Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Φιέστα μόνο για διπλωμάτες, με απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φιέστα μόνο για διπλωμάτες, με απαγόρευση κυκλοφορίας

Αστυνομικές δυνάμεις παίρνουν θέσεις γύρω απο το Ζάππειο. Πάντως η Αθήνα σήμερα θα είναι απαγορευμένη πόλη όχι μόνο για όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την τρόικα, αφού ο αττικάρχης ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι πορείες και οι συγκεντρώσεις, αλλά και τους υπόλοιπους κατοίκους της, αφού τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας ουσιαστικά κόβουν την πρωτεύουσα -και όχι μόνο το κέντρο της- στα δύο για πολλές ώρες

Τη χειρότερη δυνατή υπηρεσία στην ευρωπαϊκή ιδέα και στα απομεινάρια της στην Ελλάδα παρέχει η κυβέρνηση με τη σημερινή φιέστα στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ζάππειο, μετά την επιβολή έκτακτων αστυνομικών μέτρων στην Αθήνα ύστερα από την εντελώς αυθαίρετη απόφαση της αστυνομίας να απαγορεύσει τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων.

Η επίσκεψη του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Ζάππειο Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί στις 13:30, και η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 19:30, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κολεγίου των Επιτρόπων. Ενώ αναμενόταν να παραστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το Πατριαρχείο ανακοίνωσε πως "ασθενεί με γρίπη".

Για "μια προεδρία που μπορεί να αφήσει το στίγμα της και ταυτόχρονα να θυμίζει ότι η Ελλάδα της κρίσης την ξεπερνά με αξιοπρέπεια και εμφανίζεται με το πρόσωπο μιας θεσμικά ισότιμης, υπερήφανης και αξιοπρεπούς χώρας, η οποία διεκδικεί αυτό που της ανήκει μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο" δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, αφού επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις του Ζαππείου. Λίγο πριν συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για την προετοιμασία του Μεγάρου.

Ωστόσο, η ελληνική προεδρία δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς τις τελευταίες ημέρες τόσο η ανάληψη της προεδρίας όσο και οι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του διεθνούς Τύπου, που αντιμετωπίζει το όλο θέμα με κάτι μεταξύ ανησυχίας και χλευασμού. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ παραδέχεται ότι πρόκειται για "τσεκουρεμένη" προεδρία, γιατί διαλύεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει των εκλογών".

Νεκρό το κέντρο

Την απαγόρευση πορειών και συγκεντρώσεων με απόφαση του αττικάρχη ανακοίνωσε χθες η αστυνομία "για λόγους δημόσιας ασφάλειας". Η απαγόρευση αφορά, όπως και τις άλλες φορές που τη χώρα επισκέφθηκαν Ευρωπαίοι ηγέτες, τη διαδρομή από το αεροδρόμιο ώς την οδό Φειδιππίδου μέσω Αττικής οδού, το ίδιο το αεροδρόμιο και το κέντρο της Αθήνας, από Ομόνοια έως Σύνταγμα περίπου. Σε ισχύ θα είναι παράλληλα και ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Ζάππειο και το Μέγαρο Μουσικής, όπου θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση μέχρι τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, παρά την απαγόρευση, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

"Η απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων και πορειών που για άλλη μια φορά επιβάλλει η κυβέρνηση του Μνημονίου, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας αναλαμβάνει και την προεδρία της Ε.Ε., είναι απαράδεκτο γεγονός, που ποδοπατάει τα δικαιώματα των πολιτών και συρρικνώνει τη δημοκρατία", σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό.

"Ανοίγει ο δρόμος για παρεμπόδιση λαϊκών κινητοποιήσεων όταν το περιεχόμενό τους έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της κυβερνησης και της Ε.Ε. " επισημαίνει το ΚΚΕ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ, ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL