Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / Η προεδρία αρχίζει, τα προβλήματα... πολλαπλασιάζονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / Η προεδρία αρχίζει, τα προβλήματα... πολλαπλασιάζονται

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση, καθώς οι σημερινές πανηγυρικές εκδηλώσεις για την έναρξη της προεδρίας δεν ξεκινούν με το θετικό κλίμα που προσδοκούσε ο Αντ. Σαμαράς.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός υποδέχεται σήμερα τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τους λοιπούς Ευρωπαίους αξιωματούχους έχοντας αναγκαστεί να κάνει πίσω για το 25ευρω στα νοσοκομεία, αντιμέτωπος με μία εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και με τον γερμανικό Τύπο να διαμορφώνει εκ νέου συνθήκες "ειδικής περίπτωσης" για την Ελλάδα.

Διαλυτικά φαινόμενα

Καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου τετραημέρου, ο Αντ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του παρατηρούσαν με ανησυχία τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις υπόγειες "εκρήξεις" των βουλευτών της Ν.Δ., που έβλεπαν το κόμμα του Ευ. Βενιζέλου να διεκδικεί "εύσημα κοινωνικής ευαισθησίας" ως προς το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία. Έτσι, χθες, το Μαξίμου άδειασε πανηγυρικά τον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη, αν και ώς το Σάββατο ο τελευταίος λάμβανε μηνύματα στήριξης από τον Αντ. Σαμαρά.

Παράλληλα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο βλέπουν με ανησυχία το Βερολίνο να ανεβάζει εκ νέου τους τόνους κατά της Ελλάδας. Ιδιαίτερα μετά τη συνέντευξη Βενιζέλου στην κυριακάτικη έκδοση της FAZ, μεγάλα γερμανικά μέσα (Spiegel, Handelsblatt, Welt κ.ά.) χαρακτηρίζουν εκ νέου την Ελλάδα «αποτυχημένο κράτος» (failed state) παραλληλίζοντάς τη με το Αφγανιστάν, παρουσιάζουν τον Αντ. Σαμαρά ως «κατά φαντασίαν θεραπευμένο», αμφισβητούν το πλεόνασμα και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης περί "εξυγίανσης" των οικονομικών και προαναγγέλλουν νέα σκληρά μέτρα. Όλα αυτά, ενώ οι μέρες μετρούν αντίστροφα για τη νέα άφιξη της τρόικας, με τις πληροφορίες να θέλουν τους "τροϊκανούς" αποφασισμένους να επιμείνουν στη λήψη σκληρών μέτρων στο Ασφαλιστικό, αλλά και σε ό,τι αφορά την κάλυψη του "δημοσιονομικού κενού".

"Success story"

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιχειρεί αφενός να εκμεταλλευθεί πολιτικά την ελληνική προεδρία, αφετέρου να ξαναστήσει τις ψηφίδες του θρυμματισμένου "success story". Μάλιστα χθες, ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε ότι αναμένει θετικές ειδήσεις για το ελληνικό χρέος από τους πιστωτές ως τα τέλη της ελληνικής προεδρίας (δηλαδή ώς τα τέλη Μαΐου), ενώ και ο Ευ. Βενιζέλος επικαλέστηκε χθες την πτώση των spreads των ελληνικών ομολόγων για να ισχυριστεί πως η διεθνής εικόνα για την ελληνική οικονομία βελτιώνεται.

Σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου

Εξάλλου, τα παραπάνω συζητήθηκαν και στη χθεσινή σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου, αν και επικράτησε το θέμα του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και το "άδειασμα" του Άδ. Γεωργιάδη. Ο Ευ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, χαρακτήρισε "κορυφαία προτεραιότητα" τη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ ισχυρίστηκε ότι "το χρέος είναι βιώσιμο και αυτό θα επιβεβαιωθεί". "Για όσους λένε ότι αυτό δεν ενδιαφέρει τον πολίτη, στην πραγματικότητα η βιωσιμότητα σημαίνει 'τράπεζες', οι 'τράπεζες' σημαίνουν χρηματοδότηση επιχειρήσεων, αυτό με τη σειρά του σημαίνει 'επενδύσεις' και οι 'επενδύσεις' σημαίνουν δουλειά", συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, σε σχέση με την κυβερνητική εμπλοκή που προκλήθηκε από το 25ευρω στα νοσοκομεία, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος συμφώνησαν να μην ανακοινώνει κανένας υπουργός εφεξής καμία πρωτοβουλία, αν πρώτα δεν έχουν ενημερωθεί και συμφωνήσει οι δύο συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί.

Πρόβλημα "τρομοκρατίας"

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, από χθες η κυβέρνηση έχει και νέο πονοκέφαλο: την απόδραση του καταδικασμένου για τη 17Ν Χριστ. Ξηρού. Ενόχληση στο Μαξίμου, αλλά και στην Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι "έχουμε πρόβλημα τρομοκρατίας". Το "άδειασμα" ήρθε χθες το βράδυ από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που δήλωσε ότι "δεν πρέπει να δημιουργούμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μία ανασφαλής χώρα η οποία έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε σχέση με κάποιες άλλες χώρες". "Δεν μπορούμε μόνοι μας να λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα", συνέχισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Εύθραυστη πλειοψηφία

Τέλος, κάθε μέρα που περνά αναδεικνύεται ολόενα και πιθανότερος ο κίνδυνος του "ατυχήματος" για την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Αντ. Σαμαράς έδειξε γρήγορα ανακλαστικά ως προς τη διαγραφή του πρώην βουλευτή και υπουργού Μιχ. Λιάπη από τη Ν.Δ., ο πρωθυπουργός δεν κάνει το ίδιο με τον νυν βουλευτή (τον 153ο βουλευτή, για την ακρίβεια) Κων. Κοντογεώργο, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο της "Αναπτυξιακής Α.Ε.", με σύναψη δανείου-μαμούθ στην Ευρυτανία. Ο ίδιος ο βουλευτής, πάντως, επιμένει ότι "το παραμύθι δεν έχει δράκους", ωστόσο στο Μαξίμου είναι έκδηλη η ανησυχία μήπως προκύψουν περαιτέρω "αποκαλύψεις" για την υπόθεση, οι οποίες θα φέρουν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τον πρωθυπουργό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL