Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
"Είναι κακό το timing επίσκεψης της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Είναι κακό το timing επίσκεψης της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου"

Νέο "άδειασμα" για τον πρωθυπουργό, ξανά από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω e-mail που εστάλη χθες στους ευρωβουλευτές και δημοσιοποιεί σήμερα η "Αυγή". Το δεύτερο αυτό e-mail είναι ακόμη... χειρότερο για την κυβέρνηση από το πρώτο e-mail της 5ης Ιανουαρίου, αφού αποκαλύπτει το παρασκήνιο της αναβολής επίσκεψης της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, ό,τι δηλαδή ο κ. Σαμαράς ζήτησε και ο κ. Σουλτς υλοποίησε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έσπευσε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργεί θεωρίες συνωμοσίας και ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση για την αναβολή της επίσκεψης, η αλήθεια όμως -δυστυχώς για την κυβέρνηση- είναι πολύ διαφορετική, έτσι όπως δημοσιοποιήθηκε από το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο.

Ειδικότερα, μέσω του χθεσινού e-mail της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνεται εξήγηση στο "γιατί" δεν έφτασαν οι ευρωβουλευτές στην Αθήνα και αφού είχαν προηγηθεί πιεστικά ερωτήματα από την Ευρω-αριστερά (διά της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Gabi Zimmer, αλλά και του μέλους της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου Jürgen Klute), καθώς και από τους Πράσινους.

Αντ. Σαμαράς: Άβολο το timing...

Ολόκληρο το νέο e-mail έχει ως εξής: "Σε απάντηση του ερωτήματός σας, αναφορικά με την αναβολή της επίσκεψης στην Αθήνα, οι πληροφορίες που έχουμε στη Γραμματεία αναφέρουν: την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Σουλτς τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Σαμαρά, προκειμένου να του ζητήσει συγγνώμη για το ότι δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας στις 8 Ιανουαρίου. Ακολούθως, ο κ. Σαμαράς βρήκε την αφορμή να επισημάνει το κακό (μη βολικό) timing έλευσης της αντιπροσωπείας. Αφού συμβουλεύτηκε τους συνεισηγητές (σ.σ. που ανήκουν στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο ένας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο άλλος), ο πρόεδρος Σουλτς πρότεινε την αναβολή επίσκεψης της αντιπροσωπείας. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι πρόκειται για αναβολή και όχι ματαίωση, μια νέα ημερομηνία θα βρεθεί και θα σας κοινοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν".

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ικέτευσε και ο Σοσιαλιστής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτέλεσε.

Αλλά και με το πρώτο e-mail που είχε στείλει η Γραμματεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, στις 5 Ιανουαρίου, ενημέρωνε ότι, "ο πρόεδρος Σουλτς και ο πρωθυπουργός Σαμαράς έχουν αποφασίσει ότι η αντιπροσωπεία της Αθήνας (σ.σ. της Επιτροπής για την τρόικα) θα πρέπει να αναβληθεί. Η αντιπροσωπεία για τη Λισσαβώνα θα πραγματοποιηθεί αύριο, όπως έχει προγραμματιστεί. Ευχόμαστε ότι η επίσκεψη στην Κύπρο θα γίνει κανονικά αυτή την εβδομάδα, αλλά αυτό θα διευκρινιστεί αύριο, το συντομότερο δυνατόν. Ελπίζουμε να στείλουμε περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατόν".

Την ανάμιξη του πρωθυπουργού κατέδειξε εξάλλου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, επικαλούμενος μάλιστα και τα χθεσινά ρεπορτάζ ακόμη και φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ("Τα Νέα"), για να καταλήξει να πει (στον Ρ/Σ "105,5 Στο Κόκκινο"): "Ο κ. Κεδίκογλου θα πρέπει να ξανασυνεννοηθεί με το γραφείο του πρωθυπουργού, να σταματήσει να μιλάει για θεωρίες συνωμοσίας και να δώσει στη δημοσιότητα τις συζητήσεις που έγιναν με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και οι οποίες προκάλεσαν την αναβολή της επίσκεψης της Επιτροπής για την τρόικα".

Τελικώς, υπάρχει "τεράστιο πολιτικό ζήτημα για τον κ. Σαμαρά", τόνισε σε σχόλιό του (στον Ρ/Σ Βήμα FM) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Επιχειρούν να σταματήσουν τα χειρότερα

Βέβαια, η στάση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ευεξήγητη, αν λάβει κανείς υπόψη του την ιδιαίτερα δυσάρεστη για την κυβέρνηση, απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποίησε η "Αυγή" στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής, αλλά και το πόρισμα-κόλαφος του Ευρωπαϊκού. Κοινοβουλίου "για την τρόικα, το Μνημόνιο και τις ελληνικές κυβερνήσεις που το υπηρετούν", όπως σημείωνε (στο Ρ/Σ του Σκάι 100,3) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με βάση το σχέδιο πορίσματος και τις σχετικές πληροφορίες που ώς τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε εξάλλου "αντί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να αξιοποιήσουν προς όφελος της χώρας την έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας, προσπαθούν να τη θάψουν για να μην χαλάσουν οι μνημονιακές φιέστες. Όντας οι πιο πρόθυμοι και πιστοί σύμμαχοι της κ. Μέρκελ, παγιδευμένοι στην αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική λιτότητας, δεν μπορούν και δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν ούτε τη συγκεκριμένη έρευνα, αλλά ούτε και την ίδια την ελληνική προεδρία για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Είναι τέτοιος ο πανικός τους εξαιτίας των δικών τους ευθυνών για την υιοθέτηση και τη συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής, που κάνουν τα πάντα για να μην υπάρχει συζήτηση σχετικά με τις σκοπιμότητες που αυτή εξυπηρετεί, αλλά και τις επιπτώσεις της. Ό,τι όμως και να κάνουν, δεν μπορούν να κρυφτούν από τον ελληνικό λαό που ζητά εξηγήσεις και απαιτεί την εγκατάλειψη των Μνημονίων", καταλήγει το σχόλιο της αντιπολίτευσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL